Romige bloemkoolsoep

Fresh & Easy: Romige bloemkoolsoep met croutons

Deze romige bloemkoolsoep is echt een heerlijk recept voor leftover bloemkool stronkjes. En ik had nog bloemkool over. Dat gebeurd bij ons eigenlijk best vaak. Een bloemkool is ook best groot en je kunt er met gemak twee dagen of meer van eten. Het is natuurlijk zonde om maar de helft van de bloemkool op te eten. Dus bedacht ik een soeprecept. Soep leent zich fantastisch voor nowaste in je eigen keuken. Of je nou een bouillon gaat maken van groentenafval (ja, dat kan!) of restjes bloemkool, courgette of broccoli wilt opruimen uit de koelkast.

De geitenkaas in dit recept is echt geweldig. Bloemkool smaakt, wanneer je het kookt, al best romig, maar wanneer je er geitenkaas aan toevoegt ben je helemaal verkocht! Gebruik wel verse geitenkaas. Wanneer je voorverpakte geitenkaas gebruikt is het lastig om de soep mooi glad krijgen. Voor het maken van soep gebruik ik altijd een basis. Dat doen de Italianen ook voor hun sausjes, soepen en risotto’s. Ik heb dat gebruik maar gewoon van ze overgenomen. Voor deze soep is de basis een fijngesneden ui, een teentje knoflook en wat verse tijm. Daar voeg ik dan de roosjes en stronkjes bloemkool aan toe en de aardappels. Die bak je dan even mee zodat de bloemkool een licht geroosterde smaak krijgt.

Om de bloemkoolsoep extra romig te maken kook ik de bloemkoolroosjes en aardappels gaar in melk en bouillon. Wanneer je de verse geitenkaas hebt toegevoegd kun je alles gemakkelijk met de staafmixer pureren. Extra lekker wordt deze romige bloemkoolsoep met de topping van croutons en ontbijtspek.

Romige bloemkoolsoep

Romige bloemkoolsoep
Ingrediënten voor 4 personen
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, in plakjes
1 el olijfolie
3 takjes tijm, + extra als garnituur
500 gr bloemkool roosjes, 8 roosjes apart houden
Beetje extra olie eventueel
3 aardappels in stukken
600 ml melk
200 ml groentebouillon
1/2 tl zout
100 gr verse geitenkaas

Topping
1/2 ciabatta in blokjes
2 el olijfolie
4 plakjes ontbijtspek
4 takjes verse tijm
Zout en peper naar smaak

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Gebruik een grote pan met een dikke bodem. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook samen met de blaadjes van 3 takjes verse tijm.

Doe de bloemkoolroosjes en aardappels in de pan en bak op laag vuur ongeveer 5 minuten mee. Voeg wanneer nodig nog een beetje olijfolie toe. Houd een aantal bloemkoolroosjes apart voor de garnering.

Voeg de melk en de groentebouillon toe. En laat alles op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.

Doe de olie in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de blokjes ciabatta en de overgebleven bloemkoolroosjes toe en schep om zodat alles een laagje olijfolie heeft.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de ciabatta blokjes, de bloemkoolroosjes, de takjes tijm en de plakjes ontbijtspek op. Zet voor 20 minuutjes in de oven tot dat de croutons mooi knapperig en licht bruin zijn.

Voeg de geitenkaas toe en pureer de soep mooi glad. Breng op smaak met flink wat peper en nog wat zout.

Verdeel de romige bloemkoolsoep over soepkommen en garneer met de croutons, spek en geroosterde bloemkoolroosjes en wat verse tijm.

Romige bloemkoolsoep
Romige bloemkoolsoep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Ontbijt bananensplit
One pot: Gamba pan
Bewaar
13 Comments
  • Mariek

    1 november 2017 at 08:24 Beantwoorden

    Bloemkool is nu niet direct mijn favoriete groente. Maar ik heb met m’n gezin afgesproken dat ik dit jaar op zoek ga naar een soep die we alle 5 lekker vinden, dus dan moet je wat proberen. En tadaaa! Deze soep lust iedereen: voor het eerst stond er 1 pan soep op tafel! Nu ga ik nog op zoek naar een soep die iedereen echt lekker vindt.

  • Sarah1982

    11 september 2017 at 20:54 Beantwoorden

    Ik wil dit recept graag maken als de geitenkaas tenminste niet te overheersend is. Ik hou niet zo van geitenkaas, maar wel heel veel van bloemkool. Kan ik de kaas ook vervangen met een andere kaas soort?

  • Laura Lee

    4 september 2017 at 15:35 Beantwoorden

    Wat een heerlijkheid! Ben gek op soep, deze maakte me heel gelukkig 😉

  • Elise

    9 juni 2017 at 15:21 Beantwoorden

    Ik heb deze soep gemaakt met zoete aardappelen, echt super lekker!!!

  • Kirsten

    3 juni 2017 at 13:49 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk en de foto’s zien er fantastisch uit! Ik ga het vanavond maken. Prima manier om te SOGGEN 😉 (Studie Ontwijkend Gedrag “gen”)

  • Zonderzooi

    1 juni 2017 at 10:26 Beantwoorden

    Wauw wat zien deze foto’s er prachtig uit, love jullie styling! Ga deze soep snel een keertje maken.

  • Noesjka

    31 mei 2017 at 15:49 Beantwoorden

    Denk je dat t ook lekker is met kokosmelk ipv gewone melk? Ik wordt altijd misselijk van gewone melk namelijk…

    • Annika

      1 juni 2017 at 10:42 Beantwoorden

      Je kunt het proberen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Het zal wel iets zoetiger worden denk ik.

    • Noesjka

      4 juni 2017 at 14:21 Beantwoorden

      Ik heb de soep gemaakt met 200ml kokosmelk en 600ml groente bouillon en het was HEERLIJK!! De kokos was niet té aanwezig en de soep was wel heerlijk romig. Kiddies en man vonden het ook erg lekker zo.
      Heb nog wat zwarte linzen over van de dag ervoor – in het kommetje, soep erover: top! Thanks for the tips!!

  • Demi | StudioKOOK

    31 mei 2017 at 12:31 Beantwoorden

    Wat ziet deze soep er lekker uit! ik ben dol op bloemkoolsoep, maar eet het veel te weinig.

  • jonna@burgertrutjes

    31 mei 2017 at 06:53 Beantwoorden

    Nog nooit bloemkoolsoep gegeten, maar het lijkt mij wel heel lekker! Sinds kort de gegrilde bloemkoool ontdekt. Wat een andere smaakbeleving zeg 🙂

Plaats een reactie