yoghurtijs recept

Weekendbites: Yoghurtijs recept: ijsrepen met bramen

Mijn keukenkastjes en lades puilen uit met allerlei handige (en minder handige) keukenappartuur en kookspullen. Een keer per jaar ga ik er weer doorheen. Een beetje overzicht in de keuken is wel zo fijn! Wat ik niet heb is een ijsmachine! Mijn grote wens is een machine die zelf vriest. Niet zo een die 24 uur in de vriezer moet. Dat past namelijk gewoon niet. Wij hebben er een met 4 lades die vol brood, zelfgemaakte bouillon, gehakt, worstjes en doperwten en hondenvoer ligt. Geen nood, dan verzin ik toch gewoon een yoghurtijs recept zonder de hulp van een ijsmachine!

En nog leuker het zijn uiteindelijk ijsrepen geworden! Tussendoortjes met yoghurtijs. Of toetjes. Of vlak voor dat je naar bed gaat dit moet ik eigenlijk niet doen repen! Kijk maar, het is gewoon een super leuk yoghurtijs recept om te maken, de repen komen vanzelf op! De bodem maak je op een manier die je waarschijnlijk herkent van het maken van een cheesecake of van een taart die niet in de oven hoeft.  Van koekkruimels die je samen met boter mengt en daarna goed in een vorm drukt zodat ze een bodem vormen.

Het yoghurtijs maak je van Griekse yoghurt. Je hebt een blender nodig die ijsklontjes kan hakken. Want samen met de yoghurt doe je bevroren fruit in de blender. Na een paar minuten ontstaat er als vanzelf ijs! De laatste stap is het mengsel over de bodem verdelen en alles in de vriezer zetten. Je hebt ook nu wel wat ruimte in je vriezer nodig. Bij mij werd het toch weer passen en meten! Tot slot 4uur geduld en daarna wat moed om de repen te snijden! Met een scherp mes kom je echt een heel eind! Om de yoghurtijs repen nog mooier te maken, heb ik ook nog wat bramen en bessen kort ingevroren. Zodat er een vorst laagje overeen komt. Dat staat extra mooi! Veel plezier met het maken van dit yoghurtijs recept!

yoghurtijs recept

yoghurtijs recept

Ingrediënten voor 6-8 personen
350 gr digestive koekjes
100 gr boter
8 el Griekse yoghurt
250 gr bevroren bramen (vers of uit een pakje)
250 gr bevroren blauwe bessen (vers of uit een pakje)
2 el honing
5 el pure vlokken

voor de topping
75 gr verse blauwe bessen
75 gr verse bramen

ook nodig: bakvorm van 24 x 24cm of een ronde springvorm van 24cm doorsnede, bakpapier

Zo maak je het
Bekleed je vorm met bakpapier. Let op wanneer je een springvorm gebruikt, wat ik heb gedaan, dan bevriest ook het mechaniekje. Bij het openen moet je dus met een beetje geduld de springvorm openen. Hij hoeft maar een klein stukje open om het de bodem en yoghurt ijs met het papier omhoog te trekken. Zorg dus welke vorm je ook gebruikt dat het papier over de vorm heen valt.

Maak de bodem door de koekjes in een keukenmachine fijn te malen. Smelt de boter in een steelpannetje zonder bruin te laten worden. Giet de boter over de koekjes en roer zodat alles goed gemengd is. Stort alle koekkruimels in de vorm, bedek de bodem er mee, smeer uit met de bolle kant van een lepel en druk even goed aan.

Maak dan het yoghurtijs. Gebruik hiervoor een blender die ijs kan hakken, het bevroren fruit is namelijk heel hard. Doe eerst de bramen in je blender samen met de helft van de Griekse yoghurt. En blender tot dat het glad is. Help je blender een handje door (wanneer hij uit is) even alles om te scheppen. Het lijkt alsof het nooit gaat gebeuren maar opeens heb je ijs! Let maar op! Herhaal alles met de blauwe bessen.

Voeg dan de honing en vlokken toe en meng door elkaar. Schep het mengsel in de vorm op de koekjesbodem. Strijk glad, bestrooi met de verse blauwe bessen en bramen en zet in voor 4 uur in de vriezer.

Haal de taart uit de vriezer, trek hem omhoog aan het bakpapier. Wrik eerst even rustig los. Snijd er dan mooie repen van. Gebruik hiervoor een scherp mes. Ik vind de yoghurtijs repen het lekkerste wanneer ze iets ontdooit zijn. Je kunt ze gemakkelijk in een afgesloten bakje in de vriezer bewaren.

Je kunt dit yoghurtijs recept ook heel goed gebruiken om andere smaken te maken. Wat dacht je van tropische yoghurtijs repen? Met mango en banaan?

yoghurtijs recept

yoghurtijs recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Diary Juli #1: vooruit werken en huilen in de babywinkel
Wil jij met je vrienden gratis dit nieuwe drankje testen?
Bewaar
7 Comments
  • Nienke Flier

    17 juli 2017 at 12:16 Beantwoorden

    Oeeeeh ik ga dat morgen maken voor mijn verjaardag!! Die is op 19 juli!! Zou het ook in een gezondere variant kunnen? Ipv Griekse yoghurt magere kwark? En ipv die koekjes bodem met boter, een gezondere variant koekjes? Liefs, Nienke

  • Esther

    8 juli 2017 at 13:55 Beantwoorden

    Dit is zo lekker!!!! Ik heb ze vandaag gemaakt met nectarines, abrikozen en Engelse short Bread cookies (dat had ik allemaal nog in huis). Gisteren in stukjes ingevroren en vanmorgen verder aan de slag gegaan.

  • Dorien

    7 juli 2017 at 17:36 Beantwoorden

    Waw, dat ziet er goed uit!

  • Margot

    7 juli 2017 at 08:37 Beantwoorden

    Dat ziet er prachtig uit! En lekker natuurlijk!

  • Jonna@Burgertrutjes

    7 juli 2017 at 06:54 Beantwoorden

    Wat een origineel recept, ben groot fan van zelfgemaakt yoghurtijs

Plaats een reactie