fbpx
Menu

Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet. Je hebt ze vast wel eens gegeten bij de IKEA. Pauline & ik hebben beiden in onze studententijd bij de IKEA gewerkt. We kregen dan ook te eten in het personeelsrestaurant en 9 van de 10 keer stonden de Zweedse gehaktballetjes op het menu. Op den duur komt het dan wel een beetje je neus uit. Maar toch vind ik ze nog steeds lekker. Niet drie keer per week, maar gewoon af en toe. En ja, eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes zijn toch lekkerder dan de kant-en-klare versie van de IKEA. Maar als student zijnde, vond ik de kant-en-klare balletjes een uitkomst hoor…

Bij de Zweedse gehaktballetjes hoort natuurlijk een lekkere roomsaus. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree. De veenbessenjam (lingonberry) kun je bij de IKEA kopen. Dit smaakt lekker fris bij de gehaktballetjes. Het is een lekker simpel recept, perfect voor in het weekend. Als je dit gemaakt hebt, vergeet dan het resultaat niet te delen op social media met #uitpaulineskeuken. Dat vinden we leuk om te zien!

Zweedse gehaktballetjes

Ingrediënten voor 20 st.
500 gr rundergehakt
1 ei
1 ui
40 gr paneermeel
Handje peterselie
Peper en zout
0,5 tl gemalen kruidnagel
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl kaneel
2 el bloem
250 ml runderbouillon
100 ml room
Klontje boter

Zo maak je het
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de ui, paneermeel, peterselie en alle specerijen. Breek een ei boven het gehakt en meng het geheel door elkaar.

Vorm kleine balletjes van het gehakt. Smelt de boter in de koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en goudbruin.

Haal de balletjes uit de pan. Voeg 2 el bloem toe en laat dit garen. Voeg vervolgens de runderbouillon en room toe. Laat de saus reduceren.

Doe de balletjes terug in de pan. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de roomsaus. Garneer met wat peterselie. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree.

Zweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

20 reacties

  • Trijn
    10 januari 2019 om 19:44

    Hoe in slowcooker onder of geen vocht aleen invetten

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 januari 2019 om 09:25

    Ik heb helaas geen ervaring met de slowcooker.

    Beantwoorden
  • Jessica
    31 juli 2017 om 20:56

    Kan ik de saus ook melkvrij maken? En welke soja room kan ik daar het beste voor gebruiken?

    Beantwoorden
  • Annika
    2 augustus 2017 om 15:28

    Daar heb ik helaas geen ervaring mee. Je zou het kunnen proberen!

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    22 april 2017 om 14:26

    Paulien wat is het geheim van een goede gehaktbal? Ik heb precies volgens recept gehaktballen gemaakt bij tijdens het bakken vallen ze uit elkaar en is het ipv Zweedse balletjes, Zweeds geruld gehakt Zie er niet zo mooi uit.

    Beantwoorden
  • Annika
    25 april 2017 om 10:19

    Misschien heb je iets teveel paneermeel gebruikt waardoor het gehakt te droog wordt en uit elkaar valt..

    Beantwoorden
  • Mylène
    23 maart 2017 om 12:33

    Héérlijk. Heb het met zoete aardappelstamp gegeten. Wordt zeker vaker klaargemaakt!

    Beantwoorden
  • Thais Mertens
    22 maart 2017 om 15:47

    Heerlijk, staan vandaag voor de 2de keer op het menu.

    Beantwoorden
  • Jennifer Jenn
    11 maart 2017 om 08:02

    Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 maart 2017 om 10:20

    Voor 4 personen als avondeten en voor 8 personen als borreljapje

    Beantwoorden
  • Ella
    10 maart 2017 om 19:02

    Was heerlijk, de Zweedse gehaktballetjes zijn echt meer dan super lekker. Als je deze gemaakt hebt, smaken die van de IKEA niet meer.

    Beantwoorden
  • Jolanda Bertens-Staps
    9 maart 2017 om 10:50

    Kan dit gerecht ook in de slow cooker bereid worden?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 maart 2017 om 12:21

    Yes zeker!

    Beantwoorden
  • Wim
    5 maart 2017 om 15:34

    Waren in het verleden ook favoriet bij mijn dochter, maar ja zoals je waarschijnlijk wel weet was er toen het Paardenvleesschandaal bij IKEA., dus nooit meer gegeten. En maak dit inderdaad ook zelf thuis.

    Beantwoorden
  • Joyce
    4 maart 2017 om 18:22

    Kan je de gehakballetjes ook invriezen? ( veel te veel voor 1 persoon) Zoja dan voor het bakken of na het bekken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 maart 2017 om 20:03

    Yes dat kan. Ik zou na het bakken doen. Dan weet je zeker dat ze niet uit elkaar vallen.

    Beantwoorden
  • Demi | StudioKOOK
    4 maart 2017 om 11:59

    Ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  • Rachel Kromdijk
    4 maart 2017 om 11:21

    oh heerlijk zeg! ziet er goed uit ik heb het recept gelijk opgeslagen

    Beantwoorden
  • carolien
    4 maart 2017 om 08:33

    Ooeh lekker! Vind ze altijd zo duur die kant en klare. Met zn 5en thuis heb je vaak aan 1 zak net genoeg. Ga dit recept binnenkort maar uitproberen, zelf vind ik de cranberrysaus van de Ikea hier heel lekker bij.

    Beantwoorden
  • Femke
    4 maart 2017 om 07:59

    Hmmm, lekker!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen