fbpx
Menu

Weekendbites: Filodeegcups met gekarameliseerde rode ui, brie en bacon

Nog twee dagen en dan begint er een vers nieuw jaar. Maar eerst sluiten we het huidige jaar nog even af. Dat doen we onder andere met heerlijke hapjes, zoals deze filodeegcups met rode ui, brie en bacon. Yum! Maar natuurlijk ook met vuurwerk en een lekkere bubbel. Zal dat de eerste keer zijn dat ik me weer waag aan een alcoholische versnapering? Na bijna een jaar geen alcohol gedronken te hebben. We zullen zien. Wat ik wel zeker weet is dat er lekkere hapjes op tafel zullen staan. Ik denk dat het een rustige oud en nieuw gaat worden. Pauline en ik zijn dan beiden net bevallen en dan ga je natuurlijk niet die-hard feesten. Maar eigenlijk vind ik het ook het leukst om oudejaarsavond met familie en vrienden thuis door te brengen. Lekkere hapjes en drankjes, spelletjes, muziek en vuurwerk. Dan ben ik een tevreden mens.

Deze filodeegcups met rode ui zijn makkelijk om te maken. Maar gebruik wel vers filodeeg. Het filodeeg uit de vriezer is een regelrechte ramp. Hier valt niet mee te werken, want het scheurt bij iedere aanraking uit elkaar. Dus tip van mij, gebruik altijd vers filodeeg. Je kunt het kopen bij de Turkse supermarkt. Dat werkt een stuk makkelijker. De gekarameliseerde ui is lichtzoet van smaak. Superlekker in combinatie met de zoute brie en bacon. Kortom, een heerlijk hapje om het nieuwe jaar mee in te luiden.

Wil je het recept van deze filodeegcups met rode ui bewaren? Download dan nu onze gratis app. Bewaar het recept in je favorieten, zodat je het altijd makkelijk terug kan vinden.

Filodeegcups met rode ui, brie en bacon

Ingrediënten voor 12 st.
5 rode uien
1 teentje knoflook
2 el bruine suiker
Scheutje balsamico azijn
2 tl tijm
12 velletjes vers filodeeg (of een paar grote vellen)
50 gr boter
200 gr brie
10 plakjes bacon
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht)

Snijd de rode uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Doe dit in een pan met een scheutje olijfolie op een laag vuur.

Voeg de bruine suiker, balsamico en tijm toe. Laat de uien onder af en toe roeren een half uurtje karameliseren op een laag vuur.

Smelt de boter. Bestrijk een vel filodeeg met de gesmolten boter. Leg hierop het volgende vel. Herhaal dit totdat er vier vellen filodeeg op elkaar liggen. Snijd dit in vier gelijke vierkantjes van ongeveer 10 x 10 cm. Heb je grote vellen, dan kan je er uiteraard meer vierkantjes uithalen.

Verdeel de gesneden filodeegvellen over een muffinvorm.

Verdeel de gekarameliseerde ui over de filodeegcups. Snijd de brie in blokjes en leg dit in de cups. Leg op elke cup een plakje bacon.

Bak de filodeegcups in 12-15 minuten goudbruin in de oven (180 graden).

Filodeegcups met rode ui, brie en baconFilodeegcups met rode ui, brie en baconFilodeegcups met rode ui, brie en bacon

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

9 reacties

  • Sabine
    26 augustus 2018 om 11:12

    Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken voor een grote hartige taart? Of moet ik de verhoudingen dan aanpassen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 augustus 2018 om 09:51

    Zeker!

    Beantwoorden
  • Katleen Vanacker
    26 april 2018 om 17:07

    Kan je dit de dag op voorhand maken en bakken op de dag van het feest?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 april 2018 om 10:17

    Yes ik zou ze dan helemaal afmaken en dan op de dag zelf weer even opwarmen in de oven.

    Beantwoorden
  • Inge
    30 december 2017 om 11:34

    Hi! Ik heb nog zo'n 2 kg normale uien in huis :') kan het daar ook mee?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:47

    Yes dat kan ook. Bak ze lekker lang en langzaam, dan krijgen ze een zoete smaak.

    Beantwoorden
  • Hilde Decaluwe
    29 december 2017 om 17:56

    Ik kan daar goed mee werken hoor met diepvriesfiliodeeg. Wel vochtig houden met een natte theedoek. En veeeeeel vetstof.

    Beantwoorden
  • C rietveld
    29 december 2017 om 10:43

    Hi, kan dit ook met bladerdeeg ipv filodeeg?

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 december 2017 om 16:14

    Zeker, ook heel lekker :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen