Menu

Easy: Ovenschotel met spruitjes

Een ovenschotel vind ik echt comfortfood. Eten dat je een warm en behaaglijk gevoel geeft. Vandaag maak ik er eentje met spruitjes, spek en aardappelpuree. Veel winterser kan bijna niet. Ik houd echt van spruitjes, vooral roergebakken met spek en mosterd. Die tip kreeg ik ooit van een oud collega en sindsdien eet ik ze nooit meer anders. Zo lekker! Maar ik vind ze ook lekker in de stamppot of geroosterd uit de oven met wat parmezaan. Of zoals ik in mijn boek deed met teriyakisaus. Yum.

Maar vandaag dus in een klassieke ovenschotel. Met lekker veel puree en een knapperig korstje van kaas. Liever vega? Laat de spekjes dan achterwege of vervang ze door de vegetarische variant. Het korstje wordt extra knapperig door wat panko te mengen met de kaas. Panko is grof broodkruim. Heb je dat niet in huis dan kan je ook paneermeel gebruiken. Varieer ook eens met andere groentesoorten zoals rode kool of zuurkool. Allemaal even lekker.

spruitjes-met-spek-en-mosterd-2ingredient-spruitjesovenschotel-spruitjes

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr spruitjes
800 gr aardappelen
125 gr spek
1 el grove mosterd
Flinke scheut warme melk
50 gr geraspte oude kaas
2 el panko
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Maak de spruitjes schoon, verwijder het kontje en het buitenste blad. Hele grote spruitjes kan je eventueel halveren.

Bak de spekjes aan in een grote wok en voeg de spruitjes toe. Roerbak de spruitjes in ongeveer 10 minuten beetgaar. Voeg een flinke lepel mosterd toe en breng de spruitjes op smaak met peper en zout.

Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. Giet af en voeg een flinke scheut warme melk toe (en eventueel een klontje roomboter). Stamp de aardappelen fijn tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Verdeel de spruitjes over een ovenschaal.

Verdeel de aardappelpuree hier overheen.

Meng de panko met de geraspte kaas en verdeel dit over de ovenschotel.

Bak de ovenschotel in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De spruitjes schotel is klaar als de bovenkant goudbruin van kleur is.

ovenschotel-spruitjesingredient-spruitjes-4ovenschotel-spruitjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Pauline
    16 september 2019 om 13:23

    Zeker. Of met knolselderij :)

  • IngridKotte
    15 september 2019 om 16:18

    Klinkt lekker! ik heb alleen een prikkelbare darm en kan niet tegen aardappel. Kan het ook met zoete aardappel?

  • Pauline
    4 maart 2019 om 08:33

    Dat is gemalen broodkruim, oftewel grof paneermeel.

  • L.L. DE JAGER
    28 februari 2019 om 16:59

    Wat is panko ? Waar kan ik kopen ?

  • Mende Boers
    15 februari 2019 om 08:36

    Dit klinkt heerlijk! Vanavond bij ons op het menu:)

  • Marijke Koers
    28 januari 2019 om 19:25

    Het is eeen heerlijke ovenschotel, dank je wel! Ik had vegaspekjes en een beetje crème fraiche door de spruiten gedaan. We hebben gesmuld.

  • Pauline
    10 januari 2019 om 14:36

    Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  • Astrid
    10 januari 2019 om 14:25

    Oooee dat klinkt heel lekker, was op zoek naar een lekker recept voor spruitjes uit de oven, dus deze ga ik vanavond maken!

  • Annika
    6 september 2018 om 12:28

    Ja, in de oven garen ze nog verder door.

  • Leonie Oostveen
    5 september 2018 om 18:18

    Garen de spruitjes in de oven? Want na het wokken zijn ze nog behoorlijk hard! Groetjes Leonie

  • Pauline
    13 december 2017 om 19:24

    Ik denk van wel!

  • sarika
    13 december 2017 om 11:46

    gehakt ipv spekjes? zou dat ook lekker zijn?

  • Kimberley
    9 maart 2017 om 12:31

    Deze hebben we geprobeerd, heel erg vergelijkbaar met de spruitjesstamp van upk, maar de stamppot vinden wij net iets lekkerder. Is bij ons ook echt favoriet :)

  • [email protected]
    1 februari 2017 om 21:40

    Ovenschotels zijn zo fijn!! Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de spruitjes, maar deze variatie lijkt me wel lekker!

  • Britt
    1 februari 2017 om 14:01

    Oeh, dit lijkt me pas echt lekker!

  • Annika
    1 februari 2017 om 11:05

    Graag gedaan! :)

  • Wendy
    1 februari 2017 om 09:49

    I looooove ovenschotels. En spruitjes. Dus dit ga ik maken vanavond. Bedankt voor het recept!

  • Nicole
    1 februari 2017 om 09:18

    Klinkt heerlijk! Ik hou van spruitjes en al helemaal uit de oven.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.