fbpx
Menu

Easy: Teriyaki kip sushi bowl met baby paksoi

Nog niet zo heel lang geleden ontdekte ik de sushi bowl. Ik  ben gek op sushi maar dat eet ik het liefste in een restaurant. Ik zie mezelf niet echt in de keuken staan met een sushimatje om vervolgens de groenten en vis keurig in rolletjes te rollen. Ergens denk ik dat ik het wel leuk vind om te doen, verse gevulde pasta maken vind ik immers ook leuk. Maar voor doordeweeks? Ik ben dus meer een type voor de sushi bowl. Alle ingrediënten voor het maken van sushi mogen daarbij los in de kom. Natuurlijk doe ik wel een flinke poging om het er mooi uit te laten zien, maar echt nodig is het niet! Naast sushi ben ik ook gek op teriyaki, teriyaki kip om precies te zijn. Ach en die twee samen? Dat is inderdaad een teriyaki kip sushi bowl!

Natuurlijk kan het allemaal prima op een bord. Maar een kom is gewoon mijn favoriet uit de servieskast! Het mengen van alle verschillende groenten met de sushirijst gaat denk wel gemakkelijker in een kom. Maar de keuze is aan jou.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Dit recept bevat lekker veel groenten: broccoli, baby paksoi (shanghai paksoi), avocado, edamameboontjes (koop je gewoon in een blikje bij de supermarkt) en komkommer. Ik had het misschien ook wel groene teriyaki kip bowl kunnen noemen. Wanneer je dit gegeten hebt zit je met gemak aan je 200 gram groenten op een dag! Ongemerkt, dat ook nog. Extra lekker is het wanneer je zelf de teriyaki saus maakt. Zo gedaan hieronder lees je hoe!

Teriyaki kip

Teriyaki kip

ingrediënten voor 4 personen
400 gr sushirijst
4 el rijstazijn
4 el wittewijnazijn
65 gr suiker
Mespunt zout
1 komkommer
2 avocado’s
350 gr kippendijfilet
400 gr broccoli
500 gr  baby paksoi (shanghai paksoi)/of gewone paksoi
1 teen knoflook, in plakjes
1 steranijs
150 ml kippenbouillon
320 gr (zijn 2 blikjes) edamame boontjes
Sesamzaad

voor de teriyaki saus
50 ml sojasaus
50 ml water
2 tl bruine suiker
1 teen knoflook, in plakjes
10 gr gember, geraspt
2 tl maizena
2 tl sesamolie

zo maak je het
Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Verdeel de rijst over een brede schaal en laat afkoelen. Zet een steelpannetje met de rijstazijn, wittewijnazijn, een mespunt zout en de suiker op laag vuur en roer tot dat de suiker is opgelost. Laat iets afkoelen en meng door de sushirijst.

Giet de edamame boontjes af. Snijd de komkommer in mooie dunne plakken (in de lengte) zodat je linten krijgt. Ik doe dat met een mandoline, kan ook met een fijnsnijder.

Doe alle ingrediënten voor de teriyakisaus in een steelpannetje behalve de sesamolie en maizena. Verwarm op laag vuur en laat al roerende de suiker oplossen. Roer in een kommetje de maizena met een klein beetje water tot een papje en voeg dan toe aan de saus. Dit maakt de teriyaki saus dikker. Roer goed en kook zachtjes voor 5 minuten. Laat de saus een beetje afkoelen en voeg de sesamolie toe. Besmeer de kippendijfilet goed met de teriyakisaus. Bak de kip in een koekenpan op half hoog vuur voor 8 minuten, keer regelmatig. Controleer of ze gaar zijn. Haal uit de pan, leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie.

Snijd de broccoli in roosjes. Wanneer je een grote paksoi hebt snijd hem dan in parten, de kleintjes kun je heel gebruiken. Doe ze samen met wat olie en de plakjes knoflook in een flinke koekenpan. Wok de groenten 4 minuten, voeg dan de bouillon en steranijs toe, draai het vuur laag en laat nog 4 minuten zachtjes koken. Wanneer je graag je groenten zachter eet, wok ze dan iets langer.

Snijd de kip in mooie plakjes.

Verdeel de sushirijst over de kommen. Verdeel de Teriyaki kip over de kommen. Snijd de avocado’s in dunne plakjes. Leg de broccoli, paksoi, komkommerlinten en stukjes avocado in de kommen. Bestrooi met de edamame boontjes en garneer met het sesamzaad.

Teriyaki kip

Teriyaki kip

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

14 reacties

  • Nathalie
    18 juni 2018 om 19:20

    Misschien een gekke vraag, maar is zo'n poke bowl nu een lunch gerecht of geldt het als de warme maaltijd?

    Beantwoorden
  • Joke dekker
    6 april 2018 om 11:39

    Wat was dit lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dit komt bij mijn favorieten. Heerlijk.

    Beantwoorden
  • Sjan
    18 januari 2018 om 17:24

    Heerlijk!! Onze dochter van 2 jaar eet ook mee 😳

    Beantwoorden
  • Peter Jurjen van der Hoek
    23 november 2017 om 13:23

    Boodschappenlijstje is klaar, op naar de winkel, en straks heerlijk kokkerellen. Ik weet zeker dat mijn huisgenoten straks verrast zullen smullen. Wat een mooi recept. Dank! Peter

    Beantwoorden
  • Anne Bakker
    4 oktober 2017 om 13:08

    Ziet er heerlijk uit! Vraagje over de saus, waarom verwarm je de sesamolie niet mee? Is dat niet goed om mee te verhitten of maakt het eigenlijk niet zo uit? Ik doe het er zelf wel altijd bij dus ben benieuwd :)

    Beantwoorden
  • Annika
    5 oktober 2017 om 11:11

    Sesamolie is minder geschikt om te verhitten, omdat het sneller verbrand door de meervoudige onverzadigde vetzuren. Het wordt hier echt gebruikt als smaakmaker.

    Beantwoorden
  • Pien
    26 september 2017 om 10:12

    Ziet er heerlijk uit. Ik vind persoonlijk de edamame boontjes uit blik niet zo smakelijk, beetje melig. AH heeft koelverse sojaboontjes in een portie van 175 gram. Ik neem aan dat deze ook gebruikt kunnen worden?

    Beantwoorden
  • Annika
    27 september 2017 om 09:34

    Ja hoor, dat kan ook!

    Beantwoorden
  • Manon
    24 september 2017 om 18:40

    Wat een heerlijk recept, ik ben dol op bowls , Ik heb het dit weekend gemaakt. Het wordt een favoriet. Wat heb je overigens prachtige kommen! Het is zo lastig om goede passende kommen te vinden, de meeste zijn te smal.

    Beantwoorden
  • Finette
    21 september 2017 om 22:10

    Wij aten deze vanavond en ons hele gezin was enthousiast! Dus voor herhaling vatbaar, ik stoom wel eerst nog even de broccoli 7 min in de stoomoven ;-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 september 2017 om 11:36

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Kim
    20 september 2017 om 14:17

    Mhh dat ziet er echt verrukkelijk uit!

    Beantwoorden
  • Liselotte Rietdijk
    20 september 2017 om 08:21

    Hi Pauline, Kun je de ingrediënten ook door 2 delen voor 2 personen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 september 2017 om 14:31

    Tuurlijk :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen