Menu

Oranje donuts voor koningsdag

Yes het is bijna Koningsdag en daarom maak ik geheel in stijl oranje donuts met rood wit blauwe sprinkles. Zelf heb ik niet zo veel met Koningsdag. Ik vind het leuk om op de vrijmarkt te staan, maar tegenwoordig krijg ik niemand zo gek om met mij mee te gaan. Er komt nog een dag dat ik een zoete kraam open met allemaal zelfgemaakt lekkers. Maar dit jaar even niet. Maurits vindt het altijd heerlijk om met een rugtasje vol drankjes door Amsterdam te slenteren. Maar dat is niet mijn ding, want ik houd niet zo van die enorme mensen massa’s. De afgelopen jaren was mijn hoogtepunt op Koningsdag dan ook de oranje tompouce.

Dat is ook dit jaar weer mijn missie. Ik moet en zal er eentje hebben. Hoort erbij. Wil je eens wat anders dan de tompouce dan zijn deze donuts een goed alternatief. Als ik eenmaal een plaatje van donuts voorbij zie komen op Instagram, krijg ik die dingen niet meer uit mijn hoofd. Lichtelijk kwijlend denk ik dan terug aan de lekkerste passievrucht donut ever die ik at bij Dough in New York. Ik vond ze zo goed, dat ik er daarna nog eentje at met chocolade en gele room erin. Ik krijg er instant zin in. Omdat New York voorlopig niet op de planning staat, heb ik ze zelf gemaakt. Ik heb het basisrecept van Donna Hay gebruikt en ik heb ze Oerhollands gemaakt door oranje glazuur en sprinkels. Wat vinden jullie? Goed alternatief voor de tompouce? Of gewoon allebei. Het is tenslotte maar 1 keer per jaar feest.

oranje donuts zelf donuts makenoranje donuts

Ingrediënten voor 30 st.
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
Plantaardige olie om in te frituren

Voor de toppings
250 gr poedersuiker
3 – 4 el water
2 drupjes oranje kleurstof
Rood Wit Blauwe sprinkles

Zo maak je het
Meng de gist met het lauwe water en de lauwe melk en 1 el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.

Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.

Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Kneed het deeg na het rijzen nog 5 minuten door totdat het soepel en elastisch aanvoelt.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1,5 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.

Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur tot 180 graden. Je kunt uiteraard ook een frituurpan gebruiken. Bak de donuts één voor één in 1 minuut per kant goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en iets afkoelen.

Voor het suikerglazuur meng je 3 el water met de poedersuiker. Voeg 2 kleine drupjes oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe.

Dip de donuts in de icing. Laat ze uitlekken op bakpapier.

Garneer de oranje donuts met de rood, wit, blauwe sprinkles.

Fijne Koningsdag!

oranje donutsoranje donuts

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

10 reacties

 • Pauline
  30 april 2018 om 10:18

  Rood en geel wordt oranje :)

 • Marja Boersma
  26 april 2018 om 17:01

  Hoi, Ik heb een vraagje.....ik heb alle standaard kleuren maar geen oranje. Weet jij welke 2, of meer, ik moet mengen om oranje te krijgen? Ik heb trouwens ook geen wit zie ik nu. Wel rood, blauw, groen, geel en zelfs dennengroen maar helaas geen oranje. Ik ga het niet graag zomaar uitproberen want dat spul is best prijzig! Vandaar mijn vraag. Ze zien er trouwens heerlijk uit. Ik heb ze nog nooit gemaakt, dus dit is de uitgelezen gelegenheid om het eens een poging te geven. Alleen wil ik ze dan ook echt oranje maken. Ik dacht misschien rood en geel....wat denk jij? Alvast bedankt. Een hele fijne Koningsdag en een hartelijke groet, Marja

 • Annika
  25 april 2017 om 10:21

  Haha ja ik ook hoor ;)

 • Annelies
  24 april 2017 om 20:12

  Nu heb ik honger...Ziet er heerlijk uit!

 • YouChique
  23 april 2017 om 12:44

  Een warme plek, is dat kamertemperatuur of moet het toch nog warmer zijn?

 • Mariska
  23 april 2017 om 11:31

  Dat zit er lekker uit zeg!! Ik heb nog nooit donuts gemaakt maar dit klinkt als een lekker iets voor koningsdag. Samen met de tompouce dan uiteraard :)

 • Demi
  23 april 2017 om 11:30

  Ik heb donuts nog nooit zelf gemaakt, maar lijkt me wel ontzettend leuk om 's te proberen! ZIet er heerlijk uit :D

 • Anne-Marie
  23 april 2017 om 10:09

  Ik heb nog nooit donuts gemaakt,, eigenlijk omdat ik ze dus niet lust. Maar aangezien mijn mannen er gek op zijn moet ik me er toch maar eens aan gaan wagen....

 • Daphne
  23 april 2017 om 08:53

  Mmmmm, ondanks dat ik nu ziek in bed lig (ik werd overvallen door de groep) zou ik zo zin krijgen in jouw donuts!! Wij hebben een Bakker Bart, dus hebben zowel de donuts als de tompouche liggen voor de verkoop. Als je niet kan kiezen gewoon voor beide gaan, het is tenslotte maar 1 x, .......ach dat zei je zelf al. Fijne Koningsdag.

 • Daniëlle
  23 april 2017 om 08:01

  Wat een lekker recept! Het lijkt mij een heerlijk alternatief voor de tompouce, maar ook ik zou gewoon voor allebei gaan ;-)! Alvast een fijne koningsdag!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST