Pastéis de nata
Pastéis de nata, oftewel Portugese custardtaartjes. De beroemde zoete lekkernij uit Portugal. Dit is zo lekker dat het onmogelijk is om er maar 1 van te eten. Pastéis de nata worden ook wel Pastel de nata of Pastéis de Belém genoemd. Het tweede is heel simpel. Pastéis (je spreekt het uit als pastejii) is het meervoud van Pastel. Nata betekent room in het Portugees. Belem is een wijk in Lissabon (het betekent Bethlehem). Hier is het Portugese gebakje groot geworden. Een bakkerij in deze wijk heeft de Pastéis beroemd en berucht gemaakt. Tegenwoordig zo populair, dat busladingen vol toeristen langs de Pasteleria (= bakkerij) gaan om ze te proeven. In de meeste bakkerijtjes kan je ter plekke kijken hoe ze gemaakt worden. Superleuk! Liters room worden er in de bladerdeegbakjes geschonken. Officieel gaat er een mierzoete suikersiroop doorheen. Wij hebben deze achterwege gelaten, omdat we van iets minder zoet houden. Superlekker! En heel makkelijk gemaakt. Probeer zelf maar.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 10 st.
- 1 rol vers bladerdeeg
- 4 eidooiers
- 250 ml melk
- 1 vanillepeul
- Rasp van een halve bio citroen
- 1 kaneelstokje
- 60 gr suiker
- 1 el bloem
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol het bladerdeeg (aan de korte kant)op en snijd deze in 10 gelijke plakjes van ongeveer 1,5 cm. Rol de plakjes iets uit.
Vet een muffinvorm in met wat bakspray. Druk de plakjes bladerdeeg in de vorm. Prik er gaatjes in met een vork en zet de vorm met bladerdeeg even in de koelkast.
Klop de eidooiers met de bloem en de suiker in een kom tot een gladde massa.
Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg met een mes. Het overgebleven stokje kan je in de suikerpot doen, dan krijg je homemade vanillesuiker.
Verwarm in de tussentijd de melk met het kaneelstokje, de rasp van een halve citroen (eerst wassen) en het merg van het vanille stokje. Haal het kaneelstokje er vervolgens uit.
Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.
Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het al roerende iets dikker worden. Net zo dik als een vanillesaus ongeveer. Dus niet zo dik als vla. Laat het mengsel iets afkoelen.
Giet de gele room op de bladerdeegbakjes.
Bak de Pastéis de nata in 12 – 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Je kunt ze zowel warm als koud eten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in