fbpx
Menu

Weekendbites: Vegetarische groenteballetjes met aioli

De truc met zelf groenteballetjes maken is dat ze niet uit elkaar vallen in de pan. Nou ja dat is mijn grootste ergernis. Ik heb al heel wat zelfgemaakte groenteburgers en ballen in de pan omgedraaid die uit elkaar vielen. Wat ook aan mijn kookkunst kan liggen natuurlijk. Uiteindelijk kun je niets anders dan een slachtveld serveren. Dan kun je nog zo’n flitsende aioli dip hebben gemaakt, de lol is er toch echt wel vanaf.

Dus hierbij een paar tips voor het maken van deze groenteballetjes! Laat de balletjes goed opstijven in de koelkast. Dat doe je eigenlijk ook (wanneer je de tijd hebt) met gehaktballetjes. Het helpt al een hoop om het bovengenoemde instortingsgevaar tegen te gaan. Wat ook een fijne toevoeging is, is een beetje een stevig ingrediënt gebruiken wat gelijk ook volume aan de balletjes geeft. In het geval van dit groenteballetjes recept is dat bulgur en broodkruim (panko). Beiden nemen het vocht uit de groenten op en laten zich goed kneden en vormen. Iets van peulvruchten zijn ook een hele goede toevoeging. Voor deze balletjes gebruikte ik kikkererwten. Tot slot moet je niet te waterige groenten toevoegen of deze heel goed uitknijpen. En dan is het nog een kwestie van mooi goudbruin bakken in flink wat olijfolie. Eventueel kun je ze nog even in de oven zetten om warm te houden en door te garen.

Dat geeft je mooi de tijd om mijn supersnelle aioli te maken. Je kunt dat op 2 manieren doen. De super supersnelle methode: je gebruikt je favoriete mayonaise of de iets minder snelle methode en dan maak je de mayonaise heel stoer zelf. Wanneer je smokkelt (doe ik zelf ook) dan voeg je aan je favoriete mayonaise een lekkere olijfolie toe, het sap van een halve citroen, geperste knoflook en brengt alles op smaak met geraspte citroenschil, zout en peper. De zelfmaak mayonaise methode omschrijf ik in de werkwijze. Is nog lekkerder, maar je hebt er ietsjes meer tijd voor nodig! En een staafmixer.

Natuurlijk zijn de groenteballetjes naast de borrelplank ook lekker met pasta en tomatensaus. Of op een wrap met de zelfgemaakte aioli, de groenteballetjes en wat frisse tomatensalade. Of gewoon op geroosterd brood! Kortom je kunt er weer alle kanten mee op!

groenteballetjes

groenteballetjes

Ingrediënten voor 12 groenteballetjes 
100 gr bulgur + 200 ml water
100 gr worteltjes in kleine stukjes
1 ui
1 teen knoflook
150 gr kikkererwten (is 1 blikje)
15-20 gr basilicum
3 el olijfolie + 4-5 el om in te bakken
1 ei
60 gr panko
200 gr diepvriesdoperwten
geraspte schil van een een halve citroen (bewaar de rest van de citroen voor de aioli)
peper en zout naar smaak
2 el boter om in te bakken

Aioli dip
1 ei
sap van de halve citroen
geraspte schil van een halve citroen
snufje zout
2 teentjes knoflook
225ml olijfolie
peper en zout naar smaak

Voor de super snelle methode: 5 el mayonaise, 2 el olijfolie, sap van een halve citroen, geraspte schil van een halve citroen, 2 teentjes knoflook, peper en zout naar smaak.

Zo maak je het
Doe de bulgur samen met 200 ml kokend water in een bakje met deksel. Sluit af en laat 15 minuten rusten.

Doe de diepvrieserwten in een kom en giet er kokend heet water op en laat 5-7 minuutjes staan.

Snijd de wortel in hele kleine blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Doe wat olijfolie in een koekenpan en fruit de groenten op laag vuur voor 10 min.

Doe ondertussen de kikkererwten samen met de de blaadjes basilicum en 3 eetlepels olijfolie in de keukenmachine. Maal alles tot dat je een gladde crème overhoud. Wanneer de bulgur klaar is haal je hem met een vork los en voeg je de helft toe het kikkererwtenmengsel. Maal opnieuw tot dat je een gladde crème hebt.

Doe het mengsel over in een grote kom. Doe de bewaarde helft van de bulgur er bij. Giet de erwtjes goed af en voeg toe, doe de groenten uit de koekenpan erbij. Klop het ei los en voeg toe. Doe de panko en de rasp van de halve citroen erbij. Zet alvast een bord klaar waar je de balletjes op kunt leggen. Kneed goed. Proef even of je zout of peper wilt toevoegen. En rol 12 balletjes, formaat golfbal.

Zet ze dan tenminste 30 minuten in de koelkast. Langer is nog beter.

Maak de aioli zoals hierboven staat omschreven of op de volgende manier. Pureer in een hoge maatbeker het ei, citroensap, geperste knoflook en wat zout. Voeg voorzichtig olijfolie toe. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek heel langzaam omhoog. Breng op smaak met wat peper en citroenschil.

Bak de balletjes in een koekenpan met 4 eetlepels olie en 2 eetlepels boter tot ze goudbruin zijn. Serveer met de aioli dip.

groenteballetjes

groenteballetjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

13 reacties

  • Dick Folkers
    3 oktober 2018 om 12:18

    Hallo, Zijn deze balletjes ook (on gebakken) te bewaren in de vriezer? Ik wil graag een grote voorraad maken voor onze verschillende vegetarische gerechten. Uit het werk is er vaak geen tijd om deze balletjes nog helemaal te moeten maken voor het avondeten :)

    Beantwoorden
  • Kirti
    14 december 2017 om 11:21

    Hoi Pauline, Bedankt voor je leuke recept. Ik ga de balletjes vandaag in een grote lading maken, om ze zaterdag op mijn verjaardag te serveren. Ik vervang het ei door maizena + water, zodat de vegan gasten ook kunnen snoepen. Wel ben ik daardoor een beetje bang dat ze eerder uit elkaar vallen in de pan. Denk je dat ik ze ook in de oven kan bakken? Dan 'smelten' ze hopelijk minder snel dan in de pan met olie.

    Beantwoorden
  • kirti
    15 december 2017 om 12:57

    Nou, goed nieuws! Met maizena en water gaat het prima! Ze zijn niet zo luchtig als met een eitje, maar twee el water + twee el maizena werkt heel goed als een vervangend bindmiddel. In de oven worden ze wel een beetje droog, dus ze gaan toch de pan in voor een mooi krokant laagje. Morgen even oppiepen in de oven en smikkelen maar!

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 december 2017 om 21:03

    Ik denk dat dat wel kan inderdaad. Of je maakt er een soort falafels van, platte balletjes.

    Beantwoorden
  • Kirti
    19 december 2017 om 16:18

    Wat een project was het uiteindelijk! Met water+maizena ging het hartstikke goed bij de eerste lading. Die heb ik eerst in een laagje olie gebakken en daarna in de oven afgebakken net voor het serveren. Top! De tweede lading heb ik gefrituurd, en die zijn compleet uit elkaar gevallen! Nou waren ze ook niet goed koud, dus misschien had het daar iets mee te maken. Ik heb er toen (pure wanhoop natuurlijk ;)) de olie zoveel mogelijk uitgedrukt, en opnieuw balletjes gerold. Deze voor serveren in de oven opgewarmd, en ze waren superlekker, hoewel ze nog steeds snel uit elkaar vielen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:01

    Fijn dat het gelukt is!

    Beantwoorden
  • MissFi
    2 december 2017 om 11:54

    Gisteren heb ik de balletjes gemaakt, en binnen 10 minuten: op! Echter heb ik nog een smaakmaker toegevoegd; komijn. Dat geeft net dat kleine extra’tje.... bedankt voor het delen van het recept!! Deze blijft er in❣️

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 december 2017 om 12:50

    Goed idee!

    Beantwoorden
  • Joanne
    20 oktober 2017 om 20:22

    Hoi Pauline, Vandaag de groenteballetjes gemaakt, maar ik vond 90 gram basilicum nogal veel? Stuk minder gebruikt, maar dan nog vond ik mijn groenteballetjes een stuk groener dan die van jou, dus ik vroeg me af of het recept wel juist is?

    Beantwoorden
  • Marianne
    29 november 2017 om 15:23

    hi Joanne, Je hebt helemaal gelijk! Geen idee hoe die 90gr er is komen te staan. Ik heb ze pas opnieuw gemaakt en ik hakte er in mijn automatisme een doosje (zo'n supermarkt verpakking) verse basilicum door. Wat 15 gram is. En bekeek daarna jouw reactie en snapte geheel jouw vraag! Dank je wel voor het opmerken. Ik heb het aangepast in de receptuur!

    Beantwoorden
  • Elly
    13 oktober 2017 om 10:57

    Dit ga ik zeker eens proberen. En nog een leuke tip: Van het vocht van de kikkererwten kun je fijne meringues maken (gezien bij Yvette van Boven en zelf al gemaakt.. echt heerlijk) #geenverspilling

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 oktober 2017 om 14:42

    Dat is een handige tip inderdaad, Thanks!

    Beantwoorden
  • Elize
    13 oktober 2017 om 09:35

    Hier eindigen dit soort pogingen ook niet zeldzaam in een soort van groente couscous salade, in plaats van een burger :) De smaak is er vaak niet minder om, maar het oog wil soms toch ook wat :) Deze zien er heerlijk uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen