Grieks gehaktbrood

Weekendbites: Grieks gehaktbrood

Dit recept voor Grieks gehaktbrood doet me weer verlangen naar de zomer. Naar de Griekse zomer welteverstaan. In juni ga ik eindelijk weer die kant op. Dit keer ga ik naar Naxos & Santorini. En eerlijk? Ik kan niet meer wachten! De zon, de mooie stranden (die niet onder doen voor de tropische strandjes in Azië), de ijskoude frappés en natuurlijk al het lekkers dat de Griekse keuken te bieden heeft. Helaas duurt het nog even, en daarom halen we de Griekse keuken gewoon even naar Nederland. Dit recept voor Grieks gehaktbrood is heerlijk! Een lekker recept voor het weekend. Serveer er lekkere aardappeltjes en een Griekse salade bij en klaar is je maaltijd.

We hebben al eerder een lekker recept voor gehaktbrood met jullie gedeeld, dat was een Indonesische versie. Ook heel erg lekker! Maar vandaag is het Grieks gehaktbrood aan de beurt. Als ik aan de Griekse keuken denk, denk ik aan oregano, feta (heel veel feta!!) en knoflook. En dat vind je allemaal terug in dit gehaktbrood. Typische smaken waarvan ik ga dagdromen naar mijn komende vakantie.. Hoe lang duurt het nog?

Grieks gehaktbrood

Ingrediënten voor 1 gehaktbrood
600 gr rundergehakt
1 rode ui
3 teentjes knoflook
125 gr zongedroogde tomaat
125 gr feta
2 tl oregano
2 eieren
2 handjes paneermeel
250 gr spinazie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).

Hak een teentje knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met wat olijfolie. Voeg de spinazie toe en bak totdat het geslonken is.

Laat de spinazie goed uitlekken. Doe het in een vergiet en druk met een lepel het vocht eruit.

Snipper de ui, hak de knoflook fijn (2 teentjes) en snij de zongedroogde tomaat in stukjes.

Voeg de ui, knoflook, zongedroogde tomaat, spinazie, oregano en peper en zout aan het gehakt toe. Meng door elkaar.

Verkruimel de feta en voeg dit ook toe aan het gehakt.

Breek 2 eieren boven het gehaktmengsel en voeg 2 handjes paneermeel toe. Meng alles tot één geheel. Het mengsel moet licht plakkerig aanvoelen.

Bekleed een cakevorm ruim met bakpapier. Vul de cakevorm met het gehaktmengsel en dek dit af met de rest van het bakpapier.

Bak het Grieks gehaktbrood in 60 minuten gaar. Trek de laatste 10 minuten het bakpapier open, zodat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Video: Lemon Blueberry Philadelphia Cheesecake
Getest: Welke plantaardige melk is het beste voor cappuccino
Bewaar
24 Comments
  • Hesterg72

    14 september 2017 at 19:30 Beantwoorden

    Wat eet je erbij? Brood, rijst, aardappel?

    • Annika

      15 september 2017 at 11:09 Beantwoorden

      Kan allemaal inderdaad, net wat je lekker vindt.

  • Monique ten Hoeve

    10 augustus 2017 at 19:39 Beantwoorden

    Deze zojuist gemaakt. Morgen vieren we een verjaardag met een grieks buffet. Daar past dit gehakt brood prima bij. Bij mij kwam er wel heel veel vocht uit de vorm lopen, heb hem even leeg gegoten en daarna het gehaktbrood nog even op een rooster 10 minuten in de oven gedaan. Ook was de korst niet zo mooi bruin als op de foto.

    Hij smaakt warm erg lekker, straks even koud proeven en dan beslissen we of hij morgen warm of koud op het buffet gaat.

    • Annika

      11 augustus 2017 at 12:40 Beantwoorden

      Oh dat klinkt heerlijk! En gefeliciteerd 🙂

    • Pauline

      14 augustus 2017 at 14:03 Beantwoorden

      Dat kan aan het gehakt liggen. Hoe beter de kwaliteit des te minder vocht. Ook al zal er altijd wat vrij komen. Ik dep dat vaak even eraf met een keukenpapiertje.

  • Nienlovee

    22 juni 2017 at 21:50 Beantwoorden

    Ik ga dit zondag maken voor mijn familie. Ik ga er drie maken, een zoals hier beschreven, een met vegatarisch gehakt en eentje zonder feta. Mijn broer lust helemaal geen kaas dus daarom laat ik het weg. Suggesties wat ik er voor in de plaats kan doen? (Ook al is het dan iets minder Grieks :))

    • Pauline

      23 juni 2017 at 10:34 Beantwoorden

      Ik zou het gewoon achterwege laten dan. Je kan misschien nog wat geroosterde pijnboompitjes toevoegen.

  • Suus1973

    30 april 2017 at 10:08 Beantwoorden

    gebruik je zongedroogde tomaatjes op oliebasis?

    • Pauline

      1 mei 2017 at 09:43 Beantwoorden

      Yes, wel even goed laten uitlekken.

      • Susanne

        1 mei 2017 at 10:04 Beantwoorden

        Gisteren gemaakt met idd tomaatjes in olie en smaakte heerlijk. Vanvond de rest op maken. Op turks brood met tzatziki. Bedankt voor het recept. Ik ben heel blij met alle recepten. Ga zo door.

  • Immelie

    26 april 2017 at 13:52 Beantwoorden

    Vroeg me af of je het gehakt eerst nog in de pan bakt of dat je het rauw mengt en zo in de oven doet

    • Annika

      28 april 2017 at 09:21 Beantwoorden

      Je mengt het rauw en doet het dan zo de oven in.

  • Sabrine

    1 april 2017 at 13:00 Beantwoorden

    Kan dit ook koud geserveerd worden??

    • Annika

      4 april 2017 at 10:40 Beantwoorden

      Ja hoor dat kan! Maar warm is wel lekkerder denk ik.

  • Dana

    8 maart 2017 at 15:04 Beantwoorden

    Heerlijk recept!!! Is helemaal op gegaan…

  • Marloes

    27 februari 2017 at 15:51 Beantwoorden

    Ze zijn bij mij thuis niet zo gek op feta. Heb je een suggestie waarmee ik dat kan vervangen?

    • Annika

      28 februari 2017 at 09:44 Beantwoorden

      Hmm, dat is lastig, want feta is wel echt typisch Grieks. Als je het door een andere kaassoort vervangt is het geen Grieks gehaktbrood meer. Maar je zou mozzarella of geitenkaas kunnen proberen?

  • Iris

    16 februari 2017 at 21:16 Beantwoorden

    Yum, klinkt goed! Ik ben gek op de Grieke keuken dus deze komt zeker op de ‘to cook’ list!

  • Miranda

    13 februari 2017 at 19:20 Beantwoorden

    Zeer geslaagd recept! Ook koud lekker!

  • Ron

    10 februari 2017 at 09:41 Beantwoorden

    Klinkt goed, en wil ik zeker een keer maken. Er staat alleen niet bij wat er met de spinazie moet gebeuren nadat het vocht eruit is gedrukt. Ik neem aan mengen door het gehakt?

    • Annika

      10 februari 2017 at 13:32 Beantwoorden

      Ja klopt, staat gewoon in de tekst hoor 🙂 (2 zinnen eronder)

  • Rena

    10 februari 2017 at 08:58 Beantwoorden

    This is a perfect dish for the weekend!
    Thanks for sharing 🙂
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

  • Demi | StudioKOOK

    10 februari 2017 at 08:39 Beantwoorden

    Heerlijke ingrediënten om toe te voegen aan het gehaktbrood. Benieuwd naar dit gerecht!

Plaats een reactie