fbpx
Menu

One pot: Stoofpotje met kip, mosterd, aardappeltjes en witte druiven

Op de Franse tour! Dit stoofpotje met kip. Heerlijk zo’n pot (nou ja pan, pot is eerder Belgisch) op het vuur, met zachtjes pruttelende ingrediënten die samen al hun smaken afgeven tot dat het een top gerecht wordt. Deze duurt niet eens lang! 30 minuten! Je kunt de pan na de eerste stappen ook nog eens in de oven zetten en ondertussen iets anders gaan doen (Of ovenschaal.. ik had zelf natuurlijk weer geen beschikbare pan die de oven in kon!) Natuurlijk ga ik tussendoor altijd even stiekem kijken. Of de kip niet te snel bruin wordt. En omdat het zo heerlijk ruikt wanneer je de oven opendoet!

Het voordeel is dat je ook maar een pan nodig hebt (of net als ik een pan en een ovenschaal). Dat scheelt weer in de afwas! Na het aanbraden van de kippenbouten, bak je de aardappeltjes en spekjes in de pan. Het is eigenlijk een ontzettend simpel recept. Je blust het af met wijn! Tuurlijk het is een Frans geïnspireerd recept, de wijn hoort er bij. Maar wanneer je dat niet zo ziet zitten, kun je het weglaten. De wijn voeg je overigens niet alleen voor een extra smaak toe, maar de zuren in de wijn zorgen ook dat alle aanbaksels in de pan loslaten en in de saus terecht komen. Dat is wederom niet alleen heel gunstig voor de afwas (scheelt een hoop geboen in de pan), het is vooral heel erg lekker!

Tot slot haal je de aardappeltjes en spekjes uit de pan, voegt de mosterd en slagroom toe en roert tot dat er saus ontstaat. Dan gaat alles, inclusief de kip, terug in de pan en de oven in! Over de smaken hoef je eigenlijk niet zo in te zitten, dat komt wel goed. Maar hoe voorkom je dat je straks een hele bruine mosterdkleurige massa serveert en je eerst iedereen aan tafel moet overtuigen dat het niet alleen lekker ruikt maar ook lekker is? Daarom heb ik bij dit stoofpotje met kip ook nog een topping bedacht, namelijk druiven! Ook een best klassieke combinatie. Ze worden heerlijk zoet wanneer ze even in de oven hebben gestaan. Naast dat dit stoofpotje er opeens heel tof uitziet geeft het ook iets fris aan het best stevige recept. Een fijne frisse tegenhanger dus in dit stoofpotje met kip.

stoofpotje met kip

stoofpotje met kip

Ingrediënten voor 4 personen
4 kippenbouten
Peper en zout
1 el olijfolie
1 el boter
500 gr aardappeltjes met schil, gehalveerd
150 gr spekreepjes
1 glas witte droge wijn
200 ml slagroom
3 el grove mosterd
6 takjes verse tijm
300 gr witte druiven zonder pit

Zo maak je het 
Verwarm de oven op 200 graden (bij een electrische oven)

Neem een pan die ook in de oven kan, of zoek een flinke ovenschaal of 2 kleinere. De kippenbouten moeten naast elkaar in de pan passen. Heb je niet zo’n grote pan, dan kun je ze per twee aanbraden in de pan en dan in een ovenschaal leggen.

Dep de kippenbouten droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper. Doe de olie en boter in de pan, voeg wanneer er kleine belletjes in de boter ontstaan de kippenbouten toe. Braad de kippenbouten rondom mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.

Doe de aardappeltjes samen met de spekreepjes in de pan en bak ze goudbruin. Ik smokkel altijd een beetje en gebruik aardappeltjes met schil uit een zakje. Voeg de witte wijn toe en en laat bijna helemaal inkoken. Haal de aardappeltjes en spekjes uit de pan.

Voeg de slagroom en mosterd toe. Roer tot dat je een saus hebt. Doe alle ingrediënten terug in de pan of in de ovenschaal. Verdeel de takjes tijm over het stoofpotje met kip en zet in zijn geheel voor 10 minuten in de oven.

Voeg na 10 minuten de druiven toe. Knip kleine trosjes en verdeel over de pan/ovenschaal. Zet nog 10-15 minuten in de oven, totdat de druiven een klein beetje kleuren.

stoofpotje met kip

stoofpotje met kip

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

6 reacties

  • Melanie
    21 januari 2018 om 22:13

    Klinkt heerlijk, maar hier een paas huisgenoten (waaronder ikzelf) die geen zuivel mogen. Kan het ook zonder de slagroom maar met bv soja cuisine?

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:52

    Dat kan je inderdaad goed gebruiken.

    Beantwoorden
  • Shirley
    12 januari 2018 om 09:00

    Wat een toppertje dit recept! De kip was super zacht. Heerlijke combinatie van smaken Ik had wel een pan die in de oven paste ;-) ik heb er een salade bij gesrerveerd maar is niet noodzakelijk.

    Beantwoorden
  • Jo
    29 oktober 2017 om 14:55

    Hmm... ziet er heerlijk uit! Makkelijk en snel. Gaat de saus nou mee de oven in? Ik doe appel ipv druiven

    Beantwoorden
  • Maria Joosten
    28 oktober 2017 om 17:41

    het smaakte heerlijk! maar ik heb wel de kip wat langer in de pan gebakken

    Beantwoorden
  • Joke Meijer
    24 oktober 2017 om 19:21

    Heerlijk recept,Geweldig lekker

    Beantwoorden

Reactie plaatsen