fbpx
Menu

One pot: Bloemkool risotto met geitenkaas

Deze bloemkool risotto is lekker licht. Als basis gebruik ik namelijk bloemkool rijst. Dat is niets meer dan geraspte bloemkool. Je kunt de bloemkool zelf raspen in je keukenmachine (of heel fijn hakken met een scherp mes), maar je kunt het  tegenwoordig  ook kant en klaar kopen. Al eerder maakte ik een taboulé van bloemkool rijst en nu dus een risotto. Een hele slanke en koolhydraatarme risotto. Perfect voor een warme zomeravond wanneer je niet al te veel trek hebt. En geen zin in al te veel afwas, want deze bloemkool risotto is een eenpansgerecht.

Rijst van bloemkool is natuurlijk wel een ander verhaal dan die mooie Arborio rijst, welke je normaal voor risotto gebruikt. Deze ronde korrel neemt lekker veel vocht op en daardoor krijg je dat smeuïge wat echt bij risotto hoort. Dat heeft bloemkool niet. Je gebruikt dus ook veel minder bouillon. Het smeuïge komt van de kaas. In dit geval heb ik geitenkaas gebruikt, dat is lekker romig. Als je het wat lichter wilt hebben, zou je ook flink wat Parmezaan kunnen gebruiken. Om het extra fris te maken voegde ik nog wat citroen zeste toe.

Dit is echt een receptje voor de lichte eter. Voor de wat stevigere eter zou je er eventueel een stukje vis of kip bij kunnen grillen. Of maak er een lekkere goedgevulde salade bij. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het weten als je het gemaakt hebt?

bloemkool risottobloemkool risotto

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr bloemkool rijst
200 gr tuinerwtjes
1 ui
2 teentjes knoflook
300 ml bouillon
250 gr geitenkaas
Rasp van 1 bio citroen
Paar takjes peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Maak je gebruik van een hele bloemkool, snijd het witte gedeelte dan in grove stukken. Was ze en dep ze droog. Pulseer de bloemkool in je keukenmachine tot bloemkool rijst. Je kunt het ook met een mes fijn hakken.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Voeg de bloemkool rijst en de tuinerwtjes toe en bak deze kort mee.

Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Het zal wat langer duren voordat het opgenomen wordt. Ga net zo lang door totdat de rijst smeuïg en beetgaar is.

Voeg de geitenkaas en de rasp van 1 bio citroen toe en meng het goed door elkaar.

Breng de bloemkool risotto op smaak met peper en zout en garneer het met wat fijngehakte peterselie.

Serveer meteen.

bloemkool risotto bloemkool risotto

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

6 reacties

  • Jolijn verhagen
    7 februari 2019 om 13:05

    Gebruik je zachte jonge geitenkaas of geraspte geitenkaas?

  • Robyn Reiling
    14 augustus 2017 om 18:19

    Heerlijk!! Na een paar happen miste ik wel een beetje bite dus wat geroosterde amandelen toegevoegd.. dat was een mooie combi en zo nog lekkerder!

  • Pauline
    26 juli 2017 om 11:01

    Wat leuk. En lekkere toevoeging :)

  • Heleen
    26 juli 2017 om 09:03

    Gisteren gelijk gemaakt omdat ik alles toevallig in huis had! Was heerlijk! Ik heb een paar uitgebakken spekjes toegevoegd voor wat meer bite.

  • Eline Zekveld
    25 juli 2017 om 20:25

    Ik heb dit recept net geprobeerd. Het was erg lekker! Ik heb parmezaanse kaas gedaan ipv geitenkaas en gekruide kipblokjes toegevoegd. Super en gezond!

  • Bas van Golberdinge
    25 juli 2017 om 18:23

    Was heel lekker, makkelijk om te maken, doperwten hadden een stevige bite en volgens mijn vrouw was de bloemkool nog iets te hard. Vond ik niet trouwens. Dus volgende keer iets langer laten staan om het wat sappiger te krijgen. Ik had er een stukje gebakken kabeljauw bij.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.