Menu

Easy: Orecchiette met muntpesto

In Bari (Puglia) zag ik ze overal staan op straat. Tafels waar de Italiaanse nonna’s ter plekke hun orecchiette rollen. Letterlijk vertaald betekent dit oortjes en dat is precies waar deze pasta op lijkt. Officieel wordt het gegeten met broccoli maar ik gaf er mijn eigen twist aan. Met dit recept voor orecchiette met muntpesto haal je de lente in huis. Ik houd van de frisgroene voorjaarskleuren én smaken. Want dat laatste is natuurlijk ook heel belangrijk.

Als het aan mij ligt gaan wij deze zomer weer naar Puglia. Normaal ga ik liever niet 2 keer naar dezelfde plek, want er is zoveel moois te ontdekken op deze aardbol. Maar Puglia heeft mijn hart gestolen. Sowieso is alles wat je daar eet lekker. Ik ben groot fan van de Italiaanse keuken en het heeft mij nog nooit teleurgesteld. Of je nu in een kleine trattoria met plastic stoelen of een chique restaurant eet, het is altijd goed. In Italië maken ze alles zelf en dat proef je terug. Ik ben benieuwd of ik mijn meneer zo ver krijg om er nog eens naartoe te gaan. Misschien kunnen we nu een nog zuidelijker puntje opzoeken. Dan is het toch een klein beetje anders. Net als deze pasta met een pesto van munt en verse erwtjes.
orecchiette met muntpestoorecchiette  muntpesto

Ingrediënten voor 4 personen
300 gr orecchiette
300 gr doperwten
Rasp van een halve citroen
150 gr ricotta
Zout

Muntpesto
2 handjes verse munt
2 handjes verse basilicum
2 teentjes knoflook
30 gr pijnboompitten
30 gr Parmezaan
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Kook de orecchiette gaar in ruim water met zout, zoals op de verpakking vermeld staat. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de verse doperwten toe en kook deze kort mee. Giet de pasta en de erwten af.

Rooster de pijnboompitten kort. Maak in de tussentijd een muntpesto van de verse basilicum, de munt, 2 teentje knoflook, de Parmezaan, de pijnboompitten en de olijfolie. Je kunt de pesto in een vijzel maken, maar dit gaat ook in een kleine keukenmachine. Is het mengsel nog te dik, voeg dan extra olijfolie toe. Breng de muntpeso op smaak met peper en zout.

Meng de muntpeso door de orecchiette.

Rasp wat citroenrasp over de pasta.

Verdeel de orecchiette over 4 borden. Verdeel over ieder bord een paar lepels ricotta en garneer de pasta met wat verse munt.

Serveer meteen. Restje over? Neem deze pasta de volgende dag mee naar je werk. Ook koud is hij erg lekker.

orecchiette met muntpestoorecchiette met muntpesto

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

6 reacties

  • Pauline
    8 april 2017 om 19:51

    Groene asperges of courgette of tuinbonen of wat spinazie. Eigenlijk kan heel veel wel :)

  • José Poelen
    8 april 2017 om 02:12

    Heb het gemaakt en vondt het héél erg lekker. De munt in de pesto maakt het gerecht lekker fris. Was alleen de ricotta vergeten erop te doen. Niet zo'n ramp dit keer, want ik ga dit gerecht zeker vaker maken. Een nieuw toppertje in mijn repertoir ♥

  • Esther Wakker
    7 april 2017 om 09:16

    Hoi Pauline, heb je nog een suggestie als vervanger van de doperwten. Dit is 1 van de weinige dingen die ik niet lust.? Wat past goed bij de munt?

  • Pauline
    5 april 2017 om 10:51

    Hahaha je hebt gelijk :)

  • Richelle
    5 april 2017 om 10:24

    Mijn vriend houdt niet van pasta (ja hoe is het mogelijk he?) maar hij heeft mooi pech vanavond want deze pasta gaat gemaakt worden! :) x

  • Margot
    5 april 2017 om 08:47

    Dat ziet er heerlijk uit en wat een mooie foto's weer!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST