fbpx
Menu

Easy: Couscous salade met kip en granaatappelpitjes

Prachtig vind ik ze, het zijn net edelsteentjes. Ik bedoel de granaatappelpitjes. Wanneer ze tussen je tanden uiteenspatten knalt de zoete en zure smaak door je mond! Een smaakexplosie zoals ze dat noemen. En dat past perfect bij een beetje saaie ingrediënten als kip en couscous. Kip past niet voor niets bij heel veel verschillende ingrediënten. Datzelfde geldt voor couscous, het neemt heel snel de smaak aan van de dressing. Wat eigenlijk ideaal is! Een couscous salade met kip, een echte smaakexplosies dus!

Naast dat couscous bij veel ingrediënten past vind ik het ook heel gemakkelijk. Want het is lekker snel klaar. Ok, hoe ik het maak is het snel klaar. Ik weet dat nu iedereen die werkelijk gek is op de Midden-Oosterse keuken denkt: zo klaar? Couscous moet met liefde worden bereid en gaar gestoomd! Klopt, eigenlijk wel natuurlijk. Maar ik doe het dus gewoon heel Nederlands in een bakje, kokend water erbij en dan de deksel erop!

Door deze couscous salade met kip gaat ook nog een ander ingrediënt waar ik gek op ben. Zoete aardappel. Wanneer je hem in de oven roostert wordt hij heerlijk zacht. Met een beetje olijfolie, wat pit van de chilivlokken en wat specerijen is het een heerlijk onderdeel van de salade. Zo wordt deze couscous salade met kip toch net iets specialer en heel geschikt als maaltijdsalade.

Verder is het niet zo ingewikkeld. Je bakt de kip mooi bruin in de pan (of grillt hem, wat je voorkeur heeft), hakt de dadels in kleine stukjes, mengt alles door de couscous samen met wat olie en citroensap, voegt dan lekker frisse verse kruiden als munt en koriander toe en bestrooit de salade tot slot met de granaatappelpitjes en verkruimelde feta.

couscous salade met kip

couscous salade met kip

Ingrediënten voor 4 personen 
300 gr couscous
300 gr kippendijfilet
800 gr zoete aardappels
2 el za’atar
2 tl chilivlokken
2 el olijfolie + 1 el voor de dressing
2 citroenen
200 gr granaatappelpitjes
8 dadels
200 gr feta
2 handjes verse munt
2 handjes verse koriander
zout en peper

Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 graden (ik gebruikte voor dit recept een electrische oven)

Boen de zoete aardappels goed schoon. Dep droog en snijd ze in plakken van 1cm, vervolgens snijd je er repen van, weer van ongeveer 1cm. Dan heb je een soort frietjes. Meng in een kom de za’atar (te koop in de supermarkt), chilivlokken, een mespuntje zout en olijfolie door elkaar. Doe de zoete aardappelrepen in de kom en hussel zodat alle stukjes goed bedekt zijn met olijfolie. Leg de zoete aardappel op een bakplaat, maar zo dat ze elkaar niet raken. Zet voor 20 minuten in de oven.

Doe in een bakje met deksel de couscous, voeg wat zout toe en 350ml kokend water. Hussel om en doe de deksel snel op het bakje. Laat 10 minuten staan. Schep de couscous dan om met een vork, wanneer het nog te nat is doe je de deksel weer op het bakje en laat je het nog even staan.

Dep de kippendijen droog, bestrooi beide kanten met wat zout en peper. Zet een koekenpan op het vuur, voeg wat boter en olijfolie toe en bak de kippendijen mooi goudbruin. Snijd de kip in plakjes en zet ze even apart.

Maak de dressing door 1 eetlepel olijfolie te mengen met het sap van de citroen, voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Snijd de dadels in stukjes. Doe de couscous in een mooie schaal. Voeg de dressing toe en schep er doorheen. Verdeel de kip, zoete aardappelrepen en dadels over de couscous. Bestrooi met de granaatappelpitjes, de verse kruiden en breek de feta in brokjes over de salade. Bestrooi eventueel nog met wat zout en peper naar smaak. Deze couscous salade met kip is ook heel lekker bij de bbq, je kunt de kip dan op de bbq grillen.

couscous salade met kip

couscous salade met kip

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

17 reacties

  • Jessica
    17 juni 2019 om 13:35

    hoeveel gram is 8 zoete aardappels ? ongeveer 800-900 gram? Zoete aardappels verschillende nogal van grootte.

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 juni 2019 om 16:39

    Ik heb het aangepast naar 800 gram

    Beantwoorden
  • Carolien
    17 april 2019 om 12:02

    Dit is nog steeds een van mijn favoriete recepten! Dank je wel!

    Beantwoorden
  • Izabella Groot
    29 oktober 2017 om 21:26

    Is dit de volgende dag ook nog lekker? Ik zoek namelijk gerechten die ik op donderdag kan maken om te eten en dan ook nog wat kan overhouden om op mijn werk te eten! Groetjes

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 oktober 2017 om 16:53

    Ja hoor, dat kan prima!

    Beantwoorden
  • Annette Hofstraat
    8 augustus 2017 om 16:45

    Lekker hoor! Vraag me alleen af: koude couscous in de vorm van een salade is toch een taboulé (tabouleh)?

    Beantwoorden
  • Annika
    9 augustus 2017 om 10:52

    Nee, tabouleh is gemaakt van bulgur, dus dat is wel iets anders dan couscous.

    Beantwoorden
  • Petra
    5 augustus 2017 om 20:15

    Ik heb vandaag deze salade gemaakt en ze hebben allemaal heerlijk gegeten. De vleessappen van de kip heb ik er ook bij gedaan als extra dressing.

    Beantwoorden
  • Annika
    8 augustus 2017 om 13:22

    Wat leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Justin Breukers
    2 augustus 2017 om 13:44

    Dat ziet er goed uit! Vooral door alle kleurtjes! Bedankt voor het delen van het recept!

    Beantwoorden
  • Demi
    2 augustus 2017 om 10:53

    Helemaal m'n ding dit, lijkt me geweldig lekker!

    Beantwoorden
  • Patricia
    2 augustus 2017 om 09:48

    ziet er geweldig uit! wat voor groente zou hier lekker bij zijn?

    Beantwoorden
  • Annika
    2 augustus 2017 om 15:32

    Er zit natuurlijk al zoete aardappel door, maar je zou er nog wat extra bij kunnen maken?

    Beantwoorden
  • Patricia
    8 augustus 2017 om 10:03

    Ik bedoel eigenlijk een een groente met wat minder kcal.... iets waar je bord vol van op kan scheppen 😉

    Beantwoorden
  • Kimberly
    2 augustus 2017 om 09:45

    Mhh! Gek op granaatappeltjes :D Proberen!

    Beantwoorden
  • Tania marien
    2 augustus 2017 om 08:28

    Hallo, Zou ik de za'atar kunnen vervangen door ras el hanout?? Alvast bedankt

    Beantwoorden
  • Annika
    2 augustus 2017 om 15:31

    Ja hoor, dat kan wel!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen