Menu

Kersttulband met cranberry’s en sinaasappel icing

Het liefst bak ik ieder jaar een kersttulband cake. En dan wel iedere keer anders. Zo maakte ik er eerder eentje met bitterkoekjes en chocolade ganache (mijn lievelings) en een goedgevulde tulband met karamel. Ook lekker! Vandaag maak ik een lekkere frisse variatie met cranberry’s en sinaasappel icing. Yum! Kerstiger wordt het niet volgens mij. De sinaasappelicing maakt het lekker friszoet. Het is alleen al de vorm die mij het feestelijke gevoel geeft. Ik heb trouwens geen traditionele tulbandvorm maar ik maak hem altijd in mijn poffertpan. Zelfde idee.

Terwijl ik dit schrijf (het is begin september) verheug ik mij al enorm op de kerstdagen. Ik kan me nu nog niet voorstellen dat we dan met ons drietjes zijn. Dat ik nu niet hele dagen in de keuken sta, maar bezig ben met voeden en luiers verschonen. De gedachte alleen al maakt mij week. Vorig jaar grapte ik nog tijdens ons kerstdiner: “Misschien staan er volgend jaar wel 2 stoeltjes bij”. Dat dit echt werkelijkheid gaat worden is zo bijzonder. Bizar hoe een jaar dan kan veranderen. En extra bijzonder omdat Annika en ik dit tegelijk mogen meemaken.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Dus dit jaar moet ik het bakken van de kersttulband aan mijn moeder overlaten. Gelukkig is het recept niet heel ingewikkeld. Maar dat zeg ik eigenlijk altijd. Het is vooral een heel leuk recept om te maken. Vooral als je dan ook de beslagkom mag uitlikken. Hebben jullie wel eens een tulband cake gebakken? Deel vooral ook foto’s op social media als je dit gemaakt hebt, vind ik altijd leuk om te zien.

kersttulband cakekersttulband cake kersttulband cake

 

Ingrediënten voor 10 personen (tulband vorm 20 cm)
200 gr zachte roomboter
150 gr suiker
4 eieren
150 gr speltbloem
100 gr amandelmeel (enkel 250 gr bloem gebruiken kan ook)
2 tl bakpoeder
125 gr verse cranberry’s
Rasp van 1 sinaasappel
1 tl kaneel
Snuf zout

Sinaasappelicing
2 el sinaasappelsap
100 gr poedersuiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 gr hete lucht.

Klop de roomboter met de suiker luchtig met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze mee.

Voeg de speltbloem, het amandelmeel, het bakpoeder, een snuf zout, de kaneel en de rasp van 1 sinaasappel (wel eerst wassen) toe. Mix het beslag nog even kort, totdat het één geheel vormt.

Spatel de cranberry’s door het beslag. Verdeel ook een paar cranberry’s over de bodem van de vorm.

Vet de tulbandvorm in met een bakspray en giet het beslag in de vorm.

Bak de kersttulband in ongeveer 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De tulband cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt wanneer je deze in het midden van de cake steekt.

Laat de tulband volledig afkoelen op een taartrooster.

Maak een sinaasappelicing door het sinaasappelsap te mengen met de poedersuiker. Het moet niet te slap zijn, anders druipt het meteen van de cake af. Is het te slap voeg dan een lepel extra poedersuiker toe.

kersttulband cake

Drizzle de sinaasappelicing over de kersttulband.

Je kunt de tulband cake ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast. Invriezen kan ook.

kersttulband cake kersttulband cake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

8 reacties

 • Nikki van Maele
  27 december 2018 om 22:18

  Pauline Kan je dit ook maken met gedroogde Cranberries, of krijg je dan een volledig anders resultaat?

 • Jose
  22 december 2017 om 18:39

  Heb je ook recept voor 24 cm tulband vorm (2,4 liter)?

 • sanne
  22 december 2017 om 17:47

  hoi! ik heb vanmiddag de tulband gemaakt en hij is gelukt! Alleen hoe krijg je hem zo gelijkmatig uit de oven? Hij is bij mij aan de 'binnenkant' omhoog gekomen zeg maar.. groetjes sanne

 • Pauline
  21 december 2017 om 22:51

  Zeker!

 • Petra Hoek
  21 december 2017 om 13:03

  Kan je ook diepvriescranberries gebruiken?

 • Mylène Verweij
  18 december 2017 om 15:51

  Haha het staat er al dat je hem in kan vriezen?

 • Mylène Verweij
  18 december 2017 om 15:35

  Kan je deze ook invriezen?

 • Marij
  17 december 2017 om 13:29

  Dat ziet er superlekker uit! Ga ik zeker uitproberen in de kerstvakantie:)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST