Bibimbap

Fresh & Easy: Bibimbap, Koreaans rijstgerecht met biefstuk

Bibimbap… He? Ja zo heet het. Het betekent letterlijk gemixte rijst. Ik ben er echt gek op. Het bestaat uit een heleboel elementjes, die samen ontzettend lekker zijn. Een heleboel elementjes? Is dat dan niet heel moeilijk? Of veel werk? Dat valt reuze mee. Wanneer je een eitje kunt bakken, rijst kunt koken en spinazie in een pan kunt roerbakken dan heb je het lastigste gehad. Ok en die biefstuk. Ach af en toe heb je een uitdaging nodig, toch?

Het lekkere aan een bibimbap is dat er allemaal smaakjes samenkomen. Je kunt het zien als een mini rijsttafel. Er zijn altijd meerdere groenten-elementen, iets met eiwit, iets zuurs, iets pittigs, een sausje en rijst om het allemaal te mengen.

Voor het maken van deze bibimbap begin je met het opzetten van de rijst. Daarna maak je de ingelegde komkommer. Snijd daarvoor de komkommer in dunne plakjes en leg ze in een kommetjes waarover je rijstwijnazijn met suiker giet. Het volgende onderdeel zijn de dunne plakjes biefstuk. Hiervoor bak je een biefstuk mooi bruin in de pan, je laat het even rusten voordat je het in dunne plakjes snijdt. Roerbak dan snel de spinazie met een beetje zout. Dit doe je heel kort, zo blijft de spinazie super lekker. Intussen bak je een eitje. Het is allemaal bij elkaar heel erg lekker met een beetje chilisaus.

Een mandoline is voor dit soort recepten heel erg handig. Het is echt een van de weinige apparaten die ik om de dag uit mijn keukenla haal! Wanneer je er een hebt, heb je voortaan heel snel je komkommer flinterdun gesneden, gelijke plakken (in dikte) courgette, supersnel een berg uiringen of zeer vakkundig dun gesneden sliertjes wortel. Voor dit bibimbap recept heb je dan heel snel je komkommer dun gesneden. Maar het kan natuurlijk ook prima zonder!

Het leukste onderdeel (naast het eten) is alle ingrediënten leuk in een kom leggen. Het idee is dat je alles mooi naast elkaar legt, zodat je goed ziet wat voor lekkers er allemaal in je kom ligt! Tot slot bestrooi je alles met een beetje sesamzaad.

Bibimbap

Bibimbap

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr zilvervliesrijst
400 gr biefstuk
2 el oestersaus
1 komkommer
2 tl rijstwijnazijn
2 tl suiker
400 gr spinazie
200 gr shiitake
4 eieren
Voor erbij: chilisaus, sesamzaadjes
Zout en peper

Zo maak je het
Begin met het marineren van het vlees. Dep de biefstuk droog met wat keukenpapier en smeer in met de oestersaus. Zet even apart.

Kook de rijst. Ik doe dat als volgt: doe de zilvervliesrijst in de pan en voeg 300 ml water toe. Zet op het vuur. Wacht tot het water kookt. Doe de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Wacht nu 12 minuten. Kijk ondertussen niet in de pan.

Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Doe in een kommetje de rijstwijnazijn en de suiker en meng door elkaar. Doe de plakjes komkommer hier in. Zet apart.

Bak de biefstuk in een pan met een beetje neutrale olie. Verhit het vlees aan beide kanten 2-3 minuten. Het ligt er natuurlijk aan hoe dik je biefstuk is. De bedoeling is dat hij wel een beetje rood blijft van binnen. Haal uit de pan en leg op een bord en doe er wat aluminiumfolie over.

De rijst is ondertussen klaar, laat het nu nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten. Dus weer niet tussendoor kijken!

Bak nu shiitake in de pan van de biefstuk, zet apart en doe er dan de spinazie in. Wacht tot hij slinkt en haal uit de pan. Breng beiden op smaak met een beetje zout.

Snijd nu de biefstuk in dunne mooie plakjes. En bewaar nog even onder de folie.

Bak de eitjes in de koekenpan.

Pak vier mooie grote kommen. Doe hier de rijst in, leg de komkommers er op, daarnaast de spinazie, de plakjes biefstuk, de shiitake en het ei leg je er half op. Bestrooi met wat sesamszaadjes en eet met wat chilisaus!

Bibimbap

Bibimbap

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

5 x To go lunches voor naar je werk
Feel Good Tuesday: 3 x Back to school smoothies
Bewaar
3 Comments
  • Jennifer

    13 september 2017 at 17:19 Beantwoorden

    Dit kende ik nog niet! Lijkt me ontzettend lekker!

  • Suzanne

    13 september 2017 at 13:03 Beantwoorden

    Ook één van m’n favoriete gerechten, maar dan wel met sesamolie en echte gochujangchilisaus 🙂

  • Jacqueline

    13 september 2017 at 09:10 Beantwoorden

    Hallo Pauline Ziet er weer lekker uit! Je hebt het over de mandoline die heel handig is voor het snijden. Ik heb vorige week bij de Blokker een mandoline gekocht maar had gedacht dat het snijden veel makkelijker zou gaan. Ik denk dat een duurdere mandoline beter is of zou dat niet zo veel uit moeten maken?

Plaats een reactie