Voor op je verlanglijstje: Yvette van Boven heeft 2 nieuwe boeken uitgebracht
De tijd van cadeautjes komt er weer aan. En ik heb alvast 2 dingen die je op je lijstje kunt noteren. Yvette van Boven heeft onlangs namelijk niet één, maar zelfs twee nieuwe kookboeken uitgebracht en vandaag vertel ik je er alles over. Yvette behoeft eigenlijk geen introductie. Je kent haar vast van haar vele boeken of haar tv serie: “Koken met van Boven”. Ik volg haar zelf al sinds 2010, het begin van mijn blogperiode én het moment dat haar eerste boek Home Made uit kwam. Nog steeds één van mijn favoriete DIY boeken.
Home Sweet Home
Inmiddels zijn er een aantal titels bijgekomen (o.a. Home Made Zomer & Winter en Home Baked) en onlangs is Home Sweet Home aan dit rijtje toegevoegd. Een boek waarin Yvette teruggaat naar haar roots. Voor diegene die het niet wisten, Yvette is geboren en getogen in Ierland. Ze groeide op in een klein dorpje nabij Dublin, waarbij de natuur vooral bepaalde wat je at. In haar jeugd geen Hollandse pot, maar Ierse colcannon (Ierse stamppot met kool) en barm brack (fruitcake). Wildplukken is haar met de paplepel ingegoten en van de geplukte vruchten werden thuis jams en chutneys gemaakt. Vroeger was Ierland arm en leefde men vooral van de aardappeloogst. Tegenwoordig vind je er de prachtigste producten zoals vlees van vee dat jaarrond buiten staat, diverse zuivel producten en lekker kazen van ditzelfde vee. En natuurlijk de schatten uit de zee zoals krab en kabeljauw.
Met één lepel
Comfort food. Zo zou je de Ierse kookcultuur kunnen omschrijven. Of zoals Yvette het zelf laatst noemde in haar programma: “Voedsel dat je met een lepel kunt eten”. Home Sweet Home is verdeeld in 10 hoofdstukken met recepten, waaronder bakken (is toch mijn favoriet), kleine gerechten, hoofdgerechten en bijgerechten. Zoals we van Yvette gewend zijn maakt ze alles zelf, alhoewel ze ook wel eens bladerdeeg (wel roomboterbladerdeeg natuurlijk) uit de vriezer gebruikt. Het boek staat vol met basics zoals hoe maak je bouillon, maar ook zelfgemaakte custard, worchestershiresaus, mosterd, jam en azijnen.
Lekker bourgondisch
Yvette is een bourgondiër in hart en nieren en dat zie je terug in het boek. Veel stevige gerechten en over roomboter en suiker wordt niet moeilijk gedaan. Van goedgevulde bonensoepen met parelgort tot chowders en van stevige lamschenkel pies tot zelfgemaakte worst. En hele lekkere desserts zoals chocolade mokkafudge en zoute karameltaart. Allemaal op zijn Iers. Ik zie veel nieuwe smaakcombinaties die ik nog niet kende, heb jij ooit gedacht aan het stoven van een hele bleekselderij of aan het smoren van wortelen in Whiskey? En producten waar ik nog nooit mee gewerkt hebt, zoals magnoliabloesem, daslook en brandnetels, zijn haar niet vreemd. Natuurlijk ontbreken de huisgemaakte cocktails voor bij de borrel ook niet. En daar eet je dan toast met krab of ingelegde eieren bij.
Bij Yvette thuis
Als ik het boek doorblader krijg ik het gevoel dat ik bij haar in Ierland aan de keukentafel zit. Het komt heel persoonlijk op mij over, mede door de vele foto’s van haarzelf en de persoonlijke illustraties. Het eten is gepresenteerd zoals je het zelf thuis op tafel zou zetten. Gewoon een bord lekker eten, zonder poespas, maar met ongetwijfeld heel veel smaak. Hier komt niet heel veel foodstyling aan te pas. Alle foto’s zijn gemaakt door partner Oof. En hoewel dit boek qua stijl en fotografie niet helemaal mijn ding is, blijf ik maar bladeren en bladeren. Elke pagina die je omslaat verrast je opnieuw. Het maakt mij nieuwsgierig naar Ierland. En dat is volgens mij precies de bedoeling.
Titel
Home Sweet Home
Auteur
Yvette van Boven
Uitgeverij
Fontaine uitgevers
Prijs en verkrijgbaarheid
€ 29,95 bij Bol.com en de lokale boekhandel
Home Sweet Home X-mas
Tijdens het samenstellen van Home Sweet Home raakte het hoofdstuk kerst steeds meer gevuld. Zo gevuld, dat Yvette besloot om er maar een heel nieuw boek van te maken. Zoals ze zelf zegt is ze net als de Ieren dol op kerst. En laat ik daar nou ook net dol op zijn. Dus dit boek is voor mij al een feestje op zich.
Met Home Sweet Home X-mas kom je de kerstdagen wel door. Zowel voor een uitgebreid lange tafeldiner met familie of een kleine en gezellige get together met vrienden. Je vindt er recepten voor de hele dag en voor iedere gelegenheid. Het boek begint met recepten voor in de morgen (toch wel mijn favoriete moment met kerst) en eindigt met recepten voor het diner. Daarnaast geeft Yvette je veel tips over het voorbereiden van het kerstdiner (van lijstjes maken tot boodschappen doen) en deelt ze een compleet planlijstje. Alles zodat jij niet in de stress hoeft te schieten. Want daar is kerst niet voor bedoeld.
Ik kom al helemaal in de stemming
Nu moet je weten dat ik al een tijdje in de kerststemming ben (mede door het vooruitwerken voor de blog). Maar door Home Sweet Home Xmas krijg ik er helemaal zin in. Het boek begint met zoete briochebroodjes, mince pies en huisgemaakte worstenbroodjes. Misschien ligt het deels aan mijn carb cravings van de laatste tijd, maar ik krijg hier instant trek van. Bij de borrel serveert ze kaassoesjes en zelfgepofte kastanjes, maar ook dingen waar ik zelf nooit op zou komen zoals gefrituurde augurken. Kijk dat vind ik nou zo leuk aan Yvette. Ze is een echte foodie met veel ervaring en maakt recepten die je zelf niet zo 1,2,3 zou bedenken. Vooraf kan je kiezen uit verschillende soepen en salades of terrines en voor het hoofdgerecht pakt ze helemaal lekker uit. Wat dacht je van fazant met mincemeat, een in rum gepekelde zalm of kerstporchetta. Ook in Home Sweet Home Xmas laat Yvette haar bourgondische kant duidelijk zien. Als toetje word ik heel enthousiast van de pavlova met stoofperen en natuurlijk ontbreekt de christmas pudding ook niet. Kortom zoveel keuze en genoeg lekkers om uit te kiezen.
Persoonlijk
Net als Home Sweet Home vind ik ook dit boek weer heel persoonlijk. Ik krijg er een warm gevoel bij. De stijl qua fotografie is vergelijkbaar met Home Sweet Home, rechttoe rechtaan alsof ze het zo voor je op tafel heeft gezet. De persoonlijke foto’s en foto’s van Ierland in wintersferen maken het helemaal af. En mocht je het na het lezen van al die prachtige recepten nog niet weten, dan helpt Yvette je graag op weg met een aantal menu suggesties.
Wat mij betreft een musthave voor hele lekkere feestdagen.
Titel
Home Sweet Home X-mas
Auteur
Yvette van Boven
Uitgeverij
Fontaine uitgevers
Prijs en verkrijgbaarheid
€ 29,95 bij Bol.com en de lokale boekhandel
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in