Menu

Easy: Spinaziestamppot met worstjes

Naast pizza is mijn lievelingseten nog steeds de andijviestamppot van mijn moeder. Sowieso ben ik dol op stamppot en eet ik het in het najaar en in de winter vrij vaak. Deze keer wilde ik eens iets anders proberen en maakte ik een spinaziestamppot met feta en zongedroogde tomaatjes. Deze stamppot is daardoor niet perse heel winters, maar wel heel lekker. Extra fijn omdat ik deze stamp al in de zomer maakte in verband met het vooruit werken van mijn verlof. Ik bakte er wat worstjes bij maar je zou het ook goed met spekjes of gehaktballetjes kunnen serveren.

Het belangrijkste bij een goede stamppot is dat je een goede basis hebt. Een lekkere puree dus. Ik houd van een smeuïge puree dus ik ben niet te beroerd om roomboter en melk toe te voegen. Ook het aardappelras doet ertoe. Neem het liefst een kruimige aardappel zoals Bintje, Doré of Eigenheimer. Vroeger aten wij thuis bijna iedere dag aardappelen, vlees en groente. Mijn vader kocht de aardappelen bij een boer in de buurt. In van die grote jutezakken tegelijk. Ik kan me niet anders herinneren dat wij zo’n zak in de schuur hadden staan. Dat bleef ook altijd heel lang goed. Zelf ben ik nu vooral van het gemak en koop ik ze per kilo. Ook omdat ik zo’n grote zak nooit op krijg natuurlijk.

Grappig hoe dat soort dingen je altijd bij blijven. Net zoals dat mijn ouders het dus altijd over aardappelen hadden en heel kieskeurig waren in het ras. Ja de kwaliteit ontdekken van goede en pure ingrediënten heb ik wel van huis uit meegekregen. Ik hoop dat ik dat ook aan mijn kleine kan meegeven. Maar dat zit vast wel snor.

spinaziestamppot spinaziestamppot

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
300 gr verse spinazie
75 gr zongedroogde tomaatjes
60 gr feta
50 gr pijnboompitjes
8 kleine worstjes (of 4 grote)
Klontje roomboter
Scheutje melk
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Schil de aardappelen en halveer ze. Spoel ze af onder de kraan. Kook de aardappelen in ruim water met zout gaar in ongeveer 10 minuten. De aardappel is gaar als je er met een vork in prikt en deze gemakkelijk van je vork afglijdt.

Bak in de tussentijd de worstjes gaar in wat olijfolie.

Stamp de aardappelen glad met een stamper en voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Stamp net zolang tot je een mooie gladde puree hebt. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Zet de pan met puree terug op het vuur en voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Roer net zolang totdat alles geslonken is.

Voeg nu de zongedroogde tomaatjes toe en verkruimel de feta over de spinaziestamppot. Meng nog even kort.

Breng de spinaziestamppot eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout.

Garneer de stamppot met wat geroosterde pijnboompitjes en serveer met de worstjes.

spinaziestamppot spinaziestamppot

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

7 reacties

 • Sarah
  8 januari 2019 om 18:17

  Super lekker recept! Ben weg van stamppot met spinazie. De spinazie heb ik apart geslonken (scheelt hoop roeren en vocht ;) en ik heb een theelepel grove mosterd en een beetje komijn gevoegd bij de aardappelpuree. Echte aanrader.

 • Rob
  20 januari 2018 om 18:35

  Ik heb deze stamppot met zoete aardappelen gemaakt. Heel lekker. Allemaal verschillende smaken in je mond tegelijk.

 • ammie
  28 oktober 2017 om 01:39

  lijkt me fantastisch ! helemaal met dit weer

 • Benraki
  11 oktober 2017 om 19:07

  Erg lekker, maar heb zelf wat meer spinazie toegevoegd omdat 80 gr niet voldoende is. Wel vind ik dat de melk en evt boter er pas indien nodig bij moeten op het moment vlakvoor opdienen. Het slinken van de spinazie geeft een heleboel vocht, zeker als het nog even staat (dat is vaak de praktijk)

 • Daniëlle
  5 oktober 2017 om 16:00

  Wat lekker! Ik maak eigenlijk nooit stampot met spinazie, maar wil deze zeker een keer gaan proberen!

 • Annika
  5 oktober 2017 om 11:09

  En dat is het ook ;)

 • Anne
  4 oktober 2017 om 12:34

  Het ziet er echt mega lekker uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.