kraamkoekjes met muisje

Kraamkoekjes met muisjes (Geboortetraktatie)

Wil je eens wat anders serveren dan beschuit met muisjes? Maak dan deze kraamkoekjes. Ik kan me zelf eerlijk gezegd niet voorstellen dat ik zo vlak voor (of vlak na) de bevalling zin heb om een geboortetraktatie te maken maar misschien is er iemand in je omgeving die het leuk vindt om deze koekjes voor je te maken. Maar je kan ze natuurlijk ook altijd bewaren voor na je verlof, als je weer aan het werk gaat bijvoorbeeld. Eigenlijk wilde ik deze koekjes met muisjes al maken voor mijn baby announcement. Alleen voelde ik me toen zo belabberd dat ik het maar even achterwege heb gelaten.

Het voordeel van deze kraamkoekjes is, dat je ze wel een week of 2 – 3 kunt bewaren. Ook kan je het koekjesdeeg van tevoren maken en invriezen. En mocht je een grote broer of zus in huis hebben, dan vindt hij/zij het misschien ook wel heel leuk om koekjes uit te steken. Ik denk dat ik het gewoon bij beschuit met muisjes houd. Ik vind dat een leuke traditie en stiekem ook gewoon heel lekker.

Uiteraard kan je de blauwe muisjes vervangen voor roze. En je zou in plaats van pure chocolade ook witte chocolade kunnen gebruiken. Nog een klein voordeeltje, dit koekjesdeeg is mommy proof (er zit geen rauw ei in), dus je mag er van snoepen. Binnenkort delen we ook nog het recept voor een kraamtaart. Die is ook niet heel ingewikkeld en leuk om te serveren als je kraambezoek krijgt. Ook een aanrader is deze geboortefudge, die ik jaren geleden als eens deelde. Dus heb je de puf en nog zin om even de keuken in te duiken, dan heb je vast wat aan deze ideetjes. En zo niet, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima.

kraamkoekjes met muisje kraamkoekjes met muisje kraamkoekjes met muisje

Ingrediënten voor 20 st.
150 gr bloem
75 gr basterdsuiker
100 gr boter
1 el ijskoud water
150 gr pure chocolade
150 gr blauwe of roze muisjes
Snuf zout

Materialen
Uitsteker hartje 6 cm

Zo maak je het
Snijd de boter in blokjes. In dit recept gebruik ik koude boter.

Doe dit samen met de bloem, de basterdsuiker en een snufje zout in de kom van je keukenmachine en kneed er een soepel deeg van. Kneed het vooral niet te lang. Je kan dit uiteraard ook met de hand kneden.

Is je deeg te droog? voeg dan 1 of 2 el ijskoud water toe.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Wat ook fijn werkt, is direct de koekjes uitsteken en deze vervolgens laten opstijven in de koelkast. Heb je alleen wel wat extra ruimte in je koelkast voor nodig.

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een vel bakpapier of op een werkblad bestuifd met iets bloem.

Steek de hartjes uit met een uitsteker. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de kraamkoekjes in 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Voor het versieren smelt je 100 gr chocolade au bain marie (dat is in een kom boven heet water). In de magnetron kan ook, maar pas op dat de chocolade niet verbrandt. Voeg na het smelten de resterende chocolade toe. Hierdoor koelt de chocolade af en hard hij beter uit.

Dip de koekjes voor de helft in de chocola en leg ze op vel bakpapier. Versier de kraamkoekjes met blauwe of roze muisjes en laat ze uitharden. Is het heel warm in huis (ik maakte deze koekjes in de zomer), leg ze dan even in de koelkast.

Deze geboortetraktatie kan je ongeveer 2 tot 3 weken bewaren in een koektrommel. Verpak ze niet luchtdicht want dan worden je koekjes slap.

Heb jij zelf nog leuke ideeën voor kraamhapjes, laat het dan vooral weten in de comments.

geboortetraktatie geboortetraktatiegeboortetraktatie

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

High tea Kinderrecepten Koekjes recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in