fbpx
Menu

Hartige soesjes met mousse van gerookte kip

Mijn vriend zei, toen hij zag dat ik hartige soesjes ging maken, soesjes maken dat is toch heel lastig? Welnee zei ik toen heel stoer. Heb ze al veel vaker gemaakt. Nog nooit mislukt! Ik maakte een periode bijna wekelijks van die leuke eclairs (langwerpige soesjes met chocolade er op en banketbakkersroom er tussen). Je raadt het al ze gingen tot twee keer toe mis. Stiekem is dat heel fijn voor jou, hoe vaker het misgaat des te beter wordt het recept.

Wanneer je het basisrecept voor soesjes onder de knie hebt is het inderdaad niet zo lastig. De hartige soesjes hoeven maar 20 minuten in de oven, dus je kunt snel zien of ze wel of niet gelukt zijn. Maar ik vertrouw er op dat het jou met dit recept gewoon in één keer lukt! Trouwens het beslag is ook te gebruiken voor zoete soesjes of van die leuke eclairs. En je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Hartige soesjes zijn leuk bij de borrel, als hapje voor een etentje, voor een luxe ontbijtje of voor een high tea. Deze heb ik gevuld met een mousse van gerookte kip (maar met een zalm mousse is natuurlijk ook heel lekker). Die mousse maak je heel snel in het hakmolentje van de staafmixer. Je snijdt de gerookte kip in grove stukken, voegt de crème fraîche en bieslook toe en hop hakken maar. Je kunt de mousse tussen de soesjes smeren of via een gaatje er aan de onderzijde inspuiten. Net wat je zelf leuk vindt.

hartige soesjes

hartige soesjes

Ingrediënten voor 8 grotere soezen / 16 kleine soesjes
150 gr gerookte kip, in grove stukken
100 ml crème fraîche
2 el slagroom
10 gr verse bieslook, fijngehakt
peper naar smaak

Voor de soesjes
100 gr melk
100 gr water
100 gr boter
125 gr bloem
5 eieren (maat M)
2 mespuntjes zout

Zo maak je het
Begin met het maken van de soesjes. Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch). Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.

Doe de melk (let op: er staat overal gram), water, zout en boter in een pan met een dikke bodem. Breng rustig aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer alle bloem toe, meng dit goed met een pollepel totdat er een bal ontstaat en zet de pan vervolgens terug op het vuur. Blijf goed roeren (het is een beetje zwaar werkje maar gewoon doorzetten) voor 3 minuten. Haal de pan opnieuw van het vuur en laat wat afkoelen, roer af en toe door.

Het mengsel moet er uit zien als een droge aardappelpuree (zelfgemaakt). Bij mij was hij twee keer een beetje vettig en het beslag moet dus juist een beetje mat qua structuur zijn. Wanneer je ook een beetje vettig mengsel hebt (je ziet dit wanneer je het hebt) dan voeg je nog wat bloem toe en zet het mengsel opnieuw op het vuur en roert weer met de pollepel voor 3 minuten.

Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Zorg dat ze goed worden opgenomen door het beslag. Spuit het beslag op de bakplaat, of leg hoopjes op de bakplaat. Voor kleintjes kun je een goed gevulde theelepel aanhouden. Ze verdubbelen bijna in grootte, dus houd daar rekening mee. Zet ze dan 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de gerookte kipmousse. Doe alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot dat er een gladde mousse ontstaat. Je kunt de mousse in een spuitzak doen en daarna in de soesjes spuiten. Of de soesjes opensnijden en dan er tussen smeren. Voordat je dat doet laat je eerst de hartige soesjes goed afkoelen.

hartige soesjes

hartige soesjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

7 reacties

  • Madelief
    11 januari 2019 om 18:39

    Mijn soesjes worden niet gaar. Ik heb grote gemaakt. De buitenkant was al erg bruinig maar de binnenkant is na afkoelen nog nattig en niet gaar :( ik deed het 18 min in de oven ik durfde het niet langer erin te laten omdat het al vrij donker van kleur werd. Ik heb heteluchtoven gebruikt en dan 15 min op 200 graden ( dit omdat ik gelezen heb dat soezen op lage temperatuur niet reizen) mja na 15 min toch maar wat lager gezet, 190 graden. Moet ik het dan maar zonder hete lucht maken? En waarom zijn ze bij de bakker zo licht van kleur?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 januari 2019 om 09:24

    Dan is je oven waarschijnlijk vrij krachtig en zou ik de temperatuur wat lager zetten. Ook kan je ze afdekken met aluminiumfolie en dan verder garen.

    Beantwoorden
  • Elena
    17 december 2018 om 12:19

    Zou Ik ook bv Philadelphia met kruiden kunnen gebruiken ipv de room en crème fraiche?

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:57

    Je zou het kunnen proberen, ik heb er zelf geen ervaring mee.

    Beantwoorden
  • Ank Horstink
    30 december 2017 om 08:59

    Goedemorgen Heb je ook een suggestie voor een vegetarische variant?

    Beantwoorden
  • Corien
    30 december 2017 om 11:47

    Ipv gerookte kip zachte geitenkaas met kruiden (bieslook basilicum peterselie net wat je lekker vindt) je kunt er nog iets van een nootje doorheen mengen (walnoot hazelnoot cashewnoot)

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:46

    Met een mousse van kaas, zoals geitenkaas is het ook heerlijk.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen