fbpx
Menu

Kerst bijgerecht: Mini tarte tatin met wortel en spek

Zit jij straks ook met de kerst een berg worteltjes te eten zonder dat je het door hebt? Wanneer je deze heel erg lekkere mini tarte tatin met wortel maakt wel! De worteltjes worden in de oven lekker zoet, daar komt dan karamel overheen, laagje knapperig bladerdeeg en last but not least een lekkere hartige topping van uitgebakken spekjes, amandelen en salie. Die de zoete smaak weer mooi in balans brengen. En het ziet er ook nog indrukwekkend uit.

Goed wat heb je nodig voor de tarte tatin met wortel: een berg bospeentjes en eenpersoons ovenbestendige vormpjes. Ik heb van die leuke gietijzeren pannetjes gebruikt. Maar het kan in allerlei kleine ovenschaaltjes gemaakt worden. De voorwaarde is dat de schaaltjes de oven in kunnen, bij voorkeur recht opstaande randen hebben. Wanneer je dit recept maakt als voor- of bijgerecht en je hebt nog heel veel andere leuke kookplannen, maak ze dan vooral niet te groot. 8-10 centimeter is een mooie diameter. Want hoe lekker ze ook zijn, het is ook fijn dat je ruimte over hebt om andere gerechten te kunnen proeven.

Wil je dit recept onthouden? Sla hem dan op in onze gratis app. Zo kun je het recept makkelijk terugvinden. Handig he?

Wanneer je een beetje gestresst raakt tijdens de kerst, dan kun je dit recept heel fijn uitbesteden, zodat jij je op andere recepten kunt concentreren. De worteltjes snijd je namelijk allemaal even hoog en daarna kost het eventjes tijd om te kijken of je genoeg hebt door ze in het vormpje te zetten. Wanneer je kinderen hebt die je graag in de keuken helpen, is het een super leuk klusje om de worteltjes netjes in een vormpje te passen. Natuurlijk kun je dit recept ook in een mooie grote vorm maken. Een paar puntjes van deze tarte tatin met wortel en een frisse salade en je hebt een fantastisch hoofdgerecht.

tarte tatin met wortel

tarte tatin met wortel

Ingrediënten voor 4 personen
2 bossen bospeen
60 + 50 gr boter
1 el olijfolie
6 el suiker
2 rollen bladerdeeg
100 gr spekblokjes
45 gr garneeramandelen
2 takjes verse salie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch)

Hoeveel worteltjes je precies nodig hebt ligt aan de grootte van je vormpjes. Maak de wortels schoon met een dunschiller en snijd ze daarna in stukjes van 2cm. Zorg dat alle stukjes even hoog zijn. En pas per vormpje of je genoeg worteltjes hebt.

Smelt 60 gr boter en 2,5 eetlepel water in een pan. Wanneer de boter gemolten is verdeel je die over de vormpjes. Zet de worteltjes er in. Besprenkel met een klein beetje olijfolie en zet ze 30 minuten in de oven.

Maak ondertussen de spek, amandelen en salie crumble. Bak de amandelen in een droge koekenpan totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Doe ze in de keukenmachine. Bak dan de spekjes samen met de blaadjes van 1 takje salie knapperig en voeg ook deze toe aan de keukenmachine. Hak alles fijn tot een crumble. Bak de andere salieblaadjes krokant in het bakvet van de spek en zet even opzij.

Wanneer de vormpjes met wortel 30 minuten in de oven hebben gestaan haal je ze er uit en maak je de karamel door 50 gram boter samen met zes eetlepels suiker in een pan met dikke bodem te smelten. Wanneer hij mooi van kleur is verdeel je de karamel over de worteltjes. De truc is om het tussen de worteltjes door en naast de worteltjes te gieten.

Snijd dan uit de bladerdeeg lappen vier rondjes die iets groter zijn dan je vormpjes. Leg ze over de worteltjes heen en prop het deeg tussen de randjes van het schaaltje en de buitenste worteltjes. Maak met een scherp mesje een sneetje in het midden van het deeg. Zet ze dan nog een keer 25 minuten in de oven.

Wanneer klaar, wacht je 3-5 minuten. Dan keer je de vormpjes een voor een om, zodat het deeg op de bodem komt. Ik doe dat met een plankje met bakpapier (zodat het plankje niet gelijk onder de karamel zit) en daarna schuif ik de tarte tatin met wortel op een bordje. Garneer met de amandelen, spek en salie crumble en de losse blaadjes salie. Wanneer je geitenkaas of roquefort lekker vindt dan kun je die heel goed als extra topping toevoegen.

tarte tatin met wortel

tarte tatin met wortel

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

9 reacties

  • Tessa
    19 december 2017 om 09:54

    Kan dit een avond van tevoren gemaakt worden? Is het dan handig om het deeg op de dag zelf te doen? Of kan ik het in zijn geheel klaarmaken en dan de dag zelf opwarmen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:05

    Het lekkerste is om het deeg eenmaal af te bakken dus dat zou ik dan idd later doen.

    Beantwoorden
  • Ria Jutjens
    13 december 2017 om 20:55

    Dat ziet er heerlijk uit. Dat gaan we doen! 😋👍

    Beantwoorden
  • Cloë Fierens
    13 december 2017 om 16:32

    Kan je dit opnieuw opwarmen? Want de oven zit al redelijk vol :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:21

    Yes dat kan!

    Beantwoorden
  • Cloë Fierens
    13 december 2017 om 19:30

    Bedankt voor de snelle reactie! Hoe doe ik dit het beste?

    Beantwoorden
  • Tatjana
    13 december 2017 om 12:59

    Klinkt heel lekker! Ik moet dit jaar vegetarische gerechten maken, waarmee zou ik de spekjes kunnen vervangen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:23

    Misschien wat geitenkaas toevoegen?

    Beantwoorden
  • Rena
    13 december 2017 om 09:10

    I would even eat this as main dish! xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

    Beantwoorden

Reactie plaatsen