fbpx
Menu

Vegetarische hartige taart met tomaatjes en feta

Toen ik net op mezelf ging wonen ontdekte ik dit recept voor een vegetarische hartige taart in een klein kookboekje. Waar de meeste twintigers, die net op zichzelf gaan wonen, pasta in de pan gooien, een pakje opentrekken of een eitje bakken, maakte ik dus hartige taartjes. Ik had een heel repertoire en bakte ze het liefste elke dag. Gewoon met velletjes bladerdeeg. Het idee was dat ik dan meer groenten at. Wat wel klopte, maar ik at ook bergen bladerdeeg met roomboter! Mijn favoriet was deze vegetarische hartige taart met tomaten, rode ui en feta. Het recept heb ik in de loop van de tijd een beetje aangepast, maar ik maak hem nog steeds heel graag.

Wat ik heel fijn vond, was dat die vegetarische taartjes zo snel klaar waren. Het bereiden dan. Het taartje schoof ik de oven in en ik ging dan even iets anders doen. Het bezorgde me ook nog eens een minimale afwas! Zonder vaatwasser en mini keuken was dat een heel belangrijk detail.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Naast dat je het snel kunt maken en het niet zoveel afwas hebt, is deze taart hartstikke lekker. Het grootste deel van deze vegetarische hartige taart bestaat uit tomaatjes. Je halveert ze en legt ze op de bodem van het taartje. Wanneer ze in de oven zijn geweest worden ze heerlijk zoet. Omdat tomaten vocht afgeven wanneer ze de oven in gaan strooi ik op de bodem broodkruim, dat neemt de heerlijke tomatensappen op en houd je deeg droog. Tussen de tomaatjes steek je partjes rode ui en stukjes feta. Nou dat is het. Wanneer de vegetarische hartige taart uit de oven komt besprenkel je hem met een beetje balsamicoazijn!

vegetarische hartige taart

vegetarische hartige taart

Ingrediënten voor 4 personen
2 rollen hartig taartdeeg
16 trostomaten
16 kerstomaatjes
4 el panko of broodkruim
8 takjes verse tijm
1 rode ui
200 gr feta
1 losgeklopt ei
4 el balsamicoazijn
Peper en zout naar smaak
Boter om de vorm in te vetten

Materialen
Eenpersoons springvormpjes: 15cm doorsnede of een grote springvorm van 26cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrische oven). Vet de vormpjes of vorm in met boter.

Het recept is voor vier kleine taartjes. Het kan zijn dat je ingrediënten overhoudt wanneer je de vegetarische hartige taart in een grote springvorm gebruikt.

De rollen taartdeeg zijn vrij dik. Rol ze met een deegroller uit tot dat de lap 1,5 keer zo groot is geworden. Wanneer het deeg aan het aanrecht vastplakt, gebruik dan wat bloem. Zet de vormpjes op het deeg, zodat je uit een rol twee vormpjes kunt halen en je een opstaand randje van 2cm kunt maken. Snijd uit. Leg het deeg in de vormpjes, druk de opstaande rand tegen de zijkant van de springvorm en snijd wanneer nodig, de opstaande rand wat af. Herhaal dit met de tweede lap.

(Wanneer je een grote maakt, plak je de twee deeglappen aan elkaar en rolt het een beetje uit. Je hebt wat minder deeg nodig dan bij vier taartvormpjes)

Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Dan blijft het deeg daar mooi plat en gaat het niet omhoog bobbelen tijdens het bakken.

Bestrooi elke bodem met een eetlepel Panko (broodkruim) en de blaadjes van twee takjes verse tijm. Halveer de tomaten en en verdeel ze, met de snijkant boven, over de taartjes. Haal de schil van de rode ui, snijd de ui in parten en steek partjes tussen de tomaten. Tot slot verkruimel je her en der wat feta over de taartjes. Je kunt het er ook tussen steken.

Zet de vegetarische hartige taart of taartjes 25 minuten in de oven. Na 25 minuten haal je de taartjes er uit en bestrijk je de randen met het losgeklopte ei. Zet nog 10 minuten in de oven. De korst moet mooi goudbruin zijn.

Besprenkel elk taartje met wat balsamicoazijn en eventueel met wat zout en peper.

vegetarische hartige taart

vegetarische hartige taart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

8 reacties

  • Lisan
    17 september 2017 om 11:24

    Ik neem aan dat de opstaande rand 20cm moet zijn ipv 2? 😁

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 september 2017 om 20:43

    Nee het randje is echt 2cm anders wordt hij wel heel hoog ;)

    Beantwoorden
  • Syl
    8 september 2017 om 15:54

    Lijkt me heerlijk! Maar valt de taart niet helemaal uit elkaar als je het in stukken gaat snijden?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 september 2017 om 18:13

    Nee hoor, dat valt wel mee.

    Beantwoorden
  • Tanja
    3 september 2017 om 19:17

    Heel lang geleden, toen ik op kamers ging wonen, leefde ik op panpizza's. Een oven was er niet.Met brood op de bodem van een koekenpan had het veel van jou hartige taart weg :-) Wel moest het echt op de laagste stand van het gas en met een goed passende deksel erop en niet spieken tussendoor. Dan werkte de koekenpan met deksel als een soort oven.Nu heb ik een prachtige oven en ga ik zeker jou recept maken

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 september 2017 om 16:01

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Ivy
    2 september 2017 om 19:06

    Ik die vaak wat couscous op de bodem!

    Beantwoorden
  • Corien
    2 september 2017 om 10:56

    Heerlijk!!! Een heel mooi recept voor vandaag.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen