Menu

Weekendbites: Citroenlimonade met gember

Sinds ik zwanger ben wil ik wel eens wat anders drinken dan bruisend water. Als er ergens citroenlimonade of huisgemaakte ijsthee op de kaart staat, bestel ik dat altijd. Hiervoor was ik van team geen suiker drinken en dronk ik de hele dag alleen maar water (en koffie en thee). Maar nu, vooral in de zomer, heb ik soms ook behoefte aan wat anders. Iets frissigs. En een schijfje citroen volstaat dan niet. Aangezien ik weer eens wat te enthousiast was geweest met mijn citroen inkopen (had er nog 10 liggen) besloot ik er zelf citroensiroop van te maken. En dat mocht van mij best een beetje spannender, dus voegde ik gember toe. Deze citroen gemberlimonade is superlekker. Fris en toch ook licht pittig door de gember.

Uiteraard gaat er suiker in. Dat maakt de siroop, stroperig en langer houdbaar. Je zou eens kunnen proberen of je dit kunt vervangen voor honing, of agavesiroop, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Je gebruikt ook maar een klein beetje per keer, de rest vul je aan met water. Ik drink deze limo het liefst met bruisend water. Dat bubbeltje geeft haast het gevoel van een cocktail. Een virgin cocktail dan. Maar je zou deze siroop ook goed kunnen toevoegen aan een gin tonic. Ik denk dat dat hartstikke lekker is.

Ik gebruik trouwens altijd biologische citroenen. Deze zijn onbespoten. En daardoor kan je de schil ook gebruiken voor extra smaak. Even een kleine tip vooraf, zorg ervoor dat je citroenen op kamertemperatuur zijn. Dan komt er meer sap uit. Wat ook werkt is de citroenen van tevoren in een warm waterbad leggen of even opwarmen in de magnetron. Ja echt. Probeer het zelf maar.

Citroenlimonade met gemberCitroenlimonade met gember

Ingrediënten voor 1 liter citroenlimonade
500 ml citroensap (10 citroenen)
500 ml water
150 gr gembe
400 gr suiker (of meer als je van zoet houdt)
Zeste van 1 citroen

Zo maak je het
Was de citroenen en verwijder de schil van 1 citroen met een dunschiller.

Pers alle citroenen uit en vang het vocht op in een steelpan.

Voeg hier 500 ml water, de citroenzeste en 400 gr suiker aan toe.

Was de gember en snijd deze in dunne plakken. Voeg dit bij het citroenwater.

Laat de citroensiroop op een zacht vuur in ongeveer 45 minuten indikken.

Laat de siroop (incl. de gember) volledig afkoelen. Ik heb het een nachtje in de koelkast gezet.

Zeef de citroensiroop en giet het in een schone gesteriliseerde fles.

Voor een citroenlimonade vul je een glas voor 20% met de citroensiroop. De rest vul je aan met (bruisend) water, ijs en een vers schijfje citroen.

Citroenlimonade met gemberCitroenlimonade met gember

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

10 reacties

 • Pauline
  23 juni 2019 om 13:53

  Dat is citroenschil :)

 • Lies van Schoonhoven
  22 juni 2019 om 15:23

  Lijkt me een heerlijk recept, maar was is 'zeste' van een citroen?

 • Kristin De Neef
  12 februari 2019 om 11:35

  Net gemaakt ! Mijn eerste limonade : zo blij :-). Straks heerlijk proeven.... Ik ben heel vaak in Marbella, Spanje: daar zijn talrijke healthy eetplekken waar je allerlei verse limonades, smooties, powerdrankjes kan kopen. Ik leerde er vooral gember appreciëren en omdat ik vaak last heb van mijn maag: gember is super voor maagproblemen én werkt ontstekingsremmend ook. Blij je gevonden te hebben !

 • Annika
  15 september 2017 om 11:00

  Ongeveer een weekje in de koelkast!

 • fien van steenberghe
  13 september 2017 om 18:37

  Hoi Pauline, mmmmm wat lekker is dit! Mijn partner heeft dit gemaakt als voorbereiding om de komst van de baby (hij wil graag een limonade en een coctail maken voor als de mensen naar ons wondertje komen kijken) Nu vroegen wij ons af of jij er enig idee van hebt hoe lang deze goed blijft? (wel in een gekookte, glazen fles!) Schol! :-)

 • Pauline
  4 september 2017 om 16:02

  Wat een goed idee.

 • Thysca
  2 september 2017 om 11:14

  Ook lekker als smaakmaker in thee. Honing pas onder 45 graden warmte toevoegen anders verliest het zijn kracht.

 • Andolein
  1 september 2017 om 23:28

  Ik laat de gemberstukjes in de fles. Daardoor wordt de gembersmaak steeds sterker. Deze siroop is ook heerlijk in witbier.

 • Alie
  1 september 2017 om 09:24

  Lekker drankje en wat weer prachtige foto's!

 • jonna@burgertrutjes
  1 september 2017 om 08:03

  Klinkt heerlijk, hier ga ik mijn vriend heel blij mee maken :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST