bladerdeegtaart

Fresh & Easy: Bladerdeegtaart met bospeen en pastinaak

Ik ben gek op hartige taart, bladerdeegtaart, quiche en galettes. Je kunt er allerlei lekkere groenten op kwijt en net als op pizza’s zelf leuke combinaties bedenken. Soms doe ik enorm mijn best, dan maak ik het deeg zelf. Echt moeilijk is dat niet, maar het kost wel wat tijd. Het deeg moet rusten, uitrollen en weer rusten! Ook ik neem dus vaak genoeg zo’n rol kant-en-klaar deeg mee bij de supermarkt. Bladerdeeg is helemaal een verhaal apart. Daar heb ik me nog maar twee keer aan gewaagd. Zo’n rol is dan echt ideaal.

Overigens kun je ook met van die ingevroren plakjes aan de slag,  je kunt ze ontdooien en daarna aan elkaar plakken. Zelf vergeet ik altijd dat ik nog een aangebroken pakje bladerdeeg heb.  Ze gaan terug de vriezer in en na twee maanden zijn die plakjes natuurlijk uitgedroogd.

Voor deze bladerdeegtaart rooster je eerst de groenten op een bakblik met olijfolie, grof zeezout, versgemalen peper en wat tijmtakjes in de oven. De tijd dat de groenten in de oven staan zorgt ervoor dat de groenten nog lekkerder gaan smaken. Om een mooie bladerdeegtaart te maken, zorg je eerst dat je een plak bladerdeeg hebt van 20x30cm. Om mooie opstaande randen te krijgen snijd je met de punt van een mesje 1,5cm van de rand het deeg in. Niet doorsnijden! Daarna prik je gaatjes in het midden. Zo krijg je een mooie rand en deeg wat niet in het midden opbolt. Nu nog mooi de groenten er in leggen, de gorgonzola er over verdelen en de oven in!

bladerdeegtaart

bladerdeegtaart

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr pastinaak
1 bos bospeentjes
1 el olijfolie
20 gr boter
Peper en grof zeezout
4 takjes verse tijm
1 rol bladerdeeg
100 gr gorgonzola
1 losgeklopt ei

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch). Maak de pastinaak en bospeentjes schoon en schil ze. Ik laat aan de bospeen, een stukje van het groen zitten. Die worden heel lekker wanneer ze in de oven geroosterd zijn. Halveer dikke bospeentjes en snijd de pastinaak in kwarten. Wanneer je hele grote pastinaken hebt (die van mij waren formaat bospeen), dan moeten de parten ongeveer 1 – 1,5 cm dik worden.

Leg de pastinaak en bospeentjes in een braadslede of ovenschaal. Besprenkel ze met de olijfolie, snijd de boter in klontjes en verdeel dit over de groenten. Leg de takjes tijm er tussen. Strooi er wat peper en zout over en zet de braadslede voor 45 minuten in de oven. Voor een heel mooi resultaat kun je ze halverwege even omkeren. Het is niet perse nodig.

Leg de bladerdeegrol op het aanrecht op een stuk bakpapier. Om een mooi opstaande rand te krijgen snijd je 1,5 cm van de rand het deeg voorzichtig in. Niet doorsnijden! Wanneer dit per ongeluk wel gebeurd, druk je het weer vast. In het midden (dus niet in de randen) prik je gaatjes met een vork. Straks ontsnapt het lucht uit de gaatjes en blijft het bladerdeeg in het midden mooi plat, maar de rand gaat heel mooi opbollen.

Leg de geroosterde worteltjes en pastinaak in het midden van het bladerdeeg (op het gedeelte met de gaatjes) en maak er een mooi patroontje van. Verdeel de gorgonzola over de groenten en zet de bladerdeegtaart in de oven voor 25 minuten. Na 25 minuten bestrijk je de rand met het losgeklopte ei. Zet de taart nog 5 minuten in de oven.

Lekker met wat groene salade.

bladerdeegtaart

bladerdeegtaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

5x hartverwarmende warme drankjes
Feel Good Tuesday: 3 x 60 seconden smoothies
Bewaar
5 Comments
  • Jacqueline van Winden

    10 januari 2018 at 19:58 Beantwoorden

    Heerlijk. Ik had de groentes gekookt wegens tijdgebrek. Bladerdeeg op rol gebruikt. Zo klaar. Ook de kinderen vonden het lekker.

  • zonderzooi

    10 januari 2018 at 15:32 Beantwoorden

    Hmmm wat ziet dit er lekker uit! Ik zou het graag willen maken, maar weet je toevallig of er ook een lactosevrije versie is van bladerdeeg? Of waardoor ik het zou kunnen vervangen? Liefs!

    • Pauline

      12 januari 2018 at 16:35 Beantwoorden

      De bladerdeeg uit de vriezer van AH eigen merk is lactosevrij 🙂

  • Jikky Grashuis

    10 januari 2018 at 09:53 Beantwoorden

    Heerlijk, hartige taarten. Deze ga ik ook proberen.
    Maar mijn taartranden zijn altijd keihard, maakt het verschil of ik bak met electrisch of hete lucht stand. We hebben pas een nieuwe oven.

  • Malou | Blonde Blossom

    10 januari 2018 at 09:15 Beantwoorden

    Ohhhh dit lijkt me lekker! Mijn moeder had laatst een prentkaarten gemaakt en die was echt goddelijk, dus nu wil ik zelf ook graag meer van zulke plaattaarten maken. Misschien kan ik dit zelfs vanavond al doen! Malou x

Plaats een reactie