Menu

Easy: Pasta met Parmezaanse kaas

Er is eigenlijk maar één ding dat ik (en Annika ook) mis tijdens mijn zwangerschap, of eigenlijk 2. Dat is de pasta met Parmezaanse kaas van Napoli en prosciutto. Napoli is mijn “go to” restaurant in Haarlem. Ik kom hier regelmatig. Het is zoals de naam je al doet vermoeden een Italiaan. Het interieur is er enigszins gedateerd maar het eten is er fantastisch. Eigenlijk bestel ik altijd hetzelfde. Vooraf Antipasti met lekkere prosciutto, salami, verse mozzarella en carpaccio en als hoofdgerecht de Pasta Parmigiani. Deze pasta wordt gemaakt in een met whiskey geflambeerde Parmezaan. Yes een hele kaas van ruim 50 kilo wordt op een trolley naar je tafeltje gereden en ter plekke zetten ze de fik erin. Door de whiskey gaat de Parmezaan smelten. Vervolgens gaat er een heel bord pasta in de kaas en deze wordt uitvoerig geroerd. Wat je dan overhoudt is een spaghetti met mega veel Parmezaanse kaas. Ik hou er zo van.

Maar die mag ik nu dus niet vanwege de whiskey. De laatste keer dat ik bij Napoli at, bestelde ik met enige schaamrood op mijn kaken, een pizza Hawaii met salami. Maar toch kreeg ik die pasta met Parmezaanse kaas niet uit mijn hoofd. Dus maakte ik thuis een zwangerproof versie, zonder alcohol. Echt simpeler kan het bijna niet. Weet je wat het geheim is van deze saus? Dat vertel ik je graag. Ik voeg namelijk wat zetmeelrijk kookvocht van de pasta toe aan de saus en hierdoor krijg je een hele lekkere romige kaassaus. Is toch anders dan gewoon spaghetti met een lading Parmezaan. Probeer het zelf maar.

pasta met parmezaanse kaaspasta met parmezaanse kaas

Ingrediënten voor 4 personen
300 gr spaghetti
2 teentjes knoflook
0,5 chilipeper (of een hele als je van pittig houdt)
75 gr Parmezaanse kaas
25 gr roomboter
2 kopjes kookvocht
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Kook de spaghetti gaar in ruim water met zout. Let op, gooi het kookvocht niet weg.

Hak de knoflook en de chilipeper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Voeg de gekookte spaghetti en de roomboter bij de knoflook.

Voeg nu de Parmezaanse kaas en 2 kopjes kookvocht toe en meng de spaghetti goed door elkaar. Het is de bedoeling dat er door het kookvocht een sausje ontstaat.

Breng de pasta met Parmezaanse kaas verder op smaak met wat peper en zout en garneer met wat vers gehakte peterselie.

Serveer meteen.

PS wil je graag wat extra groente toevoegen? dan zou ik champignons en/of spinazie meebakken.

pasta met parmezaanse kaas pasta met parmezaanse kaaspasta met parmezaanse kaas

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

5 reacties

 • Benny vangrunderbeek
  31 december 2017 om 17:35

  Je kan het ook op een andere manier. Je maakt een reductie van witten wijn met stukje sjalot laurier blad peper en zout (1/2). Dan haal je de laurier en sjalot eruit en voeg je bv. President liason toe. Laat lang op het vuur staan al roerend. Dan voeg je heeel veeel fijn geraspte parmesan toe en laat je op vuur staan al roerend. Als je ziet dat het maximaal gebonden is haal je dan pot van het vuur en gooi je er een stuk echte biter aan toe en mix je met een kopmixer en zet je het terug op het vuur al roerend. Heel lekker. Ook kan je een pannekoekenpan met minimum olie (als je de pan omdraait dat er niks uit de pan loopt) insmeren en dan heel snel de pan volstrooien met parmezan en als het geel wordt en gebakken uitziet over een tupperware gooien en laten hard worden. Dan heb je een bord van parmezan.

 • Daniëlle
  4 november 2017 om 08:43

  O ik houd van zulke recepten! Dit ga Ik zeker een keer maken! En die bordjes... prachtig! <3

 • Mevrouw Marloes
  25 oktober 2017 om 17:19

  Oooooh wat lekker zeg!!

 • Petra
  25 oktober 2017 om 11:49

  Mmmmm, mijn guilty pleasure wanneer ik alleen thuis ben....

 • Rianne
  25 oktober 2017 om 10:27

  Oh heerlijk!! Ik zocht toevallig gisteren nog naar nieuwe pasta recepten, deze ga ik een keertje maken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.