fbpx
Menu

Rabarbermuffins

Yes ik heb rabarbermuffins gemaakt! Superlekker en nu volop in het seizoen. Vroeger hadden wij altijd heel veel rabarber in de tuin. In het seizoen at ik iedere dag wel een bakje. Mijn vader maakte er compote van met lekker veel suiker. Zelf ben ik nog wat minder succesvol in het kweken van rabarber. Ik heb een vrij grote plant maar die is eigenlijk pas echt goed rijp als het seizoen voorbij is. Na 21 juni mag je geen rabarber meer eten, vanwege het oxaalzuur dat vanuit de bladeren naar de stengels trekt. Het zou kalk uit je lichaam onttrekken. En bij mij is het dus iedere keer het geval dat de plant pas na deze datum goed groeit. Dat ligt wellicht ook aan de slechte zomer die we vorig jaar hadden. Laten we hopen dat het dit jaar beter gaat.

Gelukkig biedt de groentewinkel uitkomst. Je kunt zoveel lekkere dingen maken met rabarber. Het is lekker in een cake, als crumble of geroosterd in de oven, of zoals ik nu gedaan heb in muffins. De rabarber gaat er gewoon rauw in. Door het in kleine stukjes te snijden, krijgt het voldoende garing. Heb jij er wel eens  aan gedacht om je rabarber op deze manier te verwerken? En heb je misschien nog tips om mijn plant sneller te laten groeien. Veel meer dan zon, liefde en water kan ik volgens mij niet geven, maar wellicht heeft iemand van jullie de gouden tip. Let me know!
rabarber muffinsrabarber muffins rabarber muffins

Ingrediënten voor 6 st.
200 gr speltbloem
150 gr rabarber
2 tl bakpoeder
1 ei
150 gr yoghurt
70 ml zonnebloemolie
50 gr honing
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Meng alle natte ingrediënten met een garde door elkaar. Doe hetzelfde met de droge ingrediënten.

Spatel nu de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Roer niet te lang.

Was de rabarber en snijd deze in hele kleine stukjes. Meng dit door het beslag.

Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes (in een muffinpan).

Bak de rabarbermuffins in ongeveer 20 – 25 minuten gaar.

De muffins zijn klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

rabarber muffins rabarber muffins

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

  • Anke Büchner
    12 juli 2019 om 10:47

    Hoi Pauline, de rabarber kun je rustig eten na 21 juni, je moet ergewoon een flinke mespunt krijt aan toevoegen. Dit doe ik trouwens altijd ! Je kunt t krijgen in poedervorm bij een echte drogist die ook losse kruiden verkoopt( dus geen Kruidvat,Etos of trekpleister) het schuimt even als je de rabarber kookt maar dat is geen probleem. Voor de muffins strooi ik wat over de gewassen,gesneden stukjes,tenminste dat ga ik proberen.Succes Anke

    Beantwoorden
  • Froukje
    16 juni 2019 om 17:21

    Er lag wat rabarber te verpieteren bij AH met zo’n 35% sticker erop. Wat doe je er vervolgens mee 🤔 heb de muffins gemaakt en ze zijn heerlijk, bedankt voor dit recept!

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 juni 2019 om 10:58

    Lekker!

    Beantwoorden
  • Enjelique
    3 juli 2017 om 13:29

    Heerlijk maar heb het recept iets veranderd. 100 gr zelfr.bakmeel 50 gr speltvolkorenbloem en 50 gr amandelmeel en 1 royale theelepel bakpoeder. Nu met rode&zwarte bessen gemaakt SUPER

    Beantwoorden
  • Eveline0703
    30 mei 2017 om 18:56

    Heeeerlijk! Kun je ze invriezen?

    Beantwoorden
  • Eveline0703
    30 mei 2017 om 18:55

    Heeeeerlijk! Kun je de muffins invriezen?

    Beantwoorden
  • Annika
    31 mei 2017 om 11:38

    Ja hoor, dat kan!

    Beantwoorden
  • Margreet
    25 mei 2017 om 12:44

    Rabarber word ik altijd blij van. Speltmeel heb ik vervangen door havermoutmeel, yoghurt door kwark, gewoon omdat me dat beter paste. Mijn elektrische oven iets te warm gezet 🙄 Maar smaakte prima. Snufje kaneel ook nog toegevoegd.

    Beantwoorden
  • Tamar Spijker
    24 mei 2017 om 19:40

    Oh ja...... dit recept ga ik zeker eens proberen. Van rabarber maak ik echt van alles, maar muffins komen nu ook op dit lijstje ;)

    Beantwoorden
  • Tamar Spijker
    24 mei 2017 om 19:38

    Nog een aanvulling voor je rabarberplant. Het is een vaste plant, maar na zo'n 9 à 10 jaar is hij wel 'op'. Je kunt de rabarber prima vermeerderen door de wortelstok in het najaar te scheuren. Zó heb je volgend jaar weer een nieuwe, verse plant. En officieel is het eigenlijk een moerasplant (water, water, water) ;)

    Beantwoorden
  • Annika
    26 mei 2017 om 09:15

    Thanks voor de tips! :)

    Beantwoorden
  • Joke
    23 mei 2017 om 17:47

    Berichtje van een tuinder; rabarber groeit meestal niet goed als hij a. op een droge plek staat (ze houden wel van twee beetjes water) en b. als ze niet genoeg mest krijgen. Ze zijn vooral erg dol op goed verteerde stalmest. Dus veel 'voedsel' geven en veel water. Succes ermee!

    Beantwoorden
  • Annika
    24 mei 2017 om 16:52

    Thanks voor de tips :)

    Beantwoorden
  • Melinda
    23 mei 2017 om 08:24

    Ik ben dol op bakken met rabarber!! Ik geef mijn plant aan het begin van het seizoen flink wat gedroogde koemest en hij doet t super!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:24

    Dat ga ik ook eens proberen. Wellicht dat hij dan binnen 3 weken nog wat moois kan leveren :)

    Beantwoorden
  • Sonja
    22 mei 2017 om 11:28

    Ik heb zojuist de rabarbermuffins gemaakt en ze zijn heerlijk. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:30

    Wat leuk om te horen. Dankjewel.

    Beantwoorden
  • Cornelie Korevaar
    21 mei 2017 om 21:14

    Je kunt ook krijt toevoegen aan de rabarber om het oxaalzuur te neutraliseren. In Haarlem o.a. verkrijgbaar bij vd Pigge.

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:33

    Dat is inderdaad ook een idee. Dankjewel voor de tip.

    Beantwoorden
  • Zoë
    21 mei 2017 om 16:50

    Zou ik het beslag ook in een grote cakevorm kunnen doen? De baktijd zal dan wat langer zijn

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:34

    Het is wel echt een muffinrecept. Als je een rabarbercake wilt maken, zou ik deze proberen https://uitpaulineskeuken.nl/2012/07/rabarbertaart.html

    Beantwoorden
  • Demi
    21 mei 2017 om 16:18

    Ik kook eigenlijk nooit met rabarber, maar het ziet er erg lekker uit. Moet me er misschien toch 's aan gaan wagen :)

    Beantwoorden
  • Jennifer
    21 mei 2017 om 15:26

    Mm dit lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen