fbpx
Menu

Easy: Koreaanse kip met gebakken rijst

De kleverige Koreaanse kip alleen al, zonder de gebakken rijst en de frisse komkommer en wortelsalade, kun je gewoon prima op een schaal leggen en een rondje laten doen op je verjaardag (of ander leuk feestje). Zo lekker is het! Gewoon van die stukjes kippendij is wat raar. Vooral omdat ze een beetje aanbakken door de marinade, wat ze tegelijk zo heerlijk kleverig maakt. Maar op een spiesje met wat sesamzaadjes en bosuiringetjes er over en je heb een verjaardagsknaller te pakken! Natuurlijk kun je doordeweeks beter het hele recept maken, de gebakken rijst, die kleverige kip en de salade en pinda’s er bij. Dat is een stuk gezonder. Wanneer je het recept gemaakt hebt, snap je wel gelijk wat ik bedoel.

Mijn favoriete Koreaanse gerechten zijn toch wel vleesgerechtjes van de bbq en bibimhap. En daar heb ik dit recept voor mezelf aan toegevoegd. De smaken van de Koreaanse keuken zijn meer uitgesproken dan de andere Aziatische keukens. Ze gebruiken meer gember, knoflook en bijvoorbeeld gefermenteerde groenten (de bekende kimchi, gefermenteerde kool). In de saus van de kleverige kip en gebakken rijst vind je ook lekker veel gember.

Rijst bakken en kan best een uitdaging zijn. Vooral het koken vinden sommige mensen lastig. Je kunt rijst, net als pasta in ruim water koken en vervolgens af gieten. Maar ooit leerde ik een trucje wat ontzettend goed werkt. Je kookt de rijst in een klein beetje water, eigenlijk zodat de rijst net onderstaat. De pan zet je met de deksel op laag vuur. Daarna draai je het vuur uit en laat je nog eens 10 minuutjes staan. De deksel mag niet van de pan. Resultaat fantastisch gekookte rijst. Wanneer je rijst wilt bakken laat je het eerst even op een bord afkoelen (een restje werkt ook heel goed). Voor de gebakken rijst gebruik je dezefde saus als voor de kleverige kip. Lekker gemakkelijk dus.

Ingrediënten voor 2 personen
150 gr zilvervliesrijst
200 gr kippendijen
2 el zonnebloemolie
1 el boter
Zout en peper
1/2 spitskool
1 teentje knoflook
1 rode peper
1/2 winterpeen
2 Snackkomkommertjes
Handje verse koriander
Handje pinda’s

Voor de kleverige saus
4 el sojasaus
60 gr bruine basterdsuiker
2 tenen knoflook
3 el sweet Chilisaus
2 el geraspte gember
1 el rijstazijn
2 tl sesamolie

Zo maak je het
Kook de rijst. Voor mijn favoriete methode doe je 150 gr rijst in de pan, samen met 225ml kokend water. Zet op het vuur, wacht tot dat het water kookt, doe de deksel op de pan. Zet het vuur heel laag en laat 10 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat nog eens 12 minuten met de deksel op de pan staan.

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetjes goed doorelkaar tot dat de suiker is opgelost.

Braad de kip met 1 el olie en de boter in een koekenpan. Dep de kip eerst even droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper. En bak rondom mooi bruin. Haal uit de pan en snijd de kip in reepjes.

Doe de kip terug in de pan en voeg de helft van de saus toe. Roerbak 5-6 minuten tot dat de saus karamelliseert en de kip lekker kleverig is. Schep de kip terug op het bord.

Snijd de spitskool in dunne repen en hak de knoflook en de peper fijn. De komkommer kun je in dunne plakjes snijden en de winterpeen in mooie dunne sliertjes. Wanneer je een mandoline hebt kun je die nu mooi uit de kast halen!

Doe nog wat olie in de pan, voeg de rode peper, knoflook en spitskool toe en roerbak voor 2-3 minuten. Voeg dan de rijst toe en de rest van de saus. En bak nu nog eens 6 minuten tot dat de rijst een beetje knapperig wordt. Voeg de kip toe en warm even door.

Verdeel de rijst en Koreaanse kip over de borden of kommen. En garneer met de wortel, komkommer, in ringetjes gesneden lente ui, verse koriander en pinda’s.

