Amerikaanse appeltaart

amerikaanse appeltaart

Amerikaanse appeltaart

Het maken van een Amerikaanse appeltaart stond al heel lang op mijn “to bake” lijstje. Ik vind ze er altijd zo lekker “homemade” uitzien.  En het doet mij natuurlijk denken aan de film American Pie. Ik dacht dat enkel de vorm van deze taart anders was maar dat bleek niet zo te zijn. Het taartdeeg is ook echt anders. In onze Hollandse appeltaart gaat heel veel suiker in het deeg en nauwelijks suiker in de vulling. Bij de Amerikaans versie is dat precies andersom. Het deeg wordt vaak niet eens gezoet, maar de vulling wel. Deze taart is dus een stuk minder zoet dan onze bekende appeltaart van oma. En daar houd ik wel van.

Ik heb vandaag een recept van Janneke Philippi uit haar boek Appeltaart gebruikt. Ik ben ontzettend fan van het werk van Janneke en heb verschillende boeken van haar op de plank staan. Appeltaart is ook zo’n fijne. In het boek vind je enkel recepten met appel, maar het is wel heel afwisselend. Zo maakt ze een Franse, een Zweedse en dus ook een Amerikaanse appeltaart. Maar ook muffins met appel, galettes en cakes. Het boek is al in 2011 uitgebracht, maar het blijft mij inspireren. Janneke heeft het deeg wel iets gezoet met suiker. Als extra toevoeging heb ik rozijnen gebruikt. Ik kan het ook nooit laten om een recept iets te tweaken. Hebben jullie dat ook?

En nu wil ik naar Amerika om American pie te eten. Ik ben zelf al 2 keer in the USA geweest, maar volgens mij heb ik toen geen taart gegeten. Wel 100.000 andere dingen, maar geen taart. Jammer! Voorlopig zit dat er voor mij even niet in. Gelukkig weet ik nu hoe hij smaakt en ik ben er heel enthousiast over. Ik hoop jullie ook.

amerikaanse appeltaartingredient appelamerikaanse appeltaart

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
400 gr bloem
2 eieren
50 gr suiker + 75 gr suiker + 2 el suiker
225 gr roomboter op kamertemperatuur
1 kilo appels (ik gebruikte Jonagold)
1 tl kaneel
50 gr pecannoten
50 gr rozijnen
Snuf zout

Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg.

Splits 1 ei en gooi het eiwit niet weg. Meng in je keukenmachine 1 eidooier, 1 heel ei, de bloem, de boter, 50 gr suiker en een snuf zout tot een samenhangend deeg. Je kunt het ook met de hand kneden.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Doe dit in een kom en voeg de kaneel, de rozijnen, de pecannoten en 75 gr suiker toe. Schep even om.

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht.

Neem een ronde vorm van 24 cm. Dit hoeft geen springvorm te zijn, maar kan ook een ovenschaal zijn. Vet deze in met bakspray en leg een stukje bakpapier op de bodem.

Rol 2/3 van het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde vorm. Bekleed je vorm hiermee en laat het deeg iets over de rand hangen. Snijd het vervolgens af.

amerikaanse appeltaart

Schep de appelvulling in de vorm. Het mag best een bergje vormen.

Rol het resterende deeg ook uit tot een rondje van 26 cm. Verdeel dit over de taart en druk de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg eraf, hier kan je eventueel koekjes van maken.

Op dit punt zou je de taart kunnen afbakken, maar ik heb hem nogmaals in de koelkast gezet voordat ik de kartelrand gevormd heb. Daarvoor moet het deeg wel wat stevig zijn namelijk. Met mijn vinger heb inkepingen gemaakt in het deeg.

Vervolgens snijd je de taart op verschillende plekken in met een mes.

Bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte eiwit en verdeel 2 el suiker over de bovenkant.

Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de taart met vanille ijs of slagroom.

amerikaanse appeltaartamerikaanse appeltaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Persoonlijke update: Wij zijn met verlof
Club Sandwich met zalm
Bewaar
11 Comments
 • Olga Meuleman

  26 april 2018 at 12:59 Beantwoorden

  Hallo Pauline,

  Dank voor alle geweldige recepten.

  Maar de printvriendelijke versie slaat werkelijk nergens op.

  9 bladzijden met alle mooie, maar grote foto’s erbij, zonde, zonde, zonde.

  Zo kan ik het recept niet eens op mijn standaard in de keuken zetten, zodat het makkelijk is te maken.

  Er zit niets anders op dan dat ik zelf delen kopieer en in het kladblok of Word plak en mijn eigen printvriendelijke versie maak.

  Jammer hoor

  Groetjes, Olga

  • Pauline

   30 april 2018 at 10:19 Beantwoorden

   Hoi Olga, je hebt niet goed gekeken, je moet de foto’s op 0% zetten en dan printen. Ook kan je de tekst nog verkleinen zodat alles op een a4 past.

 • Andrea

  13 oktober 2017 at 08:52 Beantwoorden

  Ik heb m vorig weekend gemaakt en heb net weer een plak deeg in de koelkast geschoven om te koelen.
  Dat zegt al genoeg denk ik hoe lekker hij was!
  En dat recepten aanpassen ken ik… heb al aan bramen-appel zitten denken, of met blauwe bessen of peer met pecannootjes….
  😉

 • Christa lent

  12 oktober 2017 at 06:59 Beantwoorden

  Kan je de suiker weglaten.

 • Tanja

  10 oktober 2017 at 19:33 Beantwoorden

  Ik ben net weer aan het bakken geslagen en mijn oudste dochter is ook super enthousiast 🙂 Dit recept maak ik a.s. vrijdag omdat mijn man dan jarig is 🙂

 • Daphne

  8 oktober 2017 at 10:25 Beantwoorden

  Stiekem heb ik altijd al eens zo’n Amerikaanse appeltaart willen maken. Gaat voor volgend weekend op de agenda 😉

 • Bianca

  8 oktober 2017 at 09:14 Beantwoorden

  Die ga ik zeker maken..
  Ziet er bijzonder smakelijk uit. Dank voor het delen.

 • Daniëlle

  8 oktober 2017 at 08:07 Beantwoorden

  Het ziet er heerlijk uit. Ik heb gelijk zin in appeltaart!

Plaats een reactie