Menu

Rillettes van makreel, kappertjes en frisse citroen

Dit is een heel fijn receptje voor wanneer je snel een lekker hapje wilt maken. Heel leuk bij de borrel, op een broodplankje met verschillende soorten brood, wat kaasjes, een mooie paté en deze lekkere rillettes van makreel. Traditionele rillettes zijn een smeersels van vlees gebonden met vet. Ooit bedacht om het vlees lang goed te houden. Dit is een variant op zo’n vleessmeersel. En heel snel gemaakt.

Je kunt net als ik heb gedaan een hele gerookte makreel kopen om er zelf het visvlees vanaf te halen. Maar wanneer je in heel weinig tijd klaar wilt zijn kun je ook gerookte makreelfilets kopen. Check ook deze even op graadjes. Dan wacht je de moeilijke taak om de makreel in de keukenmachine te doen, samen met crème fraîche, citroensap en de kappertjes. Keukenmachine (of het hakmolentje van je staafmixer) aan en klaar. Een mooi bakje of potje uitzoeken is meer werk.

Je kunt de rillettes van makreel prima een dag van te voren maken. Wanneer je bijvoorbeeld nog een waslijst hebt aan dingen die je zou willen koken op de dag van het etentje zelf. Wanneer je naar nog meer smeersels voor op een plankje op zoek bent, kun je ook de enorm lekkere mousse van gerookte kip (voor in de hartige soesjes) in een potje serveren. En een snelle hummus van kikkererwten maken? Allemaal lekker snel klaar!

Rillettes van Makreel

Rillettes van Makreel

Ingrediënten voor 4 personen
1 gerookte makreel van 350 gr of gerookte makreelfilets van 300 gr
125 ml crème fraîche
2 el kappertjes
1 citroen
12 gr verse bieslook
zout en peper naar smaak

Zo maak je het
Fileer de gerookte makreel. Doe de stukjes makreel in het hakmolentje van de staafmixer. Voeg de crème fraîche, kappertjes en het sap van de halve citroen toe. Gebruik de rasp van de hele citroen en hak alles tot dat je een mooi smeersel krijgt.

Hak de bieslook fijn en meng door de makreel rillettes. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met toastjes, crackertjes of een stuk boerenbrood.

Wanneer je een lopend buffet organiseert is dit een super leuk smeersel! Doe de rillettes van makreel in leuke weckpotjes en hang er leuke labeltjes aan.

Rillettes van Makreel

Rillettes van Makreel

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.