Menu

One Pot: Italiaanse Minestronesoep met heel veel groenten

Lekker soep! Pas sprak ik iemand die elke dag soep at. Het grappige is dat ze niet soep at zoals ik dat doe. Ik maak het liefste maaltijdsoepen. Zij at soep voordat ze aan de maaltijd begon. Als voorgerecht dus. Elke dag! Een andere vriendin vindt soep echt iets voor het weekend. Hoezo? Als ik iets vaak doordeweeks eet, is het soep. Snel klaar, veel groenten er in en je knapt er zo lekker van op! Waarom zou je dat alleen voor het weekend bewaren dacht ik nog. Het leuke is dat iedereen een heel ander idee heeft bij soep! Voor mij is het echt comfortfood. Handen om de kom en een lekker stuk brood erbij. Mijn soeprecepten zijn vaak ook best dik en goed gevuld. Dat geldt ook voor deze minestronesoep. Je bent gewaarschuwd!

Een minestronesoep leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes. Restjes groenten bedoel ik he? Had je ergens nog een halve courgette liggen of een paar wortels? Die kun je er dan prima in verwerken. En gooi voortaan de steeltjes van de basilicum niet meer weg! Die doen het ook heel goed in een minestronesoep. Alle groenten en kruiden eigenlijk. Per seizoen kun je heel goed met een minestronesoep variëren. In het voorjaar met erwtjes, verse bonen, courgettes en asperges en in het najaar lekker met rijpe tomaten, aubergines of pompoen. En in de winter kun je met peulvruchten aan de slag!

De Italianen doen er trouwens geen pasta in. Dat hebben we waarschijnlijk in Nederland bedacht, omdat wij gek schijnen te zijn op vermicelli. Ook ik laat geen kans onbenut om pasta te eten. Voor een minestronesoep gebruik ik gewoon wat ik nog in de la heb liggen. Het maakt niet zoveel uit. Een macaroni of fusilli gaan prima. Wil je echt op de Italiaanse toer? dan moet je de pasta er maar uitlaten!

minestronesoep

minestronesoep

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 teen knoflook
2 el olijfolie
300 gr rundergehakt
2 courgettes
2 aubergines
680 ml passata (is 1 fles)
100 gr pasta
10 trostomaatjes
4 el balsamicoazijn
verse basilicum en tijm om mee te garneren, de takjes van de basilicum kun je ook gebruiken.
peper en zout
olijfolie

Zo maak je het
Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit op een laag vuur de ui en knoflook voor 5 minuten aan. Wanneer je basilicum takjes over hebt, voeg je die nu fijngesneden toe. Doe het gehakt erbij en bak dit nog 4 minuten mee. Snijd ondertussen de courgette en aubergine in blokjes van 1 centimeter en doe in de pan en bak voor nog eens 4 minuten mee.

Halveer de trostomaatjes. Voeg ze samen met de passata, 200ml water en de pasta toe. Breng aan de kook, draai het vuur weer laag en kook totdat de pasta gaar is, ongeveer 10 minuten.

Breng de minestronesoep op smaak met zout, peper en de balsamicoazijn. Verdeel over de kommen. Lekker met wat verse basilicum, tijm en boerenbrood. Wanneer je de soep te dik vindt, kun je eenvoudig nog wat water toevoegen, warm weer even door en breng opnieuw op smaak.

minestronesoep

minestronesoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

11 reacties

 • Pauline
  21 december 2017 om 23:11

  Ik zou wel een bouillon gebruiken anders krijg je echt een waterige soep. Je kan evt zelf een groentebouillon trekken van wortel, ui, prei en wat kruiden.

 • Paul Overtoom
  18 december 2017 om 16:15

  Hoe breng je een magere minestrone zonder vlees en zonder bouillon op smaak? Gebruik je dan alleen zout of kun je lavas (maggiplant) gebruiken? Ik wil de soep maken als licht voorgerecht en daarom vlees en room en ander bindmiddel vermijden.

 • Martine
  27 oktober 2017 om 07:51

  Ik heb alles in huis om deze soep morgen te maken, maar is het niet gewoon pastasaus ipv soep? Behalve de aubergine bestaat het recept uit ingrediënten die ik gebruik voor mijn pastasaus. Naja eerst maar eens proberen, nietwaar!

 • Bonny
  30 september 2017 om 15:52

  Net deze soep gemaakt. Heerlijke soep. Ik heb zelf de pasta eruit gelaten en iets meer groenten toegevoegd. Wij genieten ervan!

 • Tanja
  28 september 2017 om 19:26

  Zoals ik al verwachte was de minestronesoep met heel veel groente in een woord SUPER! Ik liet de parmezaan toch maar achterwege omdat ik eerst het originele recept wilde proeven. Ik maakte hem met fusilli tricolore. Vraagje: Je schrijft 4 el balsamicoazijn. Maar omdat ik die van 35 jaar oud heb, en dus erg prijzig, gebruik ik die altijd zuinig. Ik gebruikte daarom eerst 4 tl om te proberen en dit was genoeg om het smaakvol te maken. Was 4 el een typefoutje? Deze soep komt met stip in mijn soepen top 3 :D Ik print het recept ook uit voor mijn dochters en zussen.

 • Tanja
  28 september 2017 om 15:50

  Dat ik hiervan ga genieten kan niet mis.!! Ik maak wel vaker een soort Italiaanse groente/ tomatensoep met een beetje pasta erin maar deze zeer gevulde maaltijdsoep lijkt me helemaal het einde :-)Toevallig heb ik alles in huis omdat ik vanavond pasta wilde maken maar dat word dus deze soep.En i.p.v. zout een beetje parmezaan toevoegen lijkt me ook een heel goed idee, ik ga heel zuinig met zout om.

 • jmvanhelten
  26 september 2017 om 19:42

  Super recept! Zitten er van te genieten, ik heb ipv zout parmezaan toegevoegd, ook een heerlijke combinatie! Dank je wel!

 • Pauline
  26 september 2017 om 17:34

  Yum! Geniet ervan :)

 • Roxanne
  26 september 2017 om 10:43

  Oh dit lijkt me heerlijk, zeker met dit weer! Ik ga hem bewaren.

 • M
  26 september 2017 om 07:42

  Yes, precies waar ik op zat te wachten deze soep! Ik maak vaak minestrone en vind dat echt zo lekker, maar was al een tijdje op zoek naar een nieuwe variant voor de herfst. Deze gaat snel gemaakt worden!

 • Jolanda
  26 september 2017 om 07:09

  Wat een goede timing! Ik eet soep in de herfst en winter zoals ik salade 's eet in het voorjaar en zomer. Heerlijk! Dus gisteren voor het eerst weer soep gemaakt (pompoensoep) Deze ga ik zeker ook proberen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.