fbpx
Menu

Chia jam met rood fruit

Zelf jam maken is zo makkelijk. Echt een kind kan de was doen. Vandaag deel ik het recept voor chia jam met rood fruit. Chia wat? Chia is een zaad dat je vaak terug ziet komen als één van de superfoods. Het bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen, aminozuren, vezels en Omega 3 vetzuren. Allerlei goede eigenschappen dus. Maar waarom zou je dit nu door de jam doen? (wij zijn immers niet zo van de superfoods). Chia heeft namelijk nog een grappige eigenschap. En dat is dat chiazaad water absorbeert. Als je chia in water laat staan ontstaat er een soort pudding achtige emulsie. Door de chia in de jam te verwerken krijg je dus een heerlijke jelly achtige structuur. En dat zien we graag terug bij jam. Dus naast de gezondheidsvoordelen is het een perfecte manier om je jam lekker stevig te krijgen. Twee vliegen in één klap!

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Voor dit recept gebruik ik diepvriesfruit. Dit werkt heel makkelijk en is een perfecte basis voor het maken van de chia jam. Het enige wat je verder hoeft toe te voegen is vanille pasta en iets om de jam lekker zoet mee te maken. Je kunt het natuurlijk zo zoet maken als je zelf wilt. Vanille pasta koop je onder andere bij de toko of speciaalzaakjes. Dit recept voor chia jam is zo klaar. Maak het in het weekend en je kunt er de rest van de week van genieten bij het ontbijt en/of de lunch.

Chia jam met rood fruit

Ingrediënten voor 1 jampot
250 gr rood fruit (diepvries)
3 tl chiazaad
1 tl vanille pasta
1-2 el agavesiroop

Zo maak je het
Doe het fruit in een steelpan en laat dit 10 minuten sudderen op laag vuur.

Chia jam met rood fruit

Maal het fruit eventueel glad met een stamper of staafmixer.

Voeg het chiazaad en de vanillepasta toe. Voeg vervolgens de agavesiroop toe voor wat extra zoetheid. Je kunt ook kiezen voor maple syrup, kokosbloesemsuiker of honing. Maak het zo zoet als je zelf wilt, dus proef vooral even.

Laat je jam nogmaals 5 – 10 minuten zachtjes koken totdat het dik wordt. Zodra het afkoelt, dikt het nog iets in, dus houd hier rekening mee.

Bewaar de chia jam in een schone en gesteriliseerde pot.

Chia jam met rood fruitChia jam met rood fruitChia jam met rood fruit

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

3 reacties

  • Manuela van Doorn
    8 maart 2019 om 11:48

    Je kan het ook zoeten met zoetstof dat tegen verhitting bestendig is. Als mijn fruit op deze manier te zuur is wil ik ook heel stiekem een heel klein snufje baking soda in het pannetje gooien. Baking soda zet zuur om, dus je fruitjam/compote smaakt dan minder zuur. Dit bruist heel erg, maar dat gaat vanzelf over, blijven roeren tot het niet meer bruist. Zo hoef je vaak het fruit dan niet meer te zoeten.

    Beantwoorden
  • Lise
    2 november 2018 om 09:52

    Kan vanille extraxt of verse vanille eventueel ook? Of doet dat het recept teniet?

    Beantwoorden
  • Annika
    7 november 2018 om 11:55

    Dat kan ook hoor.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen