Romige bloemkoolsoep met croutons
Deze romige bloemkoolsoep is echt een heerlijk recept voor leftover bloemkool stronkjes. Een bloemkool is ook best groot en je kunt er met gemak twee dagen of meer van eten. Het is natuurlijk zonde om maar de helft van de bloemkool op te eten. Dus bedachten we een soeprecept. Soep leent zich fantastisch voor nowaste in je eigen keuken. Of je nou een bouillon gaat maken van groentenafval (ja, dat kan!) of restjes bloemkool, courgette of broccoli wilt opruimen uit de koelkast.
Soep binden met aardappel
De geitenkaas in dit recept is echt geweldig. Bloemkool smaakt, wanneer je het kookt, al best romig, maar wanneer je er geitenkaas aan toevoegt ben je helemaal verkocht! Gebruik wel verse geitenkaas. Wanneer je voorverpakte geitenkaas gebruikt is het lastig om de soep mooi glad krijgen. Voor het maken van soep gebruiken we altijd een basis. Dat doen de Italianen ook voor hun sausjes, soepen en risotto’s. Voor deze soep is de basis een fijngesneden ui, een teentje knoflook en wat verse tijm. Daar voegen we de roosjes en stronkjes bloemkool aan toe en de aardappels. Die bak je dan even mee zodat de bloemkool een licht geroosterde smaak krijgt.
Romig bloemkoolsoep recept
Om de bloemkoolsoep extra romig te maken koken we de bloemkoolroosjes en aardappels gaar in melk en bouillon. Wanneer je de verse geitenkaas hebt toegevoegd kun je alles gemakkelijk met de staafmixer pureren. Extra lekker wordt deze romige bloemkoolsoep met de topping van croutons en ontbijtspek. Wil je liever een lichtere soep? Bekijk dan ons gezonde bloemkoolsoep recept.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 500 gr bloemkool roosjes (8 roosjes apart houden)
- 3 aardappels (in stukken)
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (in plakjes)
- 3 takjes tijm (+ extra)
- 600 ml melk
- 200 ml groentebouillon
- 100 gr verse geitenkaas
- Snuf zout
- Olijfolie
Topping
- 1/2 ciabatta (in blokjes)
- 2 el olijfolie
- 4 plakjes ontbijtspek
- 4 takjes verse tijm
- Zout en peper
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Gebruik een grote pan met een dikke bodem. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook samen met de blaadjes van 3 takjes verse tijm.
Doe de bloemkoolroosjes en aardappels in de pan en bak op laag vuur ongeveer 5 minuten mee. Voeg wanneer nodig nog een beetje olijfolie toe. Houd een aantal bloemkoolroosjes apart voor de garnering.
Voeg de melk en de groentebouillon toe. En laat alles op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Doe de olie in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de blokjes ciabatta en de overgebleven bloemkoolroosjes toe en schep om zodat alles een laagje olijfolie heeft.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de ciabatta blokjes, de bloemkoolroosjes, de takjes tijm en de plakjes ontbijtspek op. Zet voor 20 minuutjes in de oven tot dat de croutons mooi knapperig en licht bruin zijn.
Voeg de geitenkaas toe en pureer de soep mooi glad. Breng op smaak met flink wat peper en nog wat zout.
Verdeel de romige bloemkoolsoep over soepkommen en garneer met de croutons, spek en geroosterde bloemkoolroosjes en wat verse tijm.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in