fbpx
Menu

Easy: Spaghetti met gehaktballetjes

Spaghetti met gehaktballetjes, als dat geen klassieker is! Voor mij is het zelfs meer dan een klassieker. Het is mijn redder in nood recept. Voor wanneer ik even niet meer weet wat te koken. Ja, dat gebeurt! Ik sta dan voor de koelkast, loop van de voorraadkast weer terug naar de koelkast, blader door mijn eindeloze rij kookboeken totdat uiteindelijk mijn oog valt op mijn ijzeren voorraad pasta en de blikjes met tomaten. Natuurlijk is er van alles te maken met tomaten uit blik! (ik heb niet voor niets een behoorlijke voorraad) maar op dit soort momenten is het eerste wat me te binnen schiet: spaghetti met gehaktballetjes!

Zonder te willen overdrijven, ik kan heel goed tomatensaus maken. Waarschijnlijk omdat ik het eindeloos vaak gemaakt heb. Oefening baart kunst. Ik heb ook een favoriet in de blikjes met tomaat. Diegene waar kerstomaatjes inzitten. Die zijn net nog even lekkerder dan de blikjes met stukjes tomaten. Geloof mij, ik heb er heel wat geprobeerd! Overigens is er helemaal niets mis met tomaten in blik. Juist niet. Het is vaak oogst van te rijpe tomaten die zo rijp zijn dat de tomaten kapot gaan tijdens het vervoer, geen probleem voor de blikjes. En perfect voor saus (of soep). Tijd voor een ijzeren voorraad dus!

Het hele recept is gemaakt van ingrediënten uit je voorraadkast. Ik bedoel, uit mijn voorraadkast. Natuurlijk heeft niet iedereen standaard ansjovis of een pot met geroosterde paprika’s klaarstaan. Misschien moet je ook voor de gehakt even de deur uit! Maar toch denk ik dat ook jij een heel eind komt met voorraadspulletjes! Kortom een perfect spaghetti met gehaktballetjes recept wanneer je geen zin hebt om nog naar de super te gaan, en geen zin hebt om eten te gaan halen of te bestellen. En zo’n tomatensaus met geroosterde paprika’s is echt in een kwartiertje gemaakt. Lekker zoet en toch een beetje zurig! Wie weet heb jij net als mij straks ook een ijzeren voorraad met tomaten in blik!

spaghetti met gehaktballetjes

spaghetti met gehaktballetjes

Ingrediënten voor 2 personen
200 gr volkoren spaghetti
1,5 eetl olijfolie + 1 tl olijfolie extra
1 ui
1 teen knoflook
1 blikje tomaten (400 gr)
1 pot gegrilde paprika’s (290 gr)
500 gr cherry of romatomaatjes aan tak (voor wanneer je het leuk vindt om net als op de foto extra tomaatjes te serveren)
peper en zout naar smaak

voor de gehaktballetjes
300 gr rundergehakt
1 ui
50 gr amandelen
1 blikje ansjovis
6 takjes tijm, alleen de blaadjes
zout en peper naar smaak
1 eetl olijfolie
1 eetl boter

Zo maak je het
Begin met het maken van de saus. Die moet 15 minuutjes inkoken voor het lekkerste resultaat. Terwijl de saus dan op het vuur staat kun je de gehaktballetjes maken en de spaghetti koken.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Doe ik een koekenpan of hapjespan de olijfolie en voeg de ui en knoflook toe. Draai het vuur laag en fruit de ui tot dat de ui en knoflook licht gaan kleuren. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes. Voeg het blikje tomaten en de gegrilde paprika’s toe en zet het vuur iets hoger, meng door elkaar. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. En roer geregeld.

Snijd voor de gehaktballetjes de ui en ansjovis fijn. Hak de amandelen fijn en voeg alle ingrediënten (zonder de olie en boter) toe aan het gehakt. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Voor mooie rondje balletjes moet je even flink het gehakt “kneden”, zo beter je dat doet, hoe minder snel de balletjes uit elkaar vallen. Rol balletjes ter grootte van een walnoot. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in een koekenpan met de olijfolie en boter.

Wanneer je het leuk vindt om net als op de foto een paar gebakken tomaatjes aan tak te serveren bak ze dan als volgt. Gebruik het bakvet om de tomaatjes aan tak te bakken. Knip ze alvast in stukken van elke keer 3 tot 4 tomaatjes per tak. Leg de tomaatjes in de pan, besprenkel eventueel met wat extra olijfolie en zet het vuur hoog. Bak ze 2-3 minuten en keer ze om. Haal ze uit de pan, bestrooi met wat zout en peper en zet even apart.

