bruschetta met sardientjes

Bruschetta met sardientjes

Geweldig vind ik bruschetta’s. Vooral voor in het weekend of wanneer er vrienden of familie komen eten. Maar ik maak ze ook heel graag wanneer ik zin heb in een avondje films of series kijken. Dan zet ik ze in schalen op tafel, samen met wat anti-pasti (bijvoorbeeld lekkere vleeswaren, olijven, zelfgemaakte pesto etc.) en een fles wijn!  Ik maak het liefste meerdere soorten toppings. Natuurlijk iets met tomaatjes en mozarella en doperwtjes en citroen is hier ook favoriet. Maar wat ik echt geweldig vind zijn deze bruschetta met sardientjes en venkel.

Ik krijg altijd een vakantiegevoel wanneer ik ze maak. Terwijl we, wanneer we in Italië op vakantie zijn, ons meer te goed doen aan huisgemaakte pasta’s en helemaal niet zo vaak bruschetta’s eten. Mischien gaat het meer om het volle tafel gevoel en dat je lekker van alles kunt pakken wat mij aan vakantie doet denken. Daarom passen ze ook zo leuk op een feestje of etentje.

Een echte bruschetta maak je met zuurdesembrood. Ik doe het ook wel eens met een afbak ciabatta. Dat vinden de Italianen vast niet goed. Moet ook toe geven, met zuurdesem is wel lekkerder en beter. Je toppings vallen niet door die gaatjes en het bestrijken met de knoflook gaat een stuk gemakkelijker. Dat bestrijken met knoflook is iets wat ze al heel lang doen, als sinds de tijd van de Romeinen. De bruschetta vindt dan ook haar herkomst uit Rome. Maar in heel Italië hebben ze de geroosterde sneetjes brood omarmt.

De topping van deze bruschetta met sardientjes kun je ook heel goed door je pasta heen mengen of op een pizza smeren. De in stukjes gesneden venkel laat je eerst heel zacht worden in de pan, dan voeg je stukjes sardines toe tot dat het een hele dikke saus wordt. Tot slot warm je nog een paar stukjes sardientjes op en verwarm je de rozijnen mee. Wat citroenrasp en -sap maken deze bruschetta helemaal af!

bruschetta met sardientjes

bruschetta met sardientjes

Ingrediënten voor 8 bruschetta’s
70 gr pijnboompitten
1 venkelknol (bewaar het groen)
1 ui
2 el olijfolie + 2 el voor de bruschetta’s
1 tl venkelzaad
1/4 tl chilivlokken
2 blikjes sardientjes (op olijfolie)
70 gr rozijnen
1 glas droge witte wijn / of 1 glas water
8 sneetjes zuurdesem brood
2 teentjes knoflook
peper en zout
1 citroen

Zo maak je het
Zet een droge hapjespan of flinke koekenpan op middenhoog vuur en rooster de pijnboompitten mooi bruin.

Snijd de venkelknol in stukjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui. Pak je hapjespan of flinke koekenpan, zet wederom op middenhoog vuur, voeg ongeveer 2 el olijfolie toe. Doe de venkel, ui, het venkelzaad en de chilivlokken in de pan. Roer goed door elkaar en laat de groenten in 10 minuten zacht worden en licht karameliseren (beetje bruin worden). Na 10 minuten moeten de stukjes venkel goudbruin van kleur zijn en sommigen ietsjes donkerder.

Na 10 minuten voeg je 1 blikje sardientjes (zonder de olie) toe. Let op, in sommige blikjes zitten nog flink grote graten van de sardientjes. Maak ze daarom van te voren even schoon. Meng de sardientjes door de venkelblokjes en laat 5 minuten mee bakken.

Voeg dan het glas witte wijn toe of wanneer je geen wijn wilt gebruiken een glas water. Natuurlijk geeft de wijn wel smaak aan het gerecht. Wanneer je water gebruikt zul je misschien iets meer zout of peper moeten gebruiken om het mengsel op smaak te brengen. Laat de sardientjes en venkel de wijn volledig opnemen.

Proef het mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe. Hoe beter de kwaliteit van je sardientjes, hoe lekkerder de smaak van het mengsel en hoe minder zout en peper je hoeft te gebruiken. Wanneer je iets meer pit wilt, kun je nog wat chilivlokken toevoegen. Doe de rozijnen en het andere blikje sardientjes bij het mengsel. Het is leuk wanneer de tweede hoeveelheid sardientjes een beetje heel blijven. Draai het vuur laag, zodat alles warm blijft.

Maak ondertussen de bruschetta’s door de sneetjes met brood te roosteren of te grillen. Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf de knoflook met de snijkant over de sneetjes geroosterd brood. Besprenkel met wat lekkere olijfolie.

Verdeel het mengsel over de sneetjes brood, je kunt zelf bepalen of je grote of kleinere bruschetta’s wilt. Rasp de citroen er boven en knijp de helft van de citroen uit boven alle bruschetta’s. Garneer met het groen van de venkelknol en de geroosterde pijnboompitjes en klaar is je bruschetta met sardientjes!

Wanneer je van het mengsel over hebt, is het ook heel lekker op een zelfgemaakte pizza of door de pasta.

bruschetta met sardientjes

bruschetta met sardientjes

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Snelle recepten Brood en deeg Italiaanse recepten Gezonde recepten Lactosevrije recepten Slanke recepten Pasen Oven Vis recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Borrelhapjes Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in