fbpx
Menu

Weekendbites: Grieks gehaktbrood

Dit recept voor Grieks gehaktbrood doet me weer verlangen naar de zomer. Naar de Griekse zomer welteverstaan. In juni ga ik eindelijk weer die kant op. Dit keer ga ik naar Naxos & Santorini. En eerlijk? Ik kan niet meer wachten! De zon, de mooie stranden (die niet onder doen voor de tropische strandjes in Azië), de ijskoude frappés en natuurlijk al het lekkers dat de Griekse keuken te bieden heeft. Helaas duurt het nog even, en daarom halen we de Griekse keuken gewoon even naar Nederland. Dit recept voor Grieks gehaktbrood is heerlijk! Een lekker recept voor het weekend. Serveer er lekkere aardappeltjes en een Griekse salade bij en klaar is je maaltijd.

We hebben al eerder een lekker recept voor gehaktbrood met jullie gedeeld, dat was een Indonesische versie. Ook heel erg lekker! Maar vandaag is het Grieks gehaktbrood aan de beurt. Als ik aan de Griekse keuken denk, denk ik aan oregano, feta (heel veel feta!!) en knoflook. En dat vind je allemaal terug in dit gehaktbrood. Typische smaken waarvan ik ga dagdromen naar mijn komende vakantie.. Hoe lang duurt het nog?

Grieks gehaktbrood

Ingrediënten voor 1 gehaktbrood
600 gr rundergehakt
1 rode ui
3 teentjes knoflook
125 gr zongedroogde tomaat
125 gr feta
2 tl oregano
2 eieren
2 handjes paneermeel
250 gr spinazie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).

Hak een teentje knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met wat olijfolie. Voeg de spinazie toe en bak totdat het geslonken is.

Laat de spinazie goed uitlekken. Doe het in een vergiet en druk met een lepel het vocht eruit.

Snipper de ui, hak de knoflook fijn (2 teentjes) en snij de zongedroogde tomaat in stukjes.

Voeg de ui, knoflook, zongedroogde tomaat, spinazie, oregano en peper en zout aan het gehakt toe. Meng door elkaar.

Verkruimel de feta en voeg dit ook toe aan het gehakt.

Breek 2 eieren boven het gehaktmengsel en voeg 2 handjes paneermeel toe. Meng alles tot één geheel. Het mengsel moet licht plakkerig aanvoelen.

Bekleed een cakevorm ruim met bakpapier. Vul de cakevorm met het gehaktmengsel en dek dit af met de rest van het bakpapier.

Bak het Grieks gehaktbrood in 60 minuten gaar. Trek de laatste 10 minuten het bakpapier open, zodat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

25 reacties

  • Jody
    17 december 2017 om 11:27

    Hallo, Ik wil dit recept graag voor kerst maken, maar dan een vegetarische versie :) Kan dit ook met vega gehakt? Ik ben bang dat het misschien niet zo goed blijft plakken, dus wellicht hebben jullie hier ervaring mee? Alvast dank :)

    Beantwoorden
  • Hesterg72
    14 september 2017 om 19:30

    Wat eet je erbij? Brood, rijst, aardappel?

    Beantwoorden
  • Annika
    15 september 2017 om 11:09

    Kan allemaal inderdaad, net wat je lekker vindt.

    Beantwoorden
  • Monique ten Hoeve
    10 augustus 2017 om 19:39

    Deze zojuist gemaakt. Morgen vieren we een verjaardag met een grieks buffet. Daar past dit gehakt brood prima bij. Bij mij kwam er wel heel veel vocht uit de vorm lopen, heb hem even leeg gegoten en daarna het gehaktbrood nog even op een rooster 10 minuten in de oven gedaan. Ook was de korst niet zo mooi bruin als op de foto. Hij smaakt warm erg lekker, straks even koud proeven en dan beslissen we of hij morgen warm of koud op het buffet gaat.

    Beantwoorden
  • Annika
    11 augustus 2017 om 12:40

    Oh dat klinkt heerlijk! En gefeliciteerd :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 augustus 2017 om 14:03

    Dat kan aan het gehakt liggen. Hoe beter de kwaliteit des te minder vocht. Ook al zal er altijd wat vrij komen. Ik dep dat vaak even eraf met een keukenpapiertje.

    Beantwoorden
  • Nienlovee
    22 juni 2017 om 21:50

    Ik ga dit zondag maken voor mijn familie. Ik ga er drie maken, een zoals hier beschreven, een met vegatarisch gehakt en eentje zonder feta. Mijn broer lust helemaal geen kaas dus daarom laat ik het weg. Suggesties wat ik er voor in de plaats kan doen? (Ook al is het dan iets minder Grieks :))

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 juni 2017 om 10:34

    Ik zou het gewoon achterwege laten dan. Je kan misschien nog wat geroosterde pijnboompitjes toevoegen.

    Beantwoorden
  • Suus1973
    30 april 2017 om 10:08

    gebruik je zongedroogde tomaatjes op oliebasis?

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 mei 2017 om 09:43

    Yes, wel even goed laten uitlekken.

    Beantwoorden
  • Susanne
    1 mei 2017 om 10:04

    Gisteren gemaakt met idd tomaatjes in olie en smaakte heerlijk. Vanvond de rest op maken. Op turks brood met tzatziki. Bedankt voor het recept. Ik ben heel blij met alle recepten. Ga zo door.

    Beantwoorden
  • Immelie
    26 april 2017 om 13:52

    Vroeg me af of je het gehakt eerst nog in de pan bakt of dat je het rauw mengt en zo in de oven doet

    Beantwoorden
  • Annika
    28 april 2017 om 09:21

    Je mengt het rauw en doet het dan zo de oven in.

    Beantwoorden
  • Sabrine
    1 april 2017 om 13:00

    Kan dit ook koud geserveerd worden??

    Beantwoorden
  • Annika
    4 april 2017 om 10:40

    Ja hoor dat kan! Maar warm is wel lekkerder denk ik.

    Beantwoorden
  • Dana
    8 maart 2017 om 15:04

    Heerlijk recept!!! Is helemaal op gegaan...

    Beantwoorden
  • Marloes
    27 februari 2017 om 15:51

    Ze zijn bij mij thuis niet zo gek op feta. Heb je een suggestie waarmee ik dat kan vervangen?

    Beantwoorden
  • Annika
    28 februari 2017 om 09:44

    Hmm, dat is lastig, want feta is wel echt typisch Grieks. Als je het door een andere kaassoort vervangt is het geen Grieks gehaktbrood meer. Maar je zou mozzarella of geitenkaas kunnen proberen?

    Beantwoorden
  • Iris
    16 februari 2017 om 21:16

    Yum, klinkt goed! Ik ben gek op de Grieke keuken dus deze komt zeker op de 'to cook' list!

    Beantwoorden
  • Miranda
    13 februari 2017 om 19:20

    Zeer geslaagd recept! Ook koud lekker!

    Beantwoorden
  • Annika
    14 februari 2017 om 15:18

    Wat goed om te horen! :)

    Beantwoorden
  • Ron
    10 februari 2017 om 09:41

    Klinkt goed, en wil ik zeker een keer maken. Er staat alleen niet bij wat er met de spinazie moet gebeuren nadat het vocht eruit is gedrukt. Ik neem aan mengen door het gehakt?

    Beantwoorden
  • Annika
    10 februari 2017 om 13:32

    Ja klopt, staat gewoon in de tekst hoor :) (2 zinnen eronder)

    Beantwoorden
  • Rena
    10 februari 2017 om 08:58

    This is a perfect dish for the weekend! Thanks for sharing :) xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

    Beantwoorden
  • Demi | StudioKOOK
    10 februari 2017 om 08:39

    Heerlijke ingrediënten om toe te voegen aan het gehaktbrood. Benieuwd naar dit gerecht!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen