Seizoenskalender Herfst – wat eet je in de herfst?
De herfst is weer aangebroken en het leek mij daarom leuk om de herfst seizoenskalender met jullie te delen. Want welke groenten zijn volop verkrijgbaar in de herfst? En wat kun je daar allemaal mee maken? Dit artikel dient als inspiratie, zodat je weet welke groenten ‘in het seizoen’ zijn en je met het seizoen mee kan eten. Eten uit het seizoen is niet alleen duurzamer, de groenten zijn vaak ook lekkerder van smaak en je kunt meestal wat voordeliger je inkopen doen. Met de seizoenskalender weet je precies welke groenten er in de herfst goed verkijgbaar zijn. Sla de herfst seizoenskalender op in je favorieten, zodat je het lijstje altijd makkelijk terug kunt vinden.
Groenten die in de herfst volop aanwezig zijn: bietjes, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, courgette, groene kool, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, spitskool, stoofpeertjes, uien, witlof, wortelen en zuurkool. De herfst typeert zich door de warmere smaken. Ik ben er zelf dol op. Lekkere ovenschotels, kruidige stoofpotjes, soepen of hartige taarten. Kruidige smaakmakers zoals kaneel, steranijs of nootmuskaat. Ik hou er van. Aan de hand van de seizoenskalender deel ik een aantal bijpassende recepten in dit artikel.
Pompoen
Pompoen is echt een typische herfstgroente. Het heeft een lekkere warme en zoetige smaak. Je kunt het goed verwerken in ovenschotels of er een lekkere soep van maken.
Lekkere gerechten met pompoen:
- Pompoensoep
- Gnocchi met geroosterde pompoen
- Gevulde pompoen
- Spaghetti pompoen bolognese
- Pompoen kokospannenkoekjes
- Gevulde flespompoen
Kool
De verschillende soorten kool zijn volop aanwezig in de herfst. Van Chinese kool tot aan boerenkool en van zuurkool tot aan rode kool. Zuurkool is een van mijn favoriete groenten. Maar ook Cavolo nero vind ik erg lekker, bijvoorbeeld op een plaatpizza of door de pasta. Met kool kun je lekkere stevige maaltijden bereiden, zoals stamppotjes, ovenschotels, pasteitjes of een gebonden soep.
Lekkere gerechten met kool:
- Zuurkoolpastei
- Rode kool stamppot met appel
- Boerenkool lasagne
- Linzenschotel met boerenkoolpesto
- Zuurkoolkoekjes
- Mexicaanse bloemkool uit de oven
- Plaatpizza met cavolo nero en gorgonzola
Wortel, -en knolgewassen
Wortelen, pastinaak, bietjes, prei, witlof, uien en knolselderij, het zijn allemaal wortel,- en knolgewassen. Deze gewassen worden om de knol of wortel geteeld. De groenten kenmerken zich door hun warme en kruidige smaken. Ook met deze ingrediënten kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een lekkere soep of rooster de groenten in de oven.
Lekkere gerechten met wortel,- en knolgewassen:
- Gestoofde wortelen met honing
- Oosterse wortelsoep met kokosroom
- Bietjes met balsamico uit de oven
- Groentefriet van pastinaak
- Knolselderijsoep met truffel
- Hartige preitaart met gehakt
- Franse uientaart met fetakaas
Hopelijk heb je voldoende inspiratie voor de komende herfst. Op de site staan nog veel meer gerechten met deze lekkere herfstgroenten. Wist je trouwens dat je ook op ingrediënt kunt zoeken? Handig voor als je even niet weet wat je moet maken met een bepaald ingrediënt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in