Kook ondertussen de spaghetti in een ruime pan met gezouten water. Bewaar wat kookvocht, 1 tot 2 eetlepels. Giet de pasta af.

Roer 1 tl olijfolie en het bewaarde kookvocht toe aan je saus, prak de tomaatjes en paprika eventueel nog wat meer en voeg naar smaak peper en zout toe.

Meng de pasta met de saus, verdeel over de borden en leg de balletjes (en eventueel de tomaatjes aan tak) er bovenop. Natuurlijk is het lekker met wat vers geraspte Parmezaanse kaas!

spaghetti met gehaktballetjes

spaghetti met gehaktballetjes, pasta met gehaktballetjes, pasta gerecht, pasta recept, Italiaanse keuken, Italiaanse recepten, gehaktballetjes in tomatensaus, spaghetti recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

14 reacties

  • Jellie
    22 maart 2018 om 16:20

    Hallo, dit lijkt mij een heerlijk recept, maar de trostomaatjes die op het bord liggen zie ik niet terugkomen in de ingrediëntenlijst terug. Is dat alleen voor de foto? Lijkt me namelijk wel erg lekker erbij. Zo ja hoe heb je ze bereid?

    Beantwoorden
  • Marianne
    26 maart 2018 om 19:47

    Hallo Jellie, ik heb ze in het recept verwerkt! Ik bak de trostomaatjes meestal in de pan. Dat gaat lekker snel , in plaats van in de oven! In het recept kun je lezen hoe ik dat doe!

    Beantwoorden
  • Jan Laarman
    10 april 2019 om 14:03

    Hallo Jellie, Echt het allerlekkerst, ivm de smaken< is om wat trostomaten te roosteren in de oven. Druppeltje van de beste olijfolie er op en wat versgemalen peper. Eventueel wat Italiaanse kruiden. De oven 10 minuutjes op 200 graden, even kijken en misschien nog een paar minuten erbij, afhankelijk van de grootte van de tomaatjes. Daarna paste op het bord, de saus met de balletjes er op en de geroosterde tomaatjes. Eventueel afmaken met wat verse basilicum.

    Beantwoorden
  • Brenda
    12 maart 2018 om 23:04

    Wat hier altijd snel gemaakt wordt is pasta pesto..... de snelle hap voor werkende jeugd 4 pers 2 kartonnetjes houdbare slagroom 4 knoflook tenen Geraspte kaas (grana pardano is t lekkerst) Pesto na smaak Peper en zout Fussili of penne (hele zak) Evt kipfilet(blokjes) Olijfolie Koekepan en kookpan Zet de pasta op met kokendwater. Zet de koekepan op met scheut olijf olie Als je kipfilet gebruikt dat eerst bakken als dat bijna gaar is de knoflook er boven uit persen.even mee fruiten. Voeg de kartonnetjes slagroom.toe en zet het vuur laag nu de pesto bijvoegen na smaak evt zout en peper Dan een flinke scheut kaas Even doorwarmen pasta erbij en serveren maar. Ps een kaloriebom maar erg lekker Ps altijd rode saus op voorrad in de vriezer in ziploc zakken voor momenten zoals die van jou ook gehakt balletjes en soep. I love ziploc zakken in de vriezer 😉

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 maart 2018 om 11:43

    Ook altijd makkelijk en lekker!

    Beantwoorden
  • Selina
    24 januari 2018 om 22:53

    Hi! Suggesties voor een lekker alternatief voor de amandelen. Beschuit?

    Beantwoorden
  • Maxinia55
    10 oktober 2017 om 08:28

    Dit ga ik vandaag ook maken, lijkt mij heel lekker! Ik zie in het recept alleen de thijm niet meer terug komen, wel in de lijst ingrediënten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 oktober 2017 om 18:12

    Oeps, die hoort bij het gehakt, ik heb het ene aangepast.

    Beantwoorden
  • Sandra Damen
    4 juli 2017 om 16:57

    Lekker recept, er is ook een liedje over gemaakt door Rijk de Gooijer, dat vond ik als kind al een geweldig leuk liedje.

    Beantwoorden
  • Judith
    30 juni 2017 om 10:15

    Super lekker recept! Komt hier vaker op tafel :)

    Beantwoorden
  • Rina
    28 juni 2017 om 19:18

    Meteen gemaakt en zitten smullen! Lekker met ansjovis en amandelen in de balletjes!!!!

    Beantwoorden
  • Anneloes
    28 juni 2017 om 18:40

    Check, hier nu ook aan het koken:)

    Beantwoorden
  • Annika
    30 juni 2017 om 09:57

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Jennifer
    28 juni 2017 om 12:35

    Heeerlijk! Ik weet wat ik ga eten vanavond!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen