donuts maken

Donuts

Zin in een lekker recept voor koningsdag? Maak dan deze oranje donuts met rood, wit blauwe sprinkles. Zelf donuts maken is niet moeilijk, het is bijna hetzelfde als oliebollen bakken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. Je kan ze met van alles versieren wat je lekker vindt. Ik heb het basisrecept van Donna Hay gebruikt en ik heb ze Oerhollands gemaakt door oranje glazuur en sprinkels. Zo lekker! En is het geen koningsdag, dan maak je het glazuur gewoon lekker roze.

zelf donuts maken
donuts maken

Ingrediënten voor 30 st.
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
Plantaardige olie om in te frituren

Voor de toppings
250 gr poedersuiker
3 – 4 el water
2 drupjes oranje kleurstof
Rood Wit Blauwe sprinkles

Zo maak je het
Meng de gist met het lauwe water en de lauwe melk en 1 el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.

Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.

Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Kneed het deeg na het rijzen nog 5 minuten door totdat het soepel en elastisch aanvoelt.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1,5 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.

Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur tot 180 graden. Je kunt uiteraard ook een frituurpan gebruiken. Bak de donuts één voor één in 1 minuut per kant goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en iets afkoelen.

Voor het suikerglazuur meng je 3 el water met de poedersuiker. Voeg 2 kleine drupjes oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe.

Dip de donuts in de icing. Laat ze uitlekken op bakpapier.

Garneer de oranje donuts met de rood, wit, blauwe sprinkles.

Fijne Koningsdag!

donuts recept
oranje donuts
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Koekjes recepten Koningsdag Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in