Menu

One Pot: Visstoofpotje

Een vissttoofpotje stond al heel lang op mijn wensenlijstje om te maken. Gek genoeg was het er nog nooit van gekomen, terwijl het echt heel makkelijk is. Het is een eenpansgerecht dus weinig afwas gegarandeerd. Ik wijt het met name aan mijn “to cook” lijstje dat nog steeds iedere dag langer wordt. Op dit lijstje in mijn telefoon noteer ik driftig al mijn ideeën. Recepten die ik nog een keer wil maken, smaakcombinaties die lekker zijn of een bepaald ingrediënt waar ik nog een keer wat mee wil doen. Zo raakt mijn inspiratie nooit op. Handig!

Voor deze visstoof ging ik eerst even op bezoek bij  vishandel Tel in IJmuiden. Bij de visafslag vind je diverse zaken waar je verse vis kunt kopen. Tel is mijn favoriet omdat alles hier altijd heel mooi uitgestald ligt. Ik heb al van kinds af aan een bijzondere fascinatie voor vis. Dat heb ik van mijn vader. Ik vind het prachtig om deze schatten uit de zee te zien. Als ik in het buitenland ben, bezoek ik ook altijd een vismarkt. De meest grote en mooiste die ik ooit gezien heb, was in Sydney. Wauw! Maar ook de mercado’s in Zuid Europa vind ik altijd het bezoeken waard. En nu heb ik dus Tel ontdekt bij mij in de buurt. Fijn.

Kraakverse vis! Ik koos voor een mengeling van zalm, heilbot, mosselen en gamba’s. Heilbot is wat steviger en daardoor perfect voor stoofpotjes. Het valt niet uit elkaar. Het is een mediterraans stoofpotje geworden, want het hoofdbestanddeel is tomaat. Lekker licht dus.  Ik zou er brood bij serveren, lekker dippen in de tomatensaus, maar pasta of rijst kan ook. Ook leuk om te maken als je vrienden te eten krijgt, ik vind het namelijk best een resto proof recept. Vind je ook niet?

visstoofpotje visstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
2 teentjes knoflook
4. st ansjovis
400 gr zalm
400 gr heilbot
800 gr mosselen
10 gamba’s
Scheutje witte wijn
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
100 ml visbouillon
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote stoofpan in iets olijfolie.

Voeg de ansjovis toe en bak deze mee. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn.

Voeg de tomatenblokjes en de visbouillon toe. Zou je meer bouillon toevoegen dan krijg je als het ware een vissoep, dat kan dus ook. Laat het zachtjes pruttelen terwijl je de vis gereed maakt.

Maak de mosselen schoon en verwijder kapotte en openstaande schelpen. Maak ook de garnalen schoon, ik heb de kop en de staart eraan gelaten, maar wel het darmkanaal verwijderd. Je kunt dit ook aan je visboer vragen. Snijd de zalm en de heilbot in stukken van ongeveer 3 x 3 cm.

Leg de zalm en de heilbot als eerste in de pan. Deze stoof je in ongeveer 4 minuten gaar in de tomatensaus.

Voeg dan de gamba’s en de mosselen toe en hussel het geheel voorzicht om.

Zet de deksel op de pan en laat het vissttoofpotje een minuut of 3 zachtjes garen.

De stoof is klaar als de mosselen openstaan, de gamba’s mooie roze zijn en de heilbot en de zalm gaar zijn.

Breng het vissttoofpotje op smaak met wat peper, zout en wat fijngehakte peterselie.

Serveer met brood, rijst of pasta.

PS de wijn kan je achterwege laten, mocht je geen alcohol drinken.

visstoofpotje visstoofpotje visstoofpotje

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

 • Pauline
  23 juni 2019 om 13:54

  Dankjewel!

 • Jean-Paul
  21 juni 2019 om 20:54

  Super lekker gerecht. Ipv heilbot heb ik kabeljauw gebruikt. De kabeljauw is een mindere keuze daar deze snel uit elkaar valt. Zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel voor dit recept.

 • Annika
  30 oktober 2018 om 15:42

  Ja hoor, dat kan heel goed!

 • Geraldine
  25 oktober 2018 om 15:20

  Kan ik hier ook een aubergine, courgette en linzen aan toevoegen?

 • Irma
  3 september 2018 om 08:22

  Wat voor groente zou je hier bij serveren? Het gerecht ziet er heerlijk uit. Ik heb laatst voor het eerst een vispotje gegeten en ik ben helemaal om! Ik ben dol op vis maar helaas lust manlief het niet dus ik eet het veel te weinig.

 • Annika
  10 juli 2018 om 09:15

  Dat verschilt natuurlijk heel erg per persoon, wij vonden dit een prima hoeveelheid. Maar meer of minder kan altijd.

 • Irma
  5 juli 2018 om 13:31

  Is dit niet wat veel? 2x 400 gram vis klinkt al als vrij veel.

 • AstridJenny
  22 april 2018 om 20:30

  Superlekker! Wij houden hier van pittig, dus ik heb een flinke lepel sambal aan de saus toegevoegd.

 • Lies Schonewille
  28 oktober 2017 om 15:01

  In haarlem staat zaterdag op de grote markt en donderdag op markt in de Floresstraat vishandel Jak. Mooie verse vis. Aanrader! Vind je 7 minuten voor de zalm en heilbot niet wat lang? Wordt zo snel droog. Doe het zelf liever max 4 min.

 • Annika
  28 september 2017 om 10:09

  Wat leuk om te horen!

 • Els
  27 september 2017 om 21:49

  Vandaag uitgeprobeerd zonder de ansjovis! Zalig lekker en veel positieve reacties gekregen van mijn eters!

 • Pauline
  20 september 2017 om 14:32

  Yes van die kleine smaakmakertjes :)

 • Pauline
  20 september 2017 om 14:31

  In principe kan je ook gewoon een stoofpotje maken van alleen zalm en witvis. Of zelfs van 1 vissoort, dus de mosselen en gamba's kan je gewoon achterwege laten.

 • Mieke abbring
  19 september 2017 om 13:43

  Ziet er heerlijk uit maar wat doe je i.p.v .mosselen en gamba,s en ik hou ook niet van inktvis

 • Myriam
  19 september 2017 om 10:46

  Een lekker stoofpotje, ik wil het zeker proberen. Bedoel je ansjovis uit blik???? Bedankt vooor de vele lekkerre recepten, ik heb er al regelmatig klaargemaakt.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.