philips sapcentrifuge

Feel Good Tuesday: 5 gezonde tips voor het nieuwe jaar

Allereerst allemaal een heel gelukkig en vooral gezond nieuw jaar gewenst. Hoe zit het met jullie goede voornemens? Allemaal weer plannen om gezonder te gaan eten en misschien wat af te vallen? Ik denk dat dit de meest gemaakte goede voornemens zijn. En ook diegene die het vaakst misgaan. Zo’n decembermaandje hakt er vaak goed in. Pepernootje hier, stukje chocolade daar, nog een borrel met lekkere hapjes en natuurlijk de kerstdagen met complete meergangen diners. Het is ook allemaal heel gezellig natuurlijk. Aan het einde van de maand, zit de broekriem dan toch wat strakker en is het moeilijk om weer in het gareel te komen.

Diëten helpt niet. Althans niet op de lange termijn. Ik heb ook wel eens wat geprobeerd en dan viel ik ook gerust een kilo of 8 af. Maar daarna, kwam het er allemaal weer bij. En zo gaat het meestal. Een heel streng dieet, zonder te zondigen, zonder suikers, koolhydraten en/of vetten houd je gewoon niet heel lang vol. Wat wel werkt is je eetpatroon aanpassen. Met kleine stapjes kan je grote veranderingen maken. Die ook op de lange termijn vol te houden zijn. Ik ga je helpen met 5 gezonde tips die voor mij wel werken. En die vol te houden zijn. Niet per se om af te vallen, maar wel om op gewicht te blijven. En om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. Want eigenlijk is dat geheim tot succes.

1. Verander je mindset
Klinkt makkelijker dan het is.  Zelf ben ik echt een “gezelligheidseter”. Als er vrienden langs komen moet er wat lekkers op tafel staan. Als ik in de stad een koffietje ga doen, wordt het nog leuker met een stukje taart ernaast. Maar is dat eigenlijk wel zo? Heb ik dan ook echt zin in een stuk cheesecake of denk ik dat alleen? Door mijzelf nu bewust af te vragen of ik er echt zin in heb, kies ik vaker voor nee. Want soms heb ik helemaal geen zin in een heel stuk taart. Hetzelfde geldt voor gedachteloos snaaien. Ik kon de keuken bijna niet uitlopen zonder wat in mijn mond te stoppen. En dan het liefst iets dat voor het grijpen ligt zoals een handje chips of een koekje. Dit ging bijna automatisch. Nu vraag ik mij oprecht af of ik trek heb. Zo niet dan kan ik gewoon met enkel mijn koffie of een glas water de keuken verlaten.

2. Niet vullen maar voeden
Van witte kadetjes met hagelslag kan ik er zo vier op. Terwijl als ik lekkere volkoren boterhammen eet met bijvoorbeeld hummus, avocado of kaas, ik na 2 echt wel genoeg heb. Zeker als ik ernaast nog wat rauwkost of een stuk fruit eet. Hetzelfde geldt voor avondeten, hoe voedzamer het is, hoe langer ik vol zit. Eet ik een gerecht zonder al teveel groente wat met name uit koolhydraten bestaat, dan heb ik een uur later weer trek. Terwijl ik van een goedgevulde maaltijdsalade met granen en veel groentes wel een hele avond vol zit. Kies dus vooral voor voedzame ingredienten die je ook echt een verzadigd gevoel geven. Laat de witte crackers, de witte pasta en het witbrood vooral staan. Dat voedt niet, het vult wel, maar tijdelijk, na een uur heb je weer honger.

philips sapcentrifuge

3. Drink je voedingsstoffen
Nog een tip om extra voedingsstoffen binnen te krijgen, maak groente,- en fruitsmoothies. Ik maak wekelijks smoothies of sapjes in de Philips blender of in de slowjuicer. De meeste voedingsstoffen behoudt je door sapjes en smoothies te maken in de blender. En vooral de combinatie groente en fruit is hierin belangrijk. Enkel fruit voedt natuurlijk minder dan wanneer je ook bietjes, wortel of andere groentes toevoegt. Ik gebruik dus altijd een mix. Hier vind je een paar lekkere recepten voor sapjes en hier vind je een aantal smoothierecepten die je ook van tevoren kunt maken. Meestal maak ik een liter per keer (met de sapcentrifuge kan je zelfs 3 liter sap ineen keer juicen) en daar kan ik dan 2 tot 3 dagen mee doen.  Als je even een energiedipje krijgt, geeft zo’n veggie sapje je toch weer een boost.

4. Vergeet niet te eten
Dit klinkt misschien als muziek in de oren, maar het werkt echt. Ik ga zelf het meest de fout in als ik enorme trek heb. Dan heb ik het punt bereikt dat ik alles in mijn mond stop wat ik maar kan vinden. Door op gezette tijden wat te eten, kan je dit goed voorkomen. Ontbijt stevig met lekker veel kwark (eiwitten vullen goed), ongezoete ontbijtgranen en fruit. Neem rond de klok van 11 een gezond tussendoortje, zoals een cracker met kaas of een stuk fruit. Tussen de middag lunch je dan met boterhammen, een salade of soep. Rond de klok van 15.00 neem je wederom een tussendoortje. Probeer eens worteltjes met hummus, dat voedt lekker en daarmee houd je het prima vol tot je avondeten. Of maak een gezond bakrecept. Als je na het avondeten nog steeds trek hebt, kan je eventueel nog een stuk fruit nemen of een handje noten of een schaaltje yoghurt. Ik eet liever overdag iets meer en ’s avonds wat minder, dan andersom. En door regelmatig wat te eten, krijg je geen trek.

5. Drink water
Deze heb je waarschijnlijk al honderdduizend keer gehoord maar ik blijf het maar herhalen, drink voldoende water. Door veel water te drinken heb je een sneller een verzadigd gevoel. Ook is het sowieso goed voor je. Je lichaam heeft gewoon hydratatie nodig. Voor mij blijft dit echt een aandachtspuntje. Wat kan helpen is een bidon naast je neer zetten en deze minimaal 3 keer te vullen op een dag. Als dit naast je staat, ben je sneller geneigd om een slokje te nemen. Ik voeg vaak wat citroen toe voor een lekker smaakje en zo drink je makkelijk 1,5 liter water op een dag weg.

En vergeet ook vooral niet te zondigen. Maar kies er dan wel bewust voor. Heb je al de hele week zin in pizza of een patatje, eet dat dan ook gewoon. Als je bewuste keuzes maakt en niet elke dag zondigt is er niks aan de hand. Mijn tactiek is dat ik doordeweeks goed oplet en in het weekend laat ik de teugels dan wat vieren. En zo blijf ik al jaren (afgezien van de zwangerschap dan) op hetzelfde gewicht.

Heb jij nog tips, laat het dan vooral weten in de comments?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees hier mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in