fbpx
Menu

Easy: Pilav rijst met gehakt en geroosterde honing wortels

Mijn moeder maakte al zoiets toen ik nog klein was. Niet met komijn en koriander, geloof nooit dat ze dat toen al in haar keukenkastjes had staan. Maar wel de specifieke combinatie van rozijnen, rundergehakt en rijst. Hoe ze aan deze combinatie kwam weet ik niet. Maar mijn moeder kookte heel vaak nieuwe dingen. Het enige gerecht wat met regelmaat weer opnieuw op tafel verscheen was macaroni, omdat ik daar wekelijks naar vroeg! Mijn moeder noemde het Turkse rijst. Ik noem het pilav rijst. Alhoewel een echte pilav met bouillon wordt gemaakt. Soms wordt de pilav in laagjes met verschillende smaakmakers opgebouwd, om dan een tijdje te pruttelen zodat de smaken in de rijst trekken. Een beetje zoals een risotto. Dit recept is meer een simpele versie. Er komt in ieder geval geen gepruttel aan te pas!

Wat deze pilav rijst bijzonder maakt zijn de verschillende smaken. Ik ben werkelijk gek op geroosterde wortels. Je hebt ze zo gemaakt. Even schoonmaken en dan in een braadslede met wat smaakmakers de oven in. Voor dit recept gebruikte ik komijn en honing. Daarmee krijgt het gerecht echt een Midden Oosterse smaak. Je hebt wel 45 minuten geduld nodig bij het roosteren van de worteltjes. Dan worden ze mooi donker, de smaak wordt heerlijk zoet en ze zijn super zacht. Dat klinkt lang, maar aan de andere kant in die tijd kun je gerust iets anders gaan doen! De oven doet het werk. De worteltjes kun je helemaal opsnijden en door de rijst mengen of net als ik heb gedaan er een paar heel laten, dan ziet je gerecht er ook nog eens super mooi uit.

De zoete geroosterde worteltjes heb ik gecombineerd met kruidige gehakt en rozijnen. Lekker met komijn en koriander. De rijst kun je gewoon koken in water met zout of zoals het met een pilav rijst eigenlijk hoort in bouillon. Dat is net wel even lekkerder, omdat dan de smaak van de bouillon in de rijst trekt.

Pilav rijst

Pilav rijst

Ingrediënten voor 2 personen
1 bos bospeen
2 el olijfolie
20 gr boter
1/2 tl komijnzaad
1 el honing
100 gr zilvervliesrijst
150 ml groentebouillon
1 ui
1 teen knoflook
1 tl komijnzaad
1 tl korianderpoeder
250 gr rundergehakt
1 handje rozijnen
3 bosuitjes
1 flinke hand verse Koriander
1 flinke hand vers munt
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Maak de worteltjes schoon met een fijnschiller. Snijd de dikkere worteltjes door de midden (dikker dan 1cm), leg ze naast elkaar in een braadslede. Besprenkel 1 eetlepel olijfolie over de worteltjes, verdeel de boter in klontjes er over en bestrooi met de komijnzaad. Rooster de wortels in 45 minuten mooi bruin. Besprenkel dan met de honing.

Breng de rijst in de bouillon aan de kook. Doe de deksel op de pan, draai het vuur zo laag mogelijk en laat zachtjes 10 minuten koken. Draai het vuur uit en laat nog eens, met de deksel op de pan 12 minuten rusten.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg de komijnzaad en korianderpoeder toe. Bak 1 minuten. Voeg dan de ui en knoflook toe en fruit de ui een paar minuten op laag vuur. Doe de gehakt in de pan en bak mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Houd een paar geroosterde wortels apart om bovenop de pilav rijst te leggen. Snijd de overige wortels in stukjes van 2 centimeter. Meng de rijst en de stukjes wortel door het gehakt. Voeg de rozijnen toe. Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes en verdeel samen met de verse munt en koriander over de rijst.

Pilav rijst

Pilav rijst

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

9 reacties

  • Sjoerd Papa
    28 februari 2018 om 16:46

    Lekker en origineel recept. Kook veel uit de Noord Afrikaanse en Libanese keuken. Heb de pilav of zilvervliesrijst rijst vervangen door wilde rijst. Erg geslaagd. Nog een kleine tip: als je een bakplaat gebruikt kunnen alle worteltjes naast elkaar liggen en zijn ze sneller klaar.

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 maart 2018 om 12:59

    Slim! Dankjewel voor het delen.

    Beantwoorden
  • Marije
    23 juni 2017 om 19:20

    Vanavond gemaakt. Het zoete van de wortels en rozijnen combineert heel goed bij de kruiden. Bij mij wordt alles wel wat droog. Heb ik het gehakt dan te lang doorgebakken, de rijst te droog gekookt of hoort dit bij het recept?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 juni 2017 om 13:05

    Het hoort niet droog te zijn. Ik denk misschien dat het gehakt te ver is gegaan.

    Beantwoorden
  • Britt
    23 juni 2017 om 14:39

    Wauw, prachtige foto's! Ik ga het heel snel maken want dit lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
  • Nadia
    21 juni 2017 om 12:36

    Die 220° is dat hetelucht? Lijkt me nl. aan de hoge kant dan (zelfde gevoel had ik bij de geroosterde broccoli, daar heb ik mijn oven uiteindelijk toch maar wat lager gezet. Was héérlijk trouwens!!)

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 juni 2017 om 10:37

    Nee electrisch. Heb het even aangepast naar hetelucht. Er zit alleen heel veel verschil in ovens. Ik zou hem dan gewoon ietsje lager zetten idd.

    Beantwoorden
  • Lies
    21 juni 2017 om 12:34

    Dit is nu het 3e recept van volgens mij Marianne dat ik zo snel mogelijk wil maken! Alleen de foto's al zijn prachtig mooi en doen me watertanden.

    Beantwoorden
  • Jessica
    21 juni 2017 om 11:49

    Met uitzondering van de verse koriander (korianderhater meldt zich) lijkt dit me echt een súper recept! Ga ik heel snel maken, dank voor het delen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen