lente ui soep

One pot: Lente ui soep

Heb jij wel eens lente ui soep gegeten? Mijn eerste kennismaking daarmee was op de Middelbare school. Mijn moeder maakte het met een beetje hulp van Honig. Het was één van mijn lievelings. Vroeger aten wij iedere zaterdag soep. Met vers stokbrood en lekkere smeersels. Tomatensoep, groentesoep (later bijna iedere week), kippensoep of deze met lente ui. Allemaal uit een pakje. Ik bekeek laatst eens even de ingrediëntenlijst van zo’n pakje soep en ik schrok me kapot. Wat een rotzooi zit daarin zeg. Overbodige ingrediënten. Kijk ik trek mijn bouillon ook niet zelf en gebruik daar ook gewoon een bouillonblokje voor, maar suiker en allerlei smaakversterkers gaan er bij mij niet in.

Voor de basis heb je slechts 5 ingrediënten nodig; bouillon, lente ui, knoflook, boter en bloem. Die laatste 2 gebruik je om er een romige gebonden soep te maken. Wil je liever een heldere lente ui soep, dan kan je dit achterwege laten. En het is allemaal in een pan te maken. Nu is dat voor soep niet zo bijzonder, want dat maak je eigenlijk altijd in één pan. Maar ik vond het toch een mooie voor mijn one pot rubriek. Wat vinden jullie van de recepten tot nu toe?

lente ui soeplente ui soep

Ingrediënten voor 4 personen
6 lente uitjes
750 ml koude (kippen)bouillon
1 teentje knoflook
30 gr boter
40 gr bloem
Takje peterselie
Scheutje room
Peper en zout

Zo maak je het
Hak de knoflook fijn en snijd de lente uitjes in ringetjes.

Fruit ze aan in de boter. Houd iets van de lente ui achter voor de garnering.

Voeg de bloem toe en gaar deze een minuut of 5 mee.

Voeg nu de afgekoelde bouillon toe en roer het goed door elkaar.

Laat de lente ui soep een minuut of 15 zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer. Vind je de soep te dik?, voeg dan wat extra bouillon toe.

Breng de lente ui soep op smaak met peper en zout.

Garneer de soep met wat fijngehakte peterselie, een scheutje room en een paar ringetje lente ui.

Serveer meteen.

lente ui soep lente ui soep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

 

 

Fresh & Easy: Sushi burrito
Diary Mei #1
Bewaar
9 Comments
  • Lieve De Boer

    14 mei 2017 at 14:08 Beantwoorden

    Heb de zin al een paar keer gemaakt en smaakt elke keer zo lekker. Eenvoudig maar goed.

  • Mary

    10 mei 2017 at 13:35 Beantwoorden

    ziet er weer top uit ben aan de lijn en een soepje is qua calorieën altijd welkom
    Ga em morgen maken

  • Nicole

    9 mei 2017 at 18:56 Beantwoorden

    Wat een lekkere eenvoudige soep 🙂

  • Malou | Blonde Blossom

    9 mei 2017 at 13:20 Beantwoorden

    Ik snap ook nooit waarom er van alles in soep wordt gegooid! Het is toch gewoon soep? En het smaakt juist lekkerder zonder al die rare smaakversterkers en onzin. Heerlijk recept is dit ook weer! Ik houd heel erg van lente-ui, in zo’n soepje is dat ook heel goed. En de knoflook maakt het gelijk wat pittiger! Malou x

  • Ina

    9 mei 2017 at 12:25 Beantwoorden

    Heel leuk en lekker, die one-pot recepten. Handig, voor de vakantie, met een paar ingrediënten, weinig moeite en ja…weinig afwas iets lekkers (en gezonds) maken! Ik geniet heel erg van je leuke blog, ga zo door!

    • Annika

      11 mei 2017 at 12:10 Beantwoorden

      Thanks! En inderdaad ook handig voor op vakantie 🙂

  • Danella

    9 mei 2017 at 11:39 Beantwoorden

    Ziet er weer lekker uit! Ik vind de on-pot recepten erg leuk, en lekker makkelijk (ik houd niet van afwas;p).

Plaats een reactie