fbpx
Menu

Hoe herken je verse vis?

Niets is zo vervelend als je per ongeluk vis hebt gekocht dat niet vers is. Daarom delen wij vandaag 5 tips & tricks voor het kopen en herkennen van verse vis. Want het allerbelangrijkste bij het eten van vis is toch wel dat het lekker vers is. Niet alleen omdat je anders de kans hebt dat je er ziek van wordt, maar vis is ook op z’n lekkerst als het vers is.

vis

Tip 1 Let op de ogen
Een verse vis heeft ronde (bolle) ogen. De ogen zijn helder en glanzend en de pupillen zijn zwart. Na een tijdje zijn de ogen platter en minder helder en dan weet je dat de vis minder vers is.

Tip 2 Let op de geur
Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te stinken. Natuurlijk ruik je altijd een visgeur. Echter deze hoort niet doordringend te zijn, maar licht en fris. Verse vis ruikt ziltig. Is de geur te doordringend? Dan is de kans groot dat de vis er al een tijdje ligt.

Tip 3 Let op de huid en schubben
Vis heeft meestal een soort slijmlaagje op de huid. Deze laag hoort helder te zijn en glanzend. Is dit niet het geval, dan is de vis minder vers. Ook de schubben zeggen wat over de versheid van de vis. De schubben dienen stevig vast te zitten aan de vis en horen ook mooi te glanzen.

vishandel

Tip 4 Let op de kleur
De kieuwen van de vis horen roze/rood van kleur te zijn. Zijn de kieuwen grijs? Dan is de vis niet vers.

Tip 5 Let op het geheel
Als de vis aan bovenstaande voorwaarden voldoet dan is de kans groot dat de vis vers is. Let ook op het totaalplaatje. De buik van de vis mag niet gezwollen, zacht of gescheurd zijn. En bij moten en filets moet je ook letten of er geen bruine randen aan de vis zitten. Dit is een teken van uitdroging.

Hoe bewaar ik verse vis?
Verse vis is maximaal 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Het beste is om verse vis op de dag van aankoop te eten.  Wikkel de vis in folie en zorg dat je koelkast goed koel staat (max. 7 graden Celsius). Bedek de vis eventueel met ijs. Je kunt vis ook in de vriezer bewaren als deze gevacumeerd is. Je kunt het ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer.

Waar kopen wij verse vis?
Wij kopen onze verse vis bij de visafslag in IJmuiden bij vishandel Tel. Hier zit je dicht bij de bron en weet je bijna zeker dat de vis die verkocht wordt, vers is. Je kunt verse vis verkrijgen bij de betere viswinkels (meestal te vinden in havenplaatsjes).

Heb je zin gekregen in vis na het lezen van dit artikel? Op de blog staat genoeg inspiratie voor gerechten met vis. Klik hier voor allerlei lekkere visrecepten.

diary fishtales

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

1 reactie

  • Boris
    30 augustus 2017 om 11:23

    Hele goede tips, Vis is zo lekker en zitten vol goede vitamine en eiwitten.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen