fbpx
Menu

Chocolade havermoutkoekjes

Yes deze chocolade havermoutkoekjes vallen onder de categorie gezonde treat. Maar wat is gezond? Voor mij betekent dit zonder al te veel suiker, bloem en boter. Dat zit hier niet in. Maar wat jij gezond vindt, dat kan ik niet voor je bepalen. Wij tellen geen calorieën, dus daar kan ik je ook niet veel over vertellen. Maar mijn gezonde verstand zegt wel dat dit beter een alternatief is dan een brownie. En eigenlijk moet je dat ook niet met elkaar vergelijken, want een brownie is natuurlijk wel een stuk lekkerder. Daar moet je ook zeker van genieten op zijn tijd. Vaak zie ik in de comments dat men bij een gezondere baksel toch de smaken verwacht van het originele koekje. Dat is gewoon niet zo. Laat ik je meteen maar uit die droom helpen. Het is logisch dat een koekje boordevol suiker en roomboter lekkerder, knapperiger en zoeter is. Deze chocolade havermoutkoekjes zijn bijvoorbeeld niet zo knapperig, maar dat komt dus omdat er geen suiker aan toegevoegd is. De gezonde baksels zijn een prima alternatief voor als je wel iets wilt snoepen, maar niet meteen wilt toegeven aan je suiker cravings. Tot zover mijn gedachten over gezonde baksels.

Ben je op zoek naar nog meer gezonde recepten? Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Vinden jullie de foto’s ook niet prachtig? Annika is echt de queen als het gaat om foodstyling en fotografie vind ik. Onze droom is om een keertje mee te lopen op Donna Hay’s HQ. We zijn zo benieuwd hoe een fotoshoot er daar aan toegaat. Wij doen alles met zijn tweetjes. Ik kook en Annika stylt en fotografeert. Maar ik denk dat er bij Donna wel wat meer mensen aanwezig zijn. Ik denk ook niet dat zij zelf nog in de pannen roert. Soms vraag ik mij af of ik dat ooit ook zo zou willen. Een heel team die alles voor je doet en dat jij dan de grove lijnen bedenkt. Maar ik denk niet dat ik dat kan. Ik haal juist mijn plezier uit dit soort kookdagen. Ik word nog iedere keer gelukkig als een gerecht perfect lukt. En datzelfde heeft Annika met een foto. Het is juist leuk dat we onze creativiteit hierin kwijt kunnen. Vroeger was dat aan de knutseltafel met origami, filigraan en verf en nu in de vorm van een foodblog. Dat is toch de coolste baan die je kan hebben?

chocolade havermoutkoekjes chocolade havermoutkoekjes

Ingrediënten voor 9 st.
2 rijpe bananen
125 gr havermout
2 el cacao
25 gr gesmolten kokosolie
50 gr hazelnoten
30 + 20 gr pure chocolade

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.

Prak de bananen glad met een vork in een kom. Voeg de havermout, de cacao en de gesmolten kokosolie toe.

Hak de hazelnoten grof. Voeg een deel toe en houd iets achter ter garnering.

Hak 30 gr pure chocolade grof en voeg dit bij de havermout.

Meng alles goed door elkaar. Het mengsel moet licht plakkerig worden.

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het deeg met een ijsschep over de bakplaat. Druk ze iets plat met je vingers. Ik heb nu gekozen voor wat grotere havermoutkoekjes. Je kan uiteraard ook kleinere bolletjes vormen met je handen.

Garneer de chocolade havermoutkoekjes met de overgebleven hazelnoten.

Bak de koekjes in ongeveer 25 tot 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Worden ze te donker, dek ze dan tussentijds af met aluminiumfolie.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Smelt de resterende chocolade in de magnetron of au bain marie. Garneer de koekjes met een lekkere drizzle chocolade.

De chocolade havermoutkoekjes zijn meteen na het bakken het lekkerste. Ze blijven iets zacht, dat hoort. Vooral op dag 2 en 3 worden ze zachter.

PS houd je van zoet? voeg dan een kneepje honing of 2 el kokosbloesemsuiker bij het beslag.

chocolade havermoutkoekjes chocolade havermoutkoekjes chocolade havermoutkoekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

  • Manuela van Doorn
    25 maart 2019 om 11:29

    Als je uit de bovenstaande ingredienten 9 koekjes haalt, dan is dat 1 koek 180 Kcal. Dit is kwa calorieen vergelijkbaar met 3 chocolate chip cookies eten :P

  • Pauline
    25 maart 2019 om 09:54

    Ik gebruik altijd 72%, maar je kan ook andere gebruiken natuurlijk.

  • angelique leusink
    24 maart 2019 om 17:25

    Hoeveel procent heeft de chocolade? En kan ik andere gebruiken?

  • Anouk
    25 februari 2019 om 22:19

    Hoi Pauline! Kun je de havermout in de keukenmachine doen of is dat niet nodig? Groetjes Anouk

  • Pauline
    13 februari 2018 om 12:00

    Yes dat kan. Let er alleen op dat het beslag niet te nat wordt.

  • Roselinde Wesseling
    12 februari 2018 om 23:03

    Hoi pauline, kan je in dit recept de bananen vervangen door (ongezoete) appelmoes? Ik hou namelijk niet zo van de smaak van bananen. Groetjes Roselinde

  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:53

    Niet echt eigenlijk. Gelukkig staan er nog genoeg andere gezonde tussendoortjes online.

  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:52

    Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik ben geen diëtist dus heb niet zoveel verstand van calorieën. Sorry.

  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:50

    Haha goed om te horen :)

  • Pauline
    24 januari 2018 om 14:26

    Dankjewel :)

  • sannekepouw
    24 januari 2018 om 14:18

    Aaaah een Donna H. fan, hier nog een. Snap nu helemaal waarom ik zoveel uit jouw app kook 🙂 Foto’s van Annika zijn inderdaad prachtig, keep up the good (en healthy!) work samen!

  • Tessa
    23 januari 2018 om 22:23

    Kan ik ze ook invriezen?

  • Eva
    23 januari 2018 om 12:15

    Oeeh wat een lekker idee! Ben het overigens helemaal met je eens qua gezondheid, deze voldoen flink aan mijn eisen hoor :)

  • Lindsay van best
    21 januari 2018 om 18:09

    Hoeveel calorieen bevat 1 koekje? groetjes

  • Lucrecia
    21 januari 2018 om 13:49

    Beste Pauline, Ik vind dat bananen de smaak overheersen. Is er een ander alternatief? Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.