Menu

Easy: Ovenschotel met rode kool

Een ovenschotel vind ik altijd een goed idee. Het past bij de herfst, echt comfortfood. Vandaag deel ik het recept voor een heerlijke ovenschotel met rode kool en gehakt met jullie. Zo lekker! En heel makkelijk om te maken, een echt Fresh & Easy receptje dus. Ik cheat hier wel een beetje, want ik gebruik rode kool uit een zakje. Je kunt de rode kool natuurlijk ook from scratch maken (zoals ik hier gedaan heb), echt moeilijk is dat niet. Alleen heb je dan wat meer tijd nodig.

Wat ik fijn vind aan ovenschotels is dat je ze van tevoren klaar kunt maken. Je kunt ze eventueel ’s avonds maken en dan hoef je de schotel na je werk, alleen nog in de oven te schuiven. Lekker handig! Dit geldt ook voor de puree bijvoorbeeld. Als ik aardappelpuree maak, maak ik vaak extra veel en de andere helft vries ik in. Nu we nog met zijn tweetjes zijn, gaat een kilo natuurlijk nooit in een keer op. De andere helft gebruik ik dan weer voor een snel stamppotje. Soms moet je het jezelf lekker makkelijk maken.

Rode kool en appel zijn meant to be. Dus voegde ik nog wat plakjes appel toe aan deze ovenschotel. Ik ben zelf groot fan van warm fruit in mijn eten. Gruwel je hiervan, dan kan je het uiteraard achterwege laten. Want hierbij is het echt, you hate it or you love it. Hoe zit dat bij jou? Laat het vooral weten in de comments.

Ovenschotel met rode koolrode koolOvenschotel met rode koolIngrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
500 gr rode kool (gekookt uit een zakje)
400 gr rundergehakt
1 appel
2 uien
1 teentje knoflook
Scheutje melk
20 gr paneermeel
40 gr geraspte kaas
0,5 tl nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in ruim water met zout. Giet af en stamp ze samen met een scheutje melk tot een romige aardappelpuree. Je kunt eventueel ook nog een klontje roomboter toevoegen voor een extra romige puree. Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout.

Bak in de tussentijd het gehakt rondom aan in een koekenpan. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij het gehakt en bak dit mee. Breng het gehakt op smaak met de nootmuskaat en wat peper en zout.

Was de appel en snijd deze in plakjes.

Verdeel het gehakt (verwijder het eventuele vocht) over een ovenschaal.

Laat de rode kool uitlekken en verdeel dit over het gehakt. Leg de plakjes appel op de rode kool.

Verdeel de aardappelpuree over de rode kool.

Meng de geraspte kaas met het paneermeel en strooi dit over de puree.

Bak de ovenschotel in ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. In principe is alles al gaar, dus de ovenschotel is klaar als deze een mooi goudbruin korstje heeft.

Ovenschotel met rode koolOvenschotel met rode koolOvenschotel met rode koolLaat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

 • Karin
  6 februari 2019 om 00:47

  Gehakt kruiden met ras el nahoud.

 • Joke
  5 februari 2019 om 20:52

  Doe je de rode kool voor koken en hoelang?

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:35

  Yes dat kan ook.

 • Mylène Verweij
  14 januari 2019 om 17:08

  Zou je ook ipv aardappel bloemkoolpuree erop kunnen doen? Zoals bij je sheperds pie uit je laatste kookboek.

 • Annika
  24 oktober 2018 om 14:57

  Yum, klinkt goed!

 • Carlijn
  23 oktober 2018 om 20:17

  Hoi Pauline, Ik geniet altijd enorm van je recepten, je website is altijd mijn eerste keus als ik iets nieuws wil proberen. Deze kwam ik vandaag tegen en wilde ik vegetarisch maken. Dat was zo goed gelukt dat ik je t recept wil geven, als dank voor alle recepten die ik van jou krijg. Wat ik gedaan heb is aardappelpuree + ui onderin de ovenschaal, daarop rodekool met appel, daarop gehakte walnoten, dan blokjes blauwaderkaas. Wordt extra lekker doordat de walnoten vanzelf roosteren en de kaas door de rodekool smelt en bovenop krokant is. Geniet ervan, en ik hoop dat je nog veel recepten gaat delen!

 • annemarie
  2 januari 2018 om 18:12

  wat een heerlijk receptje! Meteen twee schotels gemaakt: eentje voor onszelf en eentje om mee te nemen naar mijn zusje die pas is bevallen!

 • Maartje van Boerdonk
  13 december 2017 om 19:28

  Vandaag heb ik dit heerlijke recept gemaakt! Het was zo lekker! We hebben onze vingers erbij afgelikt! Ik had er in verhouding wel ietsje meer rode kool bij gedaan. Toch nog heerlijk!

 • Daniëlle
  19 november 2017 om 09:43

  Heerlijk. Ik vind zulke gerechten in deze tijd van het jaar zo lekker!

 • Pauline
  15 november 2017 om 17:32

  De rode kool is al gekookt. Ik gebruik een zakje met gekookte kool.

 • Daphne Kerkhof
  14 november 2017 om 16:43

  Hoi Pauline, Gaat de rode kool er rauw in of moet ik die eerst koken? Ik ben benieuwd...

 • Anna
  3 november 2017 om 19:10

  Ik heb het vanavond gemaakt voor mijn vader en broer. Heerlijk was het!

 • Pien
  2 november 2017 om 06:11

  Rode kool (met appel) uit een pot en in plaats van kaas stukjes walnoten ..... maak dit recept al jaren en gaat nooit vervelen

 • Veerle
  1 november 2017 om 20:52

  Ziet er lekker uit! Ik vind appel echt onmisbaar in de rode kool. Net zoals de pruimen in de tajine, en de honing bij de geitenkaas! ?

 • Anna
  1 november 2017 om 13:12

  Ha, ik was net gisteren op zoek naar een lekker recept met rode kool. Gevonden! Alleen heb ik een verse rode kool in huis in plaats van een zakje. Moet ik in dat geval de kool eerst voorkoken?

 • Frouktje
  1 november 2017 om 11:36

  Gaat de rode kool er rauw in of even koken?

 • Bernadette
  1 november 2017 om 09:02

  Vervang de appel eens door banaan. Je zult versteld zijn hoe lekker dat is...

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.