Menu

Amerikaanse appeltaart

Het maken van een Amerikaanse appeltaart stond al heel lang op mijn “to bake” lijstje. Ik vind ze er altijd zo lekker “homemade” uitzien.  En het doet mij natuurlijk denken aan de film American Pie. Ik dacht dat enkel de vorm van deze taart anders was maar dat bleek niet zo te zijn. Het taartdeeg is ook echt anders. In onze Hollandse appeltaart gaat heel veel suiker in het deeg en nauwelijks suiker in de vulling. Bij de Amerikaans versie is dat precies andersom. Het deeg wordt vaak niet eens gezoet, maar de vulling wel. Deze taart is dus een stuk minder zoet dan onze bekende appeltaart van oma. En daar houd ik wel van.

Ik heb vandaag een recept van Janneke Philippi uit haar boek Appeltaart gebruikt. Ik ben ontzettend fan van het werk van Janneke en heb verschillende boeken van haar op de plank staan. Appeltaart is ook zo’n fijne. In het boek vind je enkel recepten met appel, maar het is wel heel afwisselend. Zo maakt ze een Franse, een Zweedse en dus ook een Amerikaanse appeltaart. Maar ook muffins met appel, galettes en cakes. Het boek is al in 2011 uitgebracht, maar het blijft mij inspireren. Janneke heeft het deeg wel iets gezoet met suiker. Als extra toevoeging heb ik rozijnen gebruikt. Ik kan het ook nooit laten om een recept iets te tweaken. Hebben jullie dat ook?

En nu wil ik naar Amerika om American pie te eten. Ik ben zelf al 2 keer in the USA geweest, maar volgens mij heb ik toen geen taart gegeten. Wel 100.000 andere dingen, maar geen taart. Jammer! Voorlopig zit dat er voor mij even niet in. Gelukkig weet ik nu hoe hij smaakt en ik ben er heel enthousiast over. Ik hoop jullie ook.

amerikaanse appeltaartingredient appelamerikaanse appeltaart

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
400 gr bloem
2 eieren
50 gr suiker + 75 gr suiker + 2 el suiker
225 gr roomboter op kamertemperatuur
1 kilo appels (ik gebruikte Jonagold)
1 tl kaneel
50 gr pecannoten
50 gr rozijnen
Snuf zout

Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg.

Splits 1 ei en gooi het eiwit niet weg. Meng in je keukenmachine 1 eidooier, 1 heel ei, de bloem, de boter, 50 gr suiker en een snuf zout tot een samenhangend deeg. Je kunt het ook met de hand kneden.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Doe dit in een kom en voeg de kaneel, de rozijnen, de pecannoten en 75 gr suiker toe. Schep even om.

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht.

Neem een ronde vorm van 24 cm. Dit hoeft geen springvorm te zijn, maar kan ook een ovenschaal zijn. Vet deze in met bakspray en leg een stukje bakpapier op de bodem.

Rol 2/3 van het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde vorm. Bekleed je vorm hiermee en laat het deeg iets over de rand hangen. Snijd het vervolgens af.

amerikaanse appeltaart

Schep de appelvulling in de vorm. Het mag best een bergje vormen.

Rol het resterende deeg ook uit tot een rondje van 26 cm. Verdeel dit over de taart en druk de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg eraf, hier kan je eventueel koekjes van maken.

Op dit punt zou je de taart kunnen afbakken, maar ik heb hem nogmaals in de koelkast gezet voordat ik de kartelrand gevormd heb. Daarvoor moet het deeg wel wat stevig zijn namelijk. Met mijn vinger heb inkepingen gemaakt in het deeg.

Vervolgens snijd je de taart op verschillende plekken in met een mes.

Bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte eiwit en verdeel 2 el suiker over de bovenkant.

Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de taart met vanille ijs of slagroom.

amerikaanse appeltaartamerikaanse appeltaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

 • Debbie
  21 september 2019 om 20:09

  Hoe kun je het deeg makkelijke uitrollen? Zijn daar nog tips voor, behalve bloem strooien? Na een paar pogingen lukte het toch om het deeg uitgerold te krijgen, maar ik kan het dan niet overleggen op de springvorm, dan scheurt het steeds weer. Hoe kan ik dit voorkomen?

