fbpx
Menu

Lemon Shortbread

Annika nam vorig jaar uit London shortbread voor mij mee. Het meest bekende zandkoekje uit de UK. Het is lekker flaky en zacht.  Eén koekje smaakt altijd naar meer. Daarom heb ik ze deze keer maar extra groot gemaakt. Ze worden verkocht als ronde koekjes, maar ook wel eens in repen (bars) of zoals ik nu gedaan heb in in een taartvorm. De smaken variëren enorm,er bestaan choco versies, carrot cake koekjes, gemberkoekjes en zoals ik nu gedaan heb lemon shortbread. Ik houd echt van citroen in baksels. Dat heb ik vroeger van mijn oma geleerd. Zij had altijd zo’n kant en klaar potje met een soort van citroenrasp met suiker. Volgens mij wordt het nog steeds verkocht. Kennen jullie het? Zelf gebruik ik met name de rasp van een biologische citroen. Deze geeft zoveel smaak af. Heerlijk!

Shortbread is heel easy om te maken. Het wordt gemaakt volgens de 1, 2, 3 methode. 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Ik houd echt van zulke makkelijke basisrecepten. En dan kan je zelf volop variëren. Ik heb nu alweer zin om met een andere variatie aan de slag te gaan. Ik denk aan iets met chocola en karamel. Klinkt goed he? To be continued..

lemon shortbread lemon shortbreadingredient citroen

Ingrediënten voor 8 grote koeken
100 gr suiker
200 gr boter
300 gr bloem
Rasp van 1 bio citroen
Sap van een halve citroen
Snuf zout

Materialen
Taartvorm 23 cm

Zo maak je het
Snijd de boter in blokjes. Ik heb koude boter gebruikt.

Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine tot een gladde deegbal. Je kunt dit uiteraard ook met de hand kneden. Is het mengsel nog te droog, voeg dan een el ijskoud water toe.

Vet een taartvorm van 23 cm in met bakspray.

Rol het deeg uit en verdeel het over de taartvorm. Snijd de punten alvast in met een mes. En prik eventueel ter decoratie gaatjes in het shortbread. Zet de vorm een uur in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven.

Wil je ronde koekjes maken, vorm dan een lange worst van het deeg. Deze laat je na het kneden een uurtje opstijven in de koelkast (in huishoudfolie). Snijd het deeg vervolgens in plakjes. En leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak het shortbread in 30 tot 35 goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden (hete lucht). Kleine koekjes bak je op een bakplaat in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Haal de vorm uit de oven en snijd het deeg nogmaals in. Laat het shortbread afkoelen voor je het serveert.

Je kan de zandkoekjes in een koektrommel een aantal dagen bewaren. Hier waren ze alleen in één dag al op.

lemon shortbread lemon shortbread

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • Nadia
    16 december 2018 om 17:35

    Hi Pauline, Ziet er goed uit! Heb je hier toevallig ook een topping voor (zo kan ik het wellicht gebruiken voor een dessert taartje)

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:53

    Je zou meringue creme kunnen maken :)

    Beantwoorden
  • anieke
    31 mei 2017 om 15:04

    Wat toevallig, net nu ik teveel citroenen heb binnengekregen bij een bestelling komt dit recept online! Hij staat nu in de koelkast voor een uurtje, kan niet wachten!

    Beantwoorden
  • anieke
    31 mei 2017 om 16:58

    :) update : ooooh hij is zo lekker geworden! dankjewel pauline.. eigenlijk moet ik m voor vanavond bij de koffie bewaren, maar het word moeilijk om er verder af te blijven.. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
  • Annika
    1 juni 2017 om 10:42

    Goed om te horen, geniet ervan!

    Beantwoorden
  • Annika
    1 juni 2017 om 10:42

    Oeh lekker!

    Beantwoorden
  • Deirdre
    29 mei 2017 om 13:54

    Wat adviseer je als je deze zonder geraffineerde suiker wilt maken?

    Beantwoorden
  • Liset
    28 mei 2017 om 09:48

    Dit lijkt me nou heerlijk om van de week met de kids te maken. Ik krijg er in ieder geval nu al trek van :). Fijne zondag±!

    Beantwoorden
  • Jonna@burgertrutjes
    28 mei 2017 om 07:27

    Handig en lekker recept! Dit ga ik een keer tijdens een high tea maken.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen