Menu

Pastéis de nata

In Lissabon maakte ik kennis met de Pastéis de nata. Ik vind altijd dat je de lokale trots moet proeven in het buitenland en deze keer was dat echt geen straf. Deze Portugese custardtaartjes zijn zo lekker dat ik er 2 at en Annika zelfs 3 (even for your information, we waren er slechts 1,5 dag). De drang naar deze roomtaartjes was zo groot dat we net uit het vliegtuig meteen de eerste scoorden. Yum! Dat smaakte naar meer. Later ontdekten we de Manteigaria vlakbij ons hotel. Volgens de hoteleigenaar waren dit de beste van de stad en hij had gelijk. Wat lekker was dit.

Pastéis de nata worden ook wel Pastel de nata of Pastéis de Belém genoemd. Het tweede is heel simpel. Pastéis (je spreekt het uit als pastejii) is het meervoud van Pastel. Nata betekent room in het Portugees. Belem is een wijk in Lissabon (het betekent Bethlehem). Hier is het Portugese gebakje groot geworden. Een bakkerij in deze wijk heeft de Pastéis beroemd en berucht gemaakt. Tegenwoordig zo populair, dat busladingen vol toeristen langs de Pasteleria (= bakkerij) gaan om ze te proeven. In de meeste bakkerijtjes kan je ter plekke kijken hoe ze gemaakt worden. Superleuk! Liters room worden er in de bladerdeegbakjes geschonken. Ik wilde eerst een aantal meenemen naar huis in het vliegtuig, totdat ik me bedacht dat ik ze zelf ook wel kon maken. Dan hebben jullie er ook nog wat aan. Officieel gaat er een mierzoete suikersiroop doorheen. Ik heb deze achterwege gelaten (niet boos worden Portugese mensen) omdat ik niet zo’n enorme zoetekauw ben. Het resultaat, superlekker! En heel makkelijk gemaakt. Probeer zelf maar.

pastéis de nata maken pastéis de nata maken pastéis de nata maken

Ingrediënten voor 10 st.
1 rol vers bladerdeeg
4 eidooiers
250 ml melk
1 vanillepeul
Rasp van een halve bio citroen
Kaneelstokje
60 gram suiker
1 el  bloem

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220  graden.

Rol het bladerdeeg (aan de korte kant)op en snijd deze in 10 gelijke plakjes van ongeveer 1,5 cm. Rol de plakjes iets uit.

Vet een muffinvorm in met wat bakspray. Druk de plakjes bladerdeeg in de vorm. Prik er gaatjes in met een vork en zet de vorm met bladerdeeg even in de koelkast.

Klop de eidooiers met de bloem en de suiker in een kom tot een gladde massa.

Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg met een mes. Het overgebleven stokje kan je in de suikerpot doen, dan krijg je homemade vanillesuiker.

Verwarm in de tussentijd de melk met het kaneelstokje, de rasp van een halve citroen (eerst wassen) en het merg van het vanille stokje. Haal het kaneelstokje er vervolgens uit.

Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.

Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het al roerende iets dikker worden. Net zo dik als een vanillesaus ongeveer. Dus niet zo dik als vla. Laat het mengsel iets afkoelen.

pastéis de nata maken

Giet de gele room op de bladerdeegbakjes.

Bak de Pastéis de nata in 12 – 15  minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Je kunt ze  zowel warm als koud eten.

pastéis de nata maken

pastéis de nata maken

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

34 reacties

 • Pauline
  14 juni 2019 om 20:39

  Oeh dat durf ik niet te zeggen! Denk je niet dat het dan heel vet wordt?

 • Florine Jansen
  13 juni 2019 om 14:57

  Hoi Pauline, ik heb ze gemaakt maar vind het bladerdeeg uit de winkel te dik en niet 'crispy genoeg. Ik wil ze nu met eigen gemaakte bladerdeeg maken. Maar toen dacht ik: stel ik neem bladerdeel van de winkel, smeer daar laagje roomboter op, vouw het dubbel en rol dat nog een keer uit.... een beetje van de winkel en een beetje van mezelf. Wat denk jij, zou dat lukken?

