bietjes-met-balsamico

Bietjes met balsamico uit de oven

Bietjes. Vroeger moest ik er niks van hebben. Mijn vader kookte ze altijd gewoon. Verse bieten in dunne plakjes gesneden, gekookt in water met wat zout. Dat kan spannender en lekkerder. Deze geroosterde bietjes met balsamico uit de oven is meer mijn ding. De balsamico wordt lekker sticky en ik voeg wat sinaasappelzeste toe voor wat extra frisheid. Bietjes zijn zoet en aards van smaak en ik vind zo’n frisse tegenhanger dan wel lekker.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat het voorjaar weer in zicht is. Ik verlang naar verse erwten, courgette, asperges en aubergine. Ik heb meer met de zomergroentes dan met de wintergroentes. Wintergroentes zijn vaak zoet. Pompoen, pastinaak, biet, wortel, knollen het is allemaal zoet. En ik ben niet zo van het zoete. Dus de laatste winterse recepten worden nu uitgewerkt (morgen komt er nog iets met zuurkool online) en dan gaan we lekker aan de slag met wat in het voorjaar in het seizoen is. Ik kan niet wachten om mijn verse kruidentuin weer op te takelen en ben ook wel weer toe aan wat lichter eten. Wat jullie?

bietjes-in-balsamicongredient-gekleurde-bietjes

Ingrediënten voor 4 personen
6 rode bieten
2 rode uien
2 teentjes knoflook
Sap en rasp van een halve sinaasappel
2 el balsamicoazijn
Takje tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de bietjes en snijd ze in partjes. Doe ze in een kom.

Voeg de balsamicoazijn, het sap van een halve sinaasappel en een scheutje olijfolie toe.

bietjes-in-balsamico

Breng de bietjes op smaak met peper, zout en wat tijm. Hussel de bietjes door elkaar.

Verdeel de bietjes over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Pel de uien en snijd ze in parten. Plet de knoflook fijn. Voeg dit bij de bietjes.

Rooster de bietjes met balsamico in ongeveer 30 – 40 minuten gaar. Hoe dikker je de partjes snijdt, des te langer ze nodig hebben in de oven.

Rasp de schil van een halve sinaasappel over de bietjes en serveer meteen.

Je kunt deze balsamico bietjes zowel warm als koud serveren.

bietjes-met-balsamico bietjes-met-balsamico

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Easy: Zuurkoolpastei
20 handige kooktips
Bewaar
26 Comments
 • Anita

  6 januari 2018 at 21:12 Beantwoorden

  Gek op bietjes. Maar zelfs na 1 uur en 10 minuten nig steeds hard. En uien verbrand. Erg jammer

 • Jessica

  16 november 2017 at 13:46 Beantwoorden

  Dat ziet er heerlijk uit, Pauline! Ik ben met deze grauwe dagen ook aan de slag gegaan met bieten – je kan er zo veel mee! Ik kwam uit op dit recept voor bietenspread met appel.

  Liefs Jessica

 • Nina

  18 september 2017 at 15:08 Beantwoorden

  Heerlijk! Hier aardappels in de schil en lamskoteletjes erbij…

 • ElviraM

  14 september 2017 at 16:09 Beantwoorden

  Kan je ze ook al eerder op de dag bakken en dan ‘s avonds alleen nog even opwarmen? Of worden ze dan heel zacht?

 • Sophie

  11 maart 2017 at 09:56 Beantwoorden

  Dit was heerlijk! Bij mij moesten ze wel 60 min in de oven, na 30 min waren ze nog keihard en niet gaar. Ik heb een goede oven (normaal wijken de baktijden in het recept niet af bij mij). Vraag me bijna af of er niet een foutje in is geslopen, in een ander recept bij jou wordt ook 60 minuten aangehouden: https://uitpaulineskeuken.nl/2014/01/geroosterde-bieten-uit-de-oven.html

  • Pauline

   13 maart 2017 at 10:19 Beantwoorden

   De gaartijd hangt vooral af van de dikte van je partjes. Deze keer had ik ze vrij klein en dun gesneden dus dan zijn ze sneller klaar. Ik zal het er even bij zetten.

 • Thamar

  2 maart 2017 at 15:37 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk. Wat ik me alleen nog afvraag. Wat eet je hierbij? Vlees/vis, aardappelen/ pasta??

  • Pauline

   2 maart 2017 at 16:56 Beantwoorden

   Ik zou er vlees of vis bij eten en misschien nog iets van zoete aardappel.

 • Esther

  1 maart 2017 at 21:13 Beantwoorden

  Sinds kort lust ik ook bietjes en dit recept lijkt me heerlijk! Wat is lekker om erbij te eten. Ff geen inspiratie😉

  • Pauline

   2 maart 2017 at 16:57 Beantwoorden

   Alles kan. Bijv een lekker worstje of zoete aardappelfriet of de Kip Parmigiana.

 • Britt

  1 maart 2017 at 10:10 Beantwoorden

  Balsamico geeft altijd zo’n lekkere smaak aan gerechten, ik denk dat ik deze snel eens ga proberen, heerlijk!

 • Ireen

  28 februari 2017 at 17:18 Beantwoorden

  Sta nu de bietjes te husselen. Lijkt me heerlijk. Je hoort nog hoe het ontvangen
  is.

 • Esmee

  28 februari 2017 at 15:59 Beantwoorden

  Ik ben ook niet echt heel erg fan van bietjes (af en toe doen wij ze in een wrap, maar daar houdt het wel een beetje op), maar wel heel erg fan van groenten uit de oven en dit ziet er wel heel lekker uit… Misschien dat ik ze dan toch maar eens een tweede kans geef!

 • Jaco

  28 februari 2017 at 14:07 Beantwoorden

  Lijkt me lekker. Heb een vriendinnetje met veel intoleranties, maar dit mag ze wel (op de knoflook na). Je gebruikt rauwe bieten toch? Omdat je ze nog schilt…

 • Nadia

  28 februari 2017 at 12:34 Beantwoorden

  Ik ben gek op bietjes! (alleen niet de saaie gekookte versie haha Blij dat ik daar niet alleen in ben)
  Die sinaasappel erbij lijkt me heerlijk! Ga ik zeker proberen

 • annie laumen

  28 februari 2017 at 11:20 Beantwoorden

  Bietje vond ik ook altijd afschuwelijk.
  Een tijdje terug gemaakt in een salade met yochurt
  bietenrisotto en als soep heerlijk.
  Dit ga ik binnenkort ook maken

 • Ilse

  28 februari 2017 at 10:42 Beantwoorden

  Brrrr bietjes… Dat aardse vind ik zo onprettig om te eten. Maar gezien je inleidende verhaaltje, ga ik misschien dit recept wel proberen. Wie weet ga ik bietjes toch nog een beetje waarderen. 😉

  • Pauline

   28 februari 2017 at 16:16 Beantwoorden

   Haha misschien vind je deze wel lekker. En anders misschien eens gekleurde bietjes proberen, die zijn net wat minder aards.

 • Marleen

  28 februari 2017 at 09:31 Beantwoorden

  Hier nog iemand die dringend toe is aan de lente! Tot het zover is gaat dit recept zeker een keer bij ons op tafel komen!

 • Anna

  28 februari 2017 at 09:25 Beantwoorden

  Oooh, wat heerlijk <3. Ik lustte bieten ook echt niet vroeger, maar nu er zoveel op het internet rondgaat over verschillende manieren van bereiden, is dat echt helemaal veranderd. Dit lijkt me ook echt heerlijk <3.

  • Daniella

   28 februari 2017 at 18:18 Beantwoorden

   Ohhhh echt super lekker idee. Ik ga dat zeker maken. Ik zelf zal er heerlijke fetakaas overheen verkruimelen. Net een tikkie anders.

Plaats een reactie