visstoofpotje

Visstoofpotje

Een vissttoofpotje stond al heel lang op mijn wensenlijstje om te maken. Gek genoeg was het er nog nooit van gekomen, terwijl het echt heel makkelijk is. Het is een eenpansgerecht dus weinig afwas gegarandeerd. Ik wijt het met name aan mijn “to cook” lijstje dat nog steeds iedere dag langer wordt. Op dit lijstje in mijn telefoon noteer ik driftig al mijn ideeën. Recepten die ik nog een keer wil maken, smaakcombinaties die lekker zijn of een bepaald ingrediënt waar ik nog een keer wat mee wil doen. Zo raakt mijn inspiratie nooit op. Handig!

Voor deze visstoof ging ik eerst even op bezoek bij  vishandel Tel in IJmuiden. Bij de visafslag vind je diverse zaken waar je verse vis kunt kopen. Tel is mijn favoriet omdat alles hier altijd heel mooi uitgestald ligt. Ik heb al van kinds af aan een bijzondere fascinatie voor vis. Dat heb ik van mijn vader. Ik vind het prachtig om deze schatten uit de zee te zien. Als ik in het buitenland ben, bezoek ik ook altijd een vismarkt. De meest grote en mooiste die ik ooit gezien heb, was in Sydney. Wauw! Maar ook de mercado’s in Zuid Europa vind ik altijd het bezoeken waard. En nu heb ik dus Tel ontdekt bij mij in de buurt. Fijn.

Kraakverse vis! Ik koos voor een mengeling van zalm, heilbot, mosselen en gamba’s. Heilbot is wat steviger en daardoor perfect voor stoofpotjes. Het valt niet uit elkaar. Het is een mediterraans stoofpotje geworden, want het hoofdbestanddeel is tomaat. Lekker licht dus.  Ik zou er brood bij serveren, lekker dippen in de tomatensaus, maar pasta of rijst kan ook. Ook leuk om te maken als je vrienden te eten krijgt, ik vind het namelijk best een resto proof recept. Vind je ook niet?

visstoofpotje visstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
2 teentjes knoflook
4. st ansjovis
400 gr zalm
400 gr heilbot
800 gr mosselen
10 gamba’s
Scheutje witte wijn
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
100 ml visbouillon
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote stoofpan in iets olijfolie.

Voeg de ansjovis toe en bak deze mee. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn.

Voeg de tomatenblokjes en de visbouillon toe. Zou je meer bouillon toevoegen dan krijg je als het ware een vissoep, dat kan dus ook. Laat het zachtjes pruttelen terwijl je de vis gereed maakt.

Maak de mosselen schoon en verwijder kapotte en openstaande schelpen. Maak ook de garnalen schoon, ik heb de kop en de staart eraan gelaten, maar wel het darmkanaal verwijderd. Je kunt dit ook aan je visboer vragen. Snijd de zalm en de heilbot in stukken van ongeveer 3 x 3 cm.

Leg de zalm en de heilbot als eerste in de pan. Deze stoof je in ongeveer 4 minuten gaar in de tomatensaus.

Voeg dan de gamba’s en de mosselen toe en hussel het geheel voorzicht om.

Zet de deksel op de pan en laat het vissttoofpotje een minuut of 3 zachtjes garen.

De stoof is klaar als de mosselen openstaan, de gamba’s mooie roze zijn en de heilbot en de zalm gaar zijn.

Breng het vissttoofpotje op smaak met wat peper, zout en wat fijngehakte peterselie.

Serveer met brood, rijst of pasta.

PS de wijn kan je achterwege laten, mocht je geen alcohol drinken.

visstoofpotje visstoofpotje visstoofpotje

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (11 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Stoofpot Garnalen Mosselen Zalm Gezonde recepten Vis recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in