 • Ton
  28 mei 2019 om 17:04

  Tóch eens proberen. Het lijkt toch lastiger dan het zo op het eerste gezicht (gelet op de reacties ;-) ) lijkt; bv 220 onderwarmte? Jaren geleden kwam ik nog wel eens in Portugal en ook in Nederland heb ik ze wel gezien; superzoet maar absoluut erg lekker. Ik zocht recept en kwam jou tegen. Het geval wil dat in mijn jeugd mijn stiefvader, Portugees, de lekkernij bij ons introduceerde en een tante daar ze ook écht top maakte/maakt. Het beste en succes verder! Groet, Ton.

 • Ton
  28 mei 2019 om 16:57

  Slim!

 • Suus
  27 februari 2019 om 14:46

  Super lekkere room. Ik vind de bladerdeegrol minder. Niet heel knisperig. Volgende keer maak ik zelf bladerdeeg. Het is nu meer brooddeeg. Maar nog steeds mega lekker. Ik had geen kaneelstokje in huis... Heb steranijs gebruikt. Ook top. Tnx voor recept!

 • Pauline
  3 december 2018 om 15:07

  In dit geval hetelucht.

 • Pauline
  30 november 2018 om 19:23

  Vraagje over het bakken... Heb je een hetelucht oven of alleen boven en onderwarmte gebruikt?

 • Pauline
  29 augustus 2018 om 12:26

  Je zou het kunnen proberen om het bladerdeeg eerst voor te bakken. Of ze langer in de oven laten met enkel onderwarmte.

 • Anika
  29 augustus 2018 om 12:05

  Hi Pauline, Voor een Portugees feestje heb ik een poging gedaan tot Pasteis de Nata de bakken, maar het deeg was niet knisperig (zoals de echte wel zijn). Wat doe ik verkeerd? De onderkant was echt zacht, alsof de custard het zacht maken. Moet ik eerst los het bladerdeeg bakken of heb je een andere tip? Groetjes, Anika

 • Annika
  17 juli 2018 om 12:59

  Haha ja klopt ;)

 • Rianne
  13 juli 2018 om 09:10

  grappig, ik zie dit nu op je website, en zag ze gisteren in the great british bakeoff!

 • Pauline
  2 juni 2018 om 17:09

  Jawel, dat kan wel!

 • Hettie Huberts
  29 mei 2018 om 21:18

  Kan ik dit ook twee dagen van tevoren maken?

 • Elize
  3 maart 2018 om 12:50

  Heel erg lekker. Heb ze gegeten op Madeira en daar waren ze dubbel zo groot. Eenmaal ontdekt hebben we de rest van de vakantie elke dag wel een gegeten. Het was dus even slikken toen we in Portugal rond reden en zagen dat de originele exemplaren zo klein waren. Dank je voor dit recept. Ik zag eerder recepten met gecondenseerde melk en dat sprak me niet echt aan. Deze heb ik gelijk gemaakt, Heerlijk, die basis van banketbakkersroom.

 • Astrid M
  27 december 2017 om 18:19

  Hoi Pauline! Hoe lang kun je deze gebakjes bewaren? En moet het in de koelkast of kan het ook in een trommeltje in de kast?

 • Sabine
  23 december 2017 om 10:12

  Precies het recept waar ik naar op zoek was! Eind oktober deze lekkere gebakjes geproefd op Madeira. Eind juni ga ik naar Lissabon, Estoril en Cascais en kan niet wachten ze weer te eten. Om alvast in de stemming te komen ga ik deze gauw maken. Fijne dagen!

 • Pauline
  13 december 2017 om 19:33

  Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Volgende keer misschien grotere eidooiers gebruiken van maat L eieren?

 • Marit
  11 december 2017 om 17:06

  Hoi! Ze zijn bij mij mislukt. De vulling is niet echt gerezen en is een beetje vaalgelig richting grijs in plaats van echt geel. Wat is er mis gegaan?