 • Debbie
  21 september 2019 om 19:57

  haha, hier precies hetzelfde (en dan ook nog eens de bodem eronderuit laten vallen bij het op een bord leggen). MAAR... de smaak is in ieder geval super!! De tip van water toevoegen zal ik ook onthouden.

 • Pauline
  29 juli 2019 om 11:59

  Wat gek. Volgende keer een scheutje water toevoegen.

 • Karen
  25 juli 2019 om 14:48

  Het deeg was een drama. Hoeveelheden precies opgevolgd, maar kreeg een droog deeg dat onmogelijk uit te rollen was. Het viel volledig uit elkaar.

 • Renske
  29 maart 2019 om 10:10

  Gister gemaakt en wat een succes! Elstar appels gebruikt, de pecannoten weggelaten (had ze niet in huis) en een theelepeltje custardpoeder toegevoegd om de extra vocht van de appels te binden. Heeeeerlijk! Het deeg is perfect geen "soggy bottom" ;). Deze gaat bij de favorieten.

 • Corriene
  26 januari 2019 om 20:08

  Hoi Pauline , ik heb net deze appeltaart gemaakt , 1 kilo appelen (ik heb ze geschild en zonder klokhuis gewogen, daar zal het wel fout zijn gegaan vrees ik ). Het rook zo lekker in huis , en hij ziet er ook lekker uit , alleen is hij te nat van binnen ? Teveel appels waarschijnlijk , of wat zou het kunnen zijn? Ga hem zo proeven hopelijk valt hij toch mee en kan ik hem gewoon aan onze gasten serveren !

 • Cora Klip
  3 oktober 2018 om 12:48

  Ha Pauline, Heb je ook een tip hoe je de ‘deksel’ er zonder scheuren op krijgt? Heb hem gemaakt maar die deksel was wel even een dingetje. Staat nu af te koelen (als hij de kans krijgt...)

 • Pauline
  30 april 2018 om 10:19

  Hoi Olga, je hebt niet goed gekeken, je moet de foto's op 0% zetten en dan printen. Ook kan je de tekst nog verkleinen zodat alles op een a4 past.

 • Olga Meuleman
  26 april 2018 om 12:59

  Hallo Pauline, Dank voor alle geweldige recepten. Maar de printvriendelijke versie slaat werkelijk nergens op. 9 bladzijden met alle mooie, maar grote foto's erbij, zonde, zonde, zonde. Zo kan ik het recept niet eens op mijn standaard in de keuken zetten, zodat het makkelijk is te maken. Er zit niets anders op dan dat ik zelf delen kopieer en in het kladblok of Word plak en mijn eigen printvriendelijke versie maak. Jammer hoor Groetjes, Olga

 • Pauline
  14 oktober 2017 om 14:42

  Ah wat goed om te horen :)

 • Andrea
  13 oktober 2017 om 08:52

  Ik heb m vorig weekend gemaakt en heb net weer een plak deeg in de koelkast geschoven om te koelen. Dat zegt al genoeg denk ik hoe lekker hij was! En dat recepten aanpassen ken ik... heb al aan bramen-appel zitten denken, of met blauwe bessen of peer met pecannootjes.... ;)

 • Pauline
  12 oktober 2017 om 20:55

  Jawel! Maar je kan dan ook deze maken

 • Christa lent
  12 oktober 2017 om 06:59

  Kan je de suiker weglaten.

 • Tanja
  10 oktober 2017 om 19:33

  Ik ben net weer aan het bakken geslagen en mijn oudste dochter is ook super enthousiast :-) Dit recept maak ik a.s. vrijdag omdat mijn man dan jarig is :-)

 • Pauline
  9 oktober 2017 om 13:55

  Haha dat is precies de bedoeling :)

 • Daphne
  8 oktober 2017 om 10:25

  Stiekem heb ik altijd al eens zo'n Amerikaanse appeltaart willen maken. Gaat voor volgend weekend op de agenda ;)

 • Bianca
  8 oktober 2017 om 09:14

  Die ga ik zeker maken.. Ziet er bijzonder smakelijk uit. Dank voor het delen.

 • Daniëlle
  8 oktober 2017 om 08:07

  Het ziet er heerlijk uit. Ik heb gelijk zin in appeltaart!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.