Nostalgie: 8 dingen die ik vroeger at

Soms kan ik ineens zin hebben in smaken van vroeger. Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout van mijn oma bijvoorbeeld of rijstpudding met bruine suiker en kaneel. Ik ben altijd al dol op eten geweest. En hoewel ik uit een Oerhollands gezin kom, waar dagelijks een AVG’tje op tafel stond heb ik vroeger toch wel wat exotische gerechten bij ons op tafel gebracht. Exotisch met een knipoog, want ik heb het in dit geval over wraps met gehakt en kant en klare salsasaus. Dit at ik in de jaren ’90 bij een vriendinnetje en was meteen hooked. Dus dat moesten we thuis ook eten. En nog steeds staan ze regelmatig op tafel, alleen dan wel in een andere variant.

Dit zijn dingen die ik vroeger heel vaak at en nu eigenlijk nooit meer.

1. Brood met kaneel en suiker in een zak
Ken je dat? Ik toastte een boterham in de broodrooster. Deze besmeerde ik rijkelijk met jawel margarine en dan sneed ik hem in stukjes. Samen met wat kaneel en suiker deed ik de broodstukjes terug in de zak. Even schudden en mijn kaneelbroodjes waren klaar. Superlekker!

2. Chips met een dipsaus
Wij mochten altijd iedere week een zak chips per persoon uitzoeken. Je kon dan zelf beslissen of je die zak ineen keer achterelkaar opat, of dat je het netjes verdeelde over de week. Meestal nam ik Hamka’s. Maar er is ook een fase geweest dat ik zakken naturel chips verslond met een zelfgemaakt dipsausje van mayonaise en ketchup. Stiekem krijg ik er nu weer zin in.

3. Spoetnik
Ja ik deed vroeger ook hele vieze dingen. Ik maakte een soort super milkshake van gazeuse (ik krijg de rillingen als ik eraan denk) met koffiemelk en suiker. Het mengsel ging echt enorm schuimen en dat vond ik te gek. Brrrr..

4. Cream crackers met boter en kaas
Vroeger had ik al eetfases. Periodes at ik beschuitjes met hagelslag, afgewisseld door creamcrackers (je weet wel van die vierkante crackers) met veel boter en kaas. Ik wisselde het dan af met pindakaas. Heb ik nu oprecht zin in.

hapjes jaren 90

5. Boterhamworst met augurk
Ken je ze nog? Samen met de blokjes kaas met een stukje ananas en de plakjes leverworst een instant hit op ieder verjaardagsfeest. Ik vond het heerlijk. Later werd dit afgewisseld door hamrolletjes met monchou en uitjes. Lekker wel.

6. Schuimblokken en kersen
Als ik naar het zwembad ging kreeg ik altijd een gulden mee om snoep te kopen. En die mevrouw achter de snoepbalie had een engelengeduld. Mag ik 2 kikkertjes, 1 trekdrop en 1 schuimblok? “Hoeveel heb ik nog” Oh doen dan ook nog maar 1 kers, 1 zure mat en een dropveter. Heerlijke tijden.

7. Nesquick
Ik had een eetvriendinnetje en samen aten we periode de gekste dingen. Dit was al op de Havo trouwens. We hadden kaasssoufle en bitterballen feestjes (echt waar) en dan aten we er ladingen van achter elkaar op. Viezer was de nesquick periode. Van die aanmaak chocolademelk die je koud dronk. Volgens mij wordt het nog steeds verkocht. Ik heb er alleen zoveel van gedronken dat ik het nu echt niet meer kan ruiken of zien.

8. Dubbellikkers en kauwgombal ijsjes
Mijn liefde voor ijs is gebleven. Alleen de keuze daarin is wel iets veranderd. Ik ben in mei jarig dus ik trakteerde vaak op ijs op de basisschool. Meestal op dubbellikkers. Ken je ze nog? dat zijn van die waterijsjes op 2 stokjes in verschillende smaken. Prima traktatie. Ook was ik fan van de kauwgombal ijsjes. Dat waren van die pionnetjes met roomijs in een chemische aardbeiensmaak en onderin zat dan een kauwgombal. En de winner taco niet te vergeten, waarom is die niet meer te krijgen?

Wat at jij vroeger altijd? En nu niet meer?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

One pot: Gnocchi met citroensaus en spinazie
Pasen: Croissant broodpudding met blauwe bessen
Bewaar
44 Comments
  • Floor

    6 mei 2017 at 10:34 Beantwoorden

    Hihi wat leuk! Brings back memories 🙂 Wat ijsjes betreft mis ik de ouderwetse speedy het meest… En het kaas ijsje! Zo jammer dat beide niet meer verkocht worden…

Plaats een reactie