 • Jana Mesdag
  1 november 2017 om 16:36

  Ha Pauline, Vraagje over het bladerdeeg: als je de rol in stukjes van 1.5 cm oordeelt, krijg je dan niet meer strookjes in plaats van plakjes? Hoe leg je die precies in de vorm?

 • Pauline
  14 augustus 2017 om 14:01

  Oh het stond er ook niet heel duidelijk in zag ik. Je rolt het op aan de korte kant. Dan krijg je een dikke rol en deze kan je vervolgens weer in plakjes snijden. Dit doe ik omdat je zo geen bladerdeeg overhoudt, wat je bij uitsteken wel zou hebben.

 • Irma Kooistra
  12 augustus 2017 om 12:21

  Hoi Pauline, net terug uit Portugal. Heb deze heerlijke cakejes geproefd en wil ze nu graag zelf maken. Ik snap alleen niet heel goed hoe je het bladerdeeg verwerkt. Moet ik de rol nog een keer (in de breedte) oprollen? Ik hoop dat je even kunt reageren. Groet, Irma

 • Pauline
  8 mei 2017 om 09:38

  Nou wat leuk om te horen. Daar doe ik het voor. Veel kookplezier :)

 • Pauline
  8 mei 2017 om 09:38

  Leuk om te horen, dankjewel.

 • Ilse
  6 mei 2017 om 20:36

  Fantastisch recept, goed gelukt én lekker! Bedankt Pauline!

 • Denise - Follow my footprints
  6 mei 2017 om 16:02

  HEERLIJK ja! Ik kende ze ook al uit Lissabon (Belem) en heb ze afgelopen maand meegenomen uit Porto. Zelf maken kan natuurlijk ook, maar ik ontdekte ze vandaag zelfs op de versafdeling bij AH! En ook echt erg lekker!

 • Brigit
  6 mei 2017 om 08:39

  Hallo Pauline. Gister jou Pastéis de nata, gemaakt, en ze waren heerlijk .Ik ben niet zo'n goede kok, maar als ik jou recepten maak, ben ik altijd een beetje ,trots. Lukt altijd.Gisteren heb ik ook jou ,sajoer boontjes gemaakt, bij een restje nasi heerlijk. Bedankt !

 • Pauline
  2 mei 2017 om 10:26

  Ohhh ja als je eenmaal geproefd hebt, wil je er iedere dag eentje :)

 • Iris
  1 mei 2017 om 21:33

  Ooh zo lekker! Ik heb ze vorig jaar in Porto gegeten maar deze ga ik zeker eens zelf maken!

 • Sigrid
  1 mei 2017 om 10:55

  Ja, deze zijn echt top! Het erge is dat wij al jaren in Portugal komen, maar ze pas vorig jaar hebben uitgeprobeerd... En dat hadden we beter niet kunnen doen, want je raakt er aan verslaafd... ;-). Durf ze bijna niet te gaan maken, maar ga t wel doen! Benieuwd!

 • Pauline
  1 mei 2017 om 09:42

  Ohh lucky you :)

 • Nicole
  1 mei 2017 om 09:08

  mmmm zo lekker! Een lieve vriendin van me woont op loopafstand van dé Pasteleria in Lissabon.... Morgen komt ze naar Nederland, met Pasteis de Belem!

 • Liesel
  30 april 2017 om 17:20

  Lekker! Ik heb ze vorig jaar bij de originele bakker gegeten daar, echt verrukkelijk. Ik ga het zeker een keer na maken! Er hoort trouwens nog wel wat poedersuiker en kaneel op. :)

 • Joyce - LemonyLifeNL
  30 april 2017 om 10:30

  Aaah dat is zo ontzettend lekker! Dit moet ik snel zelf eens proberen!

 • zonderzooi
  30 april 2017 om 08:34

  Wauw dit ziet er echt heerlijk uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.