Kip met gebakken rijst koreaanse Kip met gebakken rijst

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

20 reacties

  • Ingeborg
    6 januari 2019 om 18:35

    Wow, dat was echt super lekker, dit ga ik vaker maken Pauline! De kip heb ik ook niet bij de rijst in de pan gedaan maar pas op het bord bovenop de rijst met spitskool (en dan de rest daar weer bovenop), dank je Kim. En Petri ook enorm bedankt voor de minder suiker tip, ik vond het heerlijk met 30 gram! Scheelt toch weer in de calorieën want het is best een calorierijk gerechtje. Maar dat mag soms best 😉

    Beantwoorden
  • Petra
    22 mei 2018 om 11:14

    Dit ga ik deze week eens maken, ziet er erg lekker uit! Wat grappig, iedereen heeft zo z'n eigen manier om rijst te koken. Mijn manier: op elke beker rijst voeg je 1,5 (basmati) of 2 bekers (zilvervlies) water toe. Aan de kook brengen en vuur uitdraaien als het water bijna weg is (niet roeren!) en nog heel even laten staan. Ook een simpele manier om perfecte rijst te krijgen en geen gedoe met afgieten en kijken wanneer het gaar is. Ideaal he?

    Beantwoorden
  • Paulina
    2 februari 2018 om 18:41

    Ik zie op de foto’s ook nog lente ui maar die vernoem je verder niet. Klein detail. Ook hier zonder pinda’s en koriander en het was heerlijk!! Ook maar een centimeter peper gebruikt (die pers ik mee met de knoflook, raak je hem ook niet aan) maar die was toch nog redelijk pittig! Deze houden we in het repertoire!

    Beantwoorden
  • Manuela van Doorn
    9 januari 2018 om 19:05

    Heerlijk recept! Wel ietsje aangepast met ingredienten die ik thuis nog in de koelkast had. Gewone witte kool in plaats van spitskool en zilvervlies rijst ipv gewone rijst voor de vezels. Geen koriander en pinda's. Mijn man vond het geweldig dus het komt zeker nog een keer op tafel!

    Beantwoorden
  • Susanne
    9 januari 2018 om 09:29

    Ik lus echt geen koriander! Kan ik peterselie gebruiken?

    Beantwoorden
  • Manuela van Doorn
    9 januari 2018 om 19:06

    Verse koriander kan een gerecht zo verpesten :) Je kan het in het geheel gewoon weglaten of voor een mooie look inderdaad platte peterselie gebruiken.

    Beantwoorden
  • Happinez78
    31 juli 2017 om 18:31

    We hebben tijdens het eten wel honderd keer gezegd 'wat lekker, wat lekker'. Pauline, je kunt heerlijk koken! (En ik had een goede look-a-like gemaakt 😉)

    Beantwoorden
  • Annika
    2 augustus 2017 om 15:27

    Ah wat goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Dicky van Strien
    5 juli 2017 om 18:27

    Heerlijk hoor, we hebben gesmuld!

    Beantwoorden
  • Kim van vemde
    7 juni 2017 om 18:34

    Het was heerlijk! Volgende keer doe ik de kip niet meer door de rijst. Blijft ie lekker sticky 😊

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juni 2017 om 11:01

    Ah wat goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Liesje
    2 juni 2017 om 16:46

    Veel te veel gegeten, té lekker!

    Beantwoorden
  • Petri Vink
    30 mei 2017 om 20:50

    Ik vond het lekker maar wel erg zoet. Volgende keer ga ik 30 gram suiker gebruiken.

    Beantwoorden
  • Jorieke
    29 mei 2017 om 22:09

    Heerlijk recept, wij hebben ons bord er bijna bij opgegeten. Thanks!!

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    24 mei 2017 om 19:47

    Het was heerlijk!!!

    Beantwoorden
  • Annika
    26 mei 2017 om 09:15

    Goed om te horen :)

    Beantwoorden
  • A. Van nifterik
    24 mei 2017 om 14:57

    Als je dit voor 6 personen maakt, is dan logisch dat je alles x 3 doet of is dat te veel? Lijkt mij een heerlijk recept ga t zeker maken!

    Beantwoorden
  • Annika
    24 mei 2017 om 16:54

    Ja dat is het beste inderdaad!

    Beantwoorden
  • Elize
    24 mei 2017 om 11:43

    Yumm! Ziet er weer heerlijk en licht uit.. Zin om thuis (nu nog in China) weer lekker Aziatisch te koken ook..

    Beantwoorden
  • Femke
    24 mei 2017 om 10:10

    Hoe lang kook je de rijst dan op laag vuur? En hoeveel water, zeg maar een vingerkootje boven de rijst? Ik vind rijst koken idd heel lastig en doe het dus maar in ruim water en dan afgieten en 10 minuten laten staan, maar echt perfect wordt het niet.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen