Menu

One pot: Lente ui soep

Heb jij wel eens lente ui soep gegeten? Mijn eerste kennismaking daarmee was op de Middelbare school. Mijn moeder maakte het met een beetje hulp van Honig. Het was één van mijn lievelings. Vroeger aten wij iedere zaterdag soep. Met vers stokbrood en lekkere smeersels. Tomatensoep, groentesoep (later bijna iedere week), kippensoep of deze met lente ui. Allemaal uit een pakje. Ik bekeek laatst eens even de ingrediëntenlijst van zo’n pakje soep en ik schrok me kapot. Wat een rotzooi zit daarin zeg. Overbodige ingrediënten. Kijk ik trek mijn bouillon ook niet zelf en gebruik daar ook gewoon een bouillonblokje voor, maar suiker en allerlei smaakversterkers gaan er bij mij niet in.

Voor de basis heb je slechts 5 ingrediënten nodig; bouillon, lente ui, knoflook, boter en bloem. Die laatste 2 gebruik je om er een romige gebonden soep te maken. Wil je liever een heldere lente ui soep, dan kan je dit achterwege laten. En het is allemaal in een pan te maken. Nu is dat voor soep niet zo bijzonder, want dat maak je eigenlijk altijd in één pan. Maar ik vond het toch een mooie voor mijn one pot rubriek. Wat vinden jullie van de recepten tot nu toe?

lente ui soeplente ui soep

Ingrediënten voor 4 personen
6 lente uitjes
750 ml koude (kippen)bouillon
1 teentje knoflook
30 gr boter
40 gr bloem
Takje peterselie
Scheutje room
Peper en zout

Zo maak je het
Hak de knoflook fijn en snijd de lente uitjes in ringetjes.

Fruit ze aan in de boter. Houd iets van de lente ui achter voor de garnering.

Voeg de bloem toe en gaar deze een minuut of 5 mee.

Voeg nu de afgekoelde bouillon toe en roer het goed door elkaar.

Laat de lente ui soep een minuut of 15 zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer. Vind je de soep te dik?, voeg dan wat extra bouillon toe.

Breng de lente ui soep op smaak met peper en zout.

Garneer de soep met wat fijngehakte peterselie, een scheutje room en een paar ringetje lente ui.

Serveer meteen.

lente ui soep lente ui soep

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Demi de Jong
    11 augustus 2019 om 18:01

    Kan gewoon! Althans, ik doe het ook en de soep smaakt heerlijk. Ik gebruik van Alpro de cuisine light variant.

  • Annika
    23 juli 2019 om 12:08

    Dat kan wel, maar is wel sterk van smaak.

  • Eefje Elbertsen
    17 juli 2019 om 13:50

    Hallo Pauline, ik was aan het googelen naar lente ui soep en kom uit bij die van jou. Die komt voor mij als lekkerste tevoorschijn. maar kan je daar ook wat kleine stukjes chorizo worst aan toevoegen of doet dat veel aan de smaak af?

  • Yentl
    1 juli 2019 om 23:37

    Ziet er lekker uit, maar zou ik ook ipv room kokosroom of andere plantaardige room kunnen gebruiken? Ik kan zelf niet tegen room namelijk..

  • Hillie
    24 december 2018 om 21:07

    Ik heb de soep gemaakt en kerrie, kurkuma en gember toegevoegd, heerlijk!

  • Pauline
    3 april 2018 om 12:51

    Wat lief, dankjewel.

  • Yvonne steijger
    3 april 2018 om 11:29

    Ga hem zeker maken. Vind jouw recepten super. Straks ( een paar weken) ga ik weer aan de bak voor een Italiaanse lunch. Vorig jaar hele lekkere dingen van jouw site afgehaald

  • Pauline
    26 maart 2018 om 15:15

    Yes dat kan!

  • Sjanet
    25 maart 2018 om 20:13

    Kan je de soep invriezen denk je? Omdat je er bij zet dat het meteen geserveerd moet worden twijfel ik.

  • Pauline
    15 mei 2017 om 11:14

    Wat leuk om te horen, dankjewel.

  • Lieve De Boer
    14 mei 2017 om 14:08

    Heb de zin al een paar keer gemaakt en smaakt elke keer zo lekker. Eenvoudig maar goed.

  • Annika
    11 mei 2017 om 12:10

    Thanks! En inderdaad ook handig voor op vakantie :)

  • Annika
    11 mei 2017 om 12:09

    Haha wij ook niet ;)

  • Mary
    10 mei 2017 om 13:35

    ziet er weer top uit ben aan de lijn en een soepje is qua calorieën altijd welkom Ga em morgen maken

  • Nicole
    9 mei 2017 om 18:56

    Wat een lekkere eenvoudige soep :)

  • Malou | Blonde Blossom
    9 mei 2017 om 13:20

    Ik snap ook nooit waarom er van alles in soep wordt gegooid! Het is toch gewoon soep? En het smaakt juist lekkerder zonder al die rare smaakversterkers en onzin. Heerlijk recept is dit ook weer! Ik houd heel erg van lente-ui, in zo'n soepje is dat ook heel goed. En de knoflook maakt het gelijk wat pittiger! Malou x

  • Ina
    9 mei 2017 om 12:25

    Heel leuk en lekker, die one-pot recepten. Handig, voor de vakantie, met een paar ingrediënten, weinig moeite en ja...weinig afwas iets lekkers (en gezonds) maken! Ik geniet heel erg van je leuke blog, ga zo door!

  • Danella
    9 mei 2017 om 11:39

    Ziet er weer lekker uit! Ik vind de on-pot recepten erg leuk, en lekker makkelijk (ik houd niet van afwas;p).

Reactie plaatsen