fbpx
Menu

One Pot: Tomaten risotto met burrata

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Sinds ik zwanger ben heb ik vooral zin in gerechten met tomaat en kaas. Melanzane, spaghetti bolognese en tomaten risotto. Maurits komt het zo nu en dan de neus uit, maar in iets anders heb ik nu echt geen trek. Deze rode risotto is heerlijk smeuiig en het heeft ook wel wat weg van paëlla, alleen dan zonder vis. Want ook daar heb ik echt geen zin in nu. Het is raar wat die hormonen met je kunnen doen. Ik dacht eerlijk gezegd altijd dat het een excuus van zwangere vrouwen was om maar lekker alles te kunnen eten. Nou daar ben ik wel van teruggekomen.  De hormonen nemen mijn foodieminds compleet over.

Het fijne van risotto is dat je maar één pan nodig hebt. Lekker makkelijk dus en weinig afwas. Ik heb hem nu vrij basic houden, want dat vind ik stiekem het lekkerste. Als extra toevoeging heb ik burrata gebruikt. Dat is een soort mozzarella, alleen dan veel romiger. Ik ontdekte het jaren geleden in Italië en sindsdien ben ik hooked. Je kunt het o.a. kopen bij Ah. Het is zo zacht dat het helemaal uit elkaar valt. Dat is juist heel lekker op de risotto, want de smelt de burrata samen met de smeuïge rijst. Veel meer heb je dan ook niet nodig. Er gaat ook wijn in het recept, deze heb ik voor mijzelf even achterwege gelaten natuurlijk. Maar die zou ik wel toevoegen. De zuren van de wijn geven extra smaak aan de risotto. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het even weten als je het gemaakt hebt.

tomaten risotto tomaten risotto

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 teentje knoflook
300 gr risottorijst
1 dl witte wijn
400 gr tomatenblokjes (blik)
400 ml (kippen)bouillon
40 gr Parmezaan
1 bol burrata
Handje basilicum
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak een teentje knoflook fijn.

Fruit dit op een laag vuur aan in een beetje olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg de tomatenblokjes toe en bak deze mee.

Zet het vuur iets hoger en voeg de risottorijst toe. Roer het geheel 2 minuten door elkaar totdat de korrels glazig zijn. Blus het mengsel af met de witte wijn en blijf roeren totdat al het vocht opgenomen is.

Voeg nu beetje bij de beetje de warme bouillon toe. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot het vocht opgenomen is. Herhaal deze stap, totdat alle bouillon opgenomen is.

Rasp de Parmezaan boven de tomatenrisotto en breng het op smaak met peper en zout.

De risotto is klaar als deze beetgaar en smeuïg is. De risotto moet vloeibaar zijn en “lopen” op de lepel.

Verdeel de tomaten risotto over 4 borden. Garneer ieder bord met een deel van de burrata en maak het af met wat verse basilicum.

Serveer meteen.

tomaten risotto tomaten risotto

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

26 reacties

  • Resa
    25 februari 2018 om 12:42

    Hoi Pauline, kan ik nog iets van vis bij de risotto doen of is dit een slecht plan ?

    Beantwoorden
  • Resa
    25 februari 2018 om 12:40

    Hoi Pauline, Ik wil nog wat vis toevoegen aan deze risotto, zoja wat of slecht plan 😀

    Beantwoorden
  • Elisabeth
    15 september 2017 om 18:45

    Vandaag gemaakt en het was heerlijk! Ik heb wel gebakken champignons toegevoegd aan het einde en had ook wel een liter bouillon nodig, maar dat is snel bij te maken.

    Beantwoorden
  • Eva
    12 september 2017 om 13:41

    Valt mij op dat zwangere vrouwen niet weten alcohol verdampt kan gewoon in de maaltijden ook als je zwanger bent

    Beantwoorden
  • Annika
    13 september 2017 om 09:33

    Dat is niet waar. Niet alle alcohol verdampt door het koken. Je moet het heel lang doorkoken, wil alle alcohol verdampen.

    Beantwoorden
  • Hanneke
    11 juli 2017 om 13:13

    Hoi Pauline, Dank zoiezo voor je TOP blog! Haal vaak en veel inspiratie hier vandaan! Dit recept ga ik vanavond maken, dank! Alleen een (klein) kritisch nootje; burrata van de AH vond ik echt een belediging voor alle Burrata's. Want wat zijn die jongens lekker en wat was die van de Appie vies! Dus omfietsen en iets meer betalen voor een burrata bij een traiteur/markt (of die met een q) is de moeite waard. O en ik hoorde trouwens ook dat de burrata van de jumbo wel heel erg lekker is (maar nog niet zelf geprobeerd). Nogmaals dank voor je recept en dank voor je leuke blog! X Hanneke

    Beantwoorden
  • Annika
    11 juli 2017 om 13:43

    Thanks! En inderdaad, er zijn betere burrata's te verkrijgen. Maar soms lukt het even niet qua tijd en dan vinden we die van de AH een goede vervanger.

