Menu

Arretjescake Sint style

Heb jij vroeger wel eens arretjescake gemaakt? Ik wel, ontelbaar vaak ook. Arretjescake, ook wel Arretje Nof genoemd, is het bekendste no bake cakerecept dat er bestaat volgens mij. Het heeft overigens niks met cake te maken, behalve dat je het in een cakevorm maakt. Omdat er geen oven aan te pas komt, wordt dit vaak door kinderen gemaakt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit geregeld “bakte”. Omdat de Sint weer in het land is, geef ik er een Sinterklaas twist aan. En hoe kan dat beter dan kruidnoten toe te voegen? Normaal maak je dit dus met Maria biscuits (gewoon naturel biscuitjes) maar je kan dit dus ook heel goed vervangen door andere koekjes.

Wil je wekelijks onze recepten in je mailbox ontvangen? Meld je hier dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

De arretjescake is super machtig. Niet zo gek, want het is een mengsel van voornamelijk boter, heel veel suiker en cacao. Neem dus vooral niet te grote stukken. Je zou het recept ook eventueel kunnen halveren voor een kleinere cake. Voor mij kwam het dit jaar dus heel goed uit dat de pepernoten al vroeg in de winkels lagen (september al, yes). Want anders had ik dit recept niet kunnen maken. Ik wist alleen niet zo goed wat ik met die hele cake aan moest. Ik mocht het zelf niet eten, vanwege de rauwe eieren. Maar ik kon het ook niet uitdelen in de buurt, want dan zouden de kindjes helemaal in verwarring zijn. Huh pepernoten in september? En dat wilde ik hun en hun ouders ook niet aandoen. Gelukkig zijn mijn ouders altijd wel bereid om mee te helpen met proeven. Haha. Want weggooien daar doen we niet aan bij Uit Pauline’s keuken.

Dus heb je zin om met je kinderen de intocht van de Sint te vieren, dan is dit een leuk recept. Je moet wel even geduld hebben, want hij is het lekkerste na een nachtje in de koelkast.

arretjescake met kruidnotenarretjescake met kruidnoten

Ingrediënten voor 12 personen
250 gr roomboter
2 eieren
150 gr donkere basterdsuiker
60 gr cacao
250 gr kruidnoten

Materialen
Cakevorm 23 cm

Zo maak je het
Laat de roomboter smelten in een pannetje op een laag vuur. Laat het iets afkoelen.

Mix de eieren met de suiker schuimig en luchtig. Mix het minimaal een minuut of 3.

Voeg de cacao lepel voor lepel bij het eimengsel en mix het door elkaar.

Voeg de gesmolten roomboter beetje bij beetje toe en mix dit door het beslag.

Voeg nu de kruidnoten toe en schep alles goed om.

Giet het beslag in een cakevorm die je ingepakt hebt met bakpapier of aluminiumfolie.

Laat de arretjescake minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, maar het liefst een hele nacht.

arretjescake met kruidnotenarretjescake met kruidnoten

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

 • anneke
  30 januari 2019 om 14:56

  Zat even te snuffelen voor popcornrecepten. Zie allemaal lekkere dingen! Ga aan de slag ... \ Heerlijk!!

 • Anna
  9 december 2017 om 07:47

  Gemaakt, vond de cake veel te zoet, denk dat het komt vast omdat de pepernoten ook erg zoet zijn. Met maria biscuitjes is arretjes cake lekkerder.

 • Pauline
  2 december 2017 om 12:54

  Een hele grote bonbon :)

 • Hesterg72
  29 november 2017 om 18:44

  Heerlijk, eet als een bonbon?

 • Pauline
  24 november 2017 om 12:42

  Hij is vrij machtig inderdaad. Je zou minder boter kunnen toevoegen de volgende keer.

 • Alicia Decoster
  21 november 2017 om 11:10

  Lijkt mij niet te moeilijk om te maken en nog eens heel lekker ook!

 • Esther
  21 november 2017 om 09:39

  Leuk idee! Ik heb deze afgelopen weekend gemaakt. Lekker maar ik vond ‘m erg boterig smaken. Meer dan de arretjescake die ik ooit maak. Hierdoor is deze nog machtiger. Kan ik iets veranderen?

 • Stèphanie
  21 november 2017 om 09:16

  Zou het dit ook met minder suiker kunnen maken?

 • Susanne Dekker
  20 november 2017 om 21:29

  Je kan ipv rauwe ei ook per ei 2 lepels vanille vla doen!

 • Merit
  20 november 2017 om 18:37

  Dank je Pauline. Ik heb 3 kookboeken van je en we genieten er dagelijks van.

 • Meri
  20 november 2017 om 18:35

  Oké dankjewel

 • Bronwyn Van Zundert-willemse
  20 november 2017 om 09:07

  Hier zit geen rauw ei in! Op het moment dat je de hete boter bij de eieren giet,worden de eieren gaar. Geen enkel probleem dus. Net als bij de botercremes met hete boter. Niets aam de hand en goed houdbaar!!

 • Corien
  19 november 2017 om 15:12

  Aaaah... Wat lekker! Jeugdnostalgie, mijn opa Olé maakte dit vroeger met bruin en wit ? Ik was alleen vergeten hoeveel suiker en boter erin zit...?

 • Pauline
  19 november 2017 om 11:37

  Ik kreeg als tip van bezoekers om een El vanillevla toe te voegen ipv het ei!

 • Manon van den Oort
  19 november 2017 om 10:59

  Mmmm dit is echt m’n lievelingscake tijdens Sinterklaas! Ik maak dit recept altijd zonder eieren en dat smaakt echt prima, dus ook goed te maken voor zwangere vrouwen ?

 • Merit
  19 november 2017 om 10:59

  Pauline ziet er lekker uit. Wat zou ik als alternatief voor het rauwe ei kunnen nemen, dit i.v.m. onze dochter die een harttransplantatie heeft gehad en vanwege medicijnen een lage weerstand heeft en dus geen rauw ei mag hebben.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.