sinaasappelkip uit de oven

Sinaasappelkip uit de oven

Ga je een paasdiner organiseren? Dan zou ik deze sinaasappelkip uit de oven op tafel zetten. Lekker makkelijk om te maken en je kan er meteen met meerdere mensen van eten. Altijd handig! Ik heb deze keer geen gewone sinaasappel maar bloedsinaasappel gebruikt. Het seizoen is bijna voorbij, dus als je ze nog kunt vinden zou ik het proberen. De smaak is wat fris-zuriger dan de gewone sinaasappel. Iets minder zoet dus. Ik vind ze erg lekker. Kan je het niet vinden dan kan je dit recept uiteraard ook met gewone sinaasappelen maken.

Erbij zou ik dan een lekkere frisse witlofsalade serveren en geroosterde aardappeltjes uit de oven. Lekker! Het makkelijkste om een hele kip te bereiden is met behulp van een kernthermometer. Bij 70 graden (of eigenlijk al iets daaronder) is de kip gaar. Laat hem nog 10 minuutjes rusten onder aluminiumfolie en je hebt een heerlijk mals kippetje. Ik haal mijn vlees zelf altijd bij de Lindenhoff of bij Directlyfrom. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. Je kan uiteraard ook naar een goede poelier gaan. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Fijne paasdagen alvast.

sinaasappelkip uit de ovensinaasappelkip

Ingrediënten voor 4 personen
1 boerderijkip van ongeveer 1,4 kilo
Sap en rasp van een bloedsinaasappel
1 teentje knoflook
1 tl mosterd
Takje rozemarijn
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Laat de kip minimaal een uur op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Maak in de tussentijd de marinade. Deze maak ik van 4 el olijfolie, het sap en de rasp van een bloedsinaasappel (wel eerst goed wassen). Daar voeg ik wat mosterd, wat gehakte rozemarijn, een gehakt teentje knoflook en flink wat peper en zout aan toe. Als je het lekker vindt, kan je ook nog een kneepje honing toevoegen.  Meng de marinade goed door elkaar.

Kwast de kip rijkelijk in met de marinade.

Steek de thermometer in de borst van de kip, dit is het dikste gedeelte.

Leg de kip in een braadslede (je kunt je aardappeltjes direct meebakken) en zet hem voor 30 minuten in de oven op 180 graden.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur tot 130 graden. Houd de deur van de oven even een paar minuten open, zodat de warmte kan ontsnappen.

Nu kan de sinaasappelkip zachtjes verder garen. Na ongeveer een uurtje is hij klaar. Je kunt hem tussentijds bedruipen met het braadvocht of nog wat extra marinade eroverheen kwasten.

De kip is klaar als deze een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt.

Haal de sinaasappelkip uit de oven en laat hem 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Serveer meteen.

PS gooi de restjes niet weg, die zijn heerlijk in een salade.

sinaasappelkip uit de ovensinaasappelkip uit de oven

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Kip Kerst Pasen Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in