    Beantwoorden
  • Annemarie
    4 juli 2017 om 15:21

    Het klinkt heerlijk, maar burrata is toch gemaakt van rauwe melk? Hij wordt natuurlijk wel iets verhit, maar ik zou het daarom toch niet aandurven en gewone buffelmozzerella gebruiken.. Of gebruik jij een speciale gepasteuriseerde burrata?

    Beantwoorden
  • Annika
    4 juli 2017 om 15:32

    Ja, je kunt op de verpakking zien of het gepasteuriseerd is of niet. Als je zwanger bent gebruik je de gepasteuriseerde versie. En niet alles wat wij maken voor de site eten we ook zelf op ;) Haha

    Beantwoorden
  • Annemarie
    4 juli 2017 om 18:36

    Oow het kwam zo over alsof deze juist nu in de zwangerschap gegeten werd. :) Maar heb inmiddels even gekeken bij AH en de burrata daar is idd gewoon gepasteuriseerd, dus dit wordt em vanavond!

    Beantwoorden
  • Justus
    15 juni 2017 om 16:37

    Hoi Pauline, ik zou nog graag wat extra groenten aan deze risotto willen toevoegen. Heb je nog een tip?

    Beantwoorden
  • Manon
    13 juni 2017 om 18:52

    Dit was heerlijk! In plaats van tomaten uit blik, zelf verse tomaten ontveld en ik in blokjes toegevoegd, ook een beetje pesto aangemaakt met olijfolie en deze eroverheen gedruppeld. absoluut een aanrader. Lekker in de puurheid van de ingrediënten!

    Beantwoorden
  • Miek77
    8 juni 2017 om 20:32

    Echt Pauline, wat een toprecept! Het hele gezin heeft vanavond zitten smullen en het was zo makkelijk te maken! Heerlijk met de verse basilicum en de burrata die helemaal smelt.... Deze voeg ik toe aan onze favoriete familierecepten, super!

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juni 2017 om 11:03

    Ah wat goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Maaike
    8 juni 2017 om 11:40

    Gisteren gemaakt en het was heerlijk! Dank voor het lekkere recept! En mozzarella in plaats van burrrata, maar dat was ook lekker.

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juni 2017 om 11:03

    Thanks, goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Janneke
    7 juni 2017 om 12:07

    Goed nieuws! Je mag gewoon wijn omdat de alcohol eruit gekookt wordt :-). Ben nu zelf ook weer zwanger maar gebruik gewoon witte wijn door gerechten. Drinken laat ik wel achterwege :-). Thanks voor het leuke recept. De ingrediënten gaan op het boodschappenlijstje. Goede zwangerschap gewenst!

    Beantwoorden
  • Tineke
    7 juni 2017 om 16:23

    Slecht nieuws voor je: geen wijn eten als je zwanger bent. http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/is-alcohol-in-eten-schadelijk-voor-kinderen-of-zwangeren.aspx

    Beantwoorden
  • Kimberley
    15 juni 2017 om 08:39

    Wat interessant om te lezen, ik was ook in de veronderstelling dat de alcohol compleet verdampt. Het zijn natuurlijk wel "ongeveer" getallen; als je de wijn onderin de pan, dus niet in een saus, de kans geeft flink te verdampen dan denk ik dat er echt wel meer alcohol verdampt dan 40%. En al was het zo veel, dan hou je met een vierde van dit recept en een wijn van 15% alcohol nog 1,5 ml alcohol over die je consumeert. Iedereen mag het voor zichzelf bepalen natuurlijk, maar ik zou me daar niet erg druk om maken.

    Beantwoorden
  • Sophie
    6 juni 2017 om 18:52

    Net gemaakt! Echt heerlijk!! 😃

    Beantwoorden
  • Marion
    6 juni 2017 om 18:47

    Net gemaakt, het was super lekker! Ik had Alleen wel meer dan een liter bouillon nodig.

    Beantwoorden
  • Jennifer
    6 juni 2017 om 17:41

    Ohh dit lijkt me echt super lekker! Die gaat op de to-make list!

    Beantwoorden
  • Ashley Hendriks
    6 juni 2017 om 15:11

    Hoi Pauline, Kan je het gerecht ook maken zonder witte wijn? Groetjes

    Beantwoorden
  • Malou | Blonde Blossom
    6 juni 2017 om 10:51

    Ik ben niet eens zwanger maar heb altijd cravings naar tomaat en kaas. Vind dat gewoon zo heerlijk! Dit lijkt me dan ook een heerlijk gerechtje, lekker voedzaam ook! Echt iets voor een zondag. Malou x

    Beantwoorden
  • Margot
    6 juni 2017 om 08:36

    Dat ziet er heelijk uit! Ik heb in het begin van mijn zwangerschap zo vaak verse ravioli (van de AH) gegeten met tomatensaus, paddestoelen en mozzarella. Mijn man was het ook helemaal zat. Gelukkig eet ik nu meer dingen, maar het blijft lastig.

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 juni 2017 om 15:07

    Haha ja, heel herkenbaar ;)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen