fbpx
Menu

Easy: Spinazietaart met feta

Ruim vijf jaar geleden deelde ik het recept voor een spinazietaart met geitenkaas op de blog. Dat was in de beginperiode van mijn blog en dat kan je duidelijk terugzien aan de foto’s. Ai. Om over de foodstyling nog maar te zwijgen. Meestal maak ik deze Griekse filodeegtaart met feta. Dus daarom deel ik vandaag dit recept ook nog even met jullie. Het is de makkelijkste hartige taart ever en ideaal dus voor een doordeweekse dag. Echt een Fresh & Easy receptje dus.

Ik roep het iedere keer, maar mijn filodeeg koop ik altijd bij de Turk. Daar heb je hele mooie grote verse vellen. Deze zijn een stuk steviger dan de diepvriesplakjes uit de supermarkt. Het enige nadeel is dat de verpakking zo groot is. Er zitten veel vellen in en je kunt dit niet zo goed bewaren. Het droogt snel uit. Dus meestal maak ik dan een heleboel filodeegrecepten tegelijk. Hartig en ook zoet. Zoals deze appeltaart van filodeeg, echt een aanrader.  Heb je ook meteen een lekker toetje.

eierenspinazietaart met feta

Ingrediënten voor 4 personen
4 grote vellen filodeeg
600 gr spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
4 eieren
125 gr kwark
150 gr feta
Handje peterselie
2 takjes verse dille
1 el sesamzaad
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Totdat deze volledig geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Druk het meeste vocht eruit.

Klop in een kom de eieren met de kwark luchtig. Breng dit op smaak met peper en zout. Hak de peterselie en de dille fijn en meng dit door de vulling.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie (gesmolten boter kan ook). Plak een tweede vel er bovenop. Herhaal deze stappen totdat je 4 lagen hebt. Het is niet erg als het iets scheurt.

Verdeel het filodeeg over een ingevette springvorm.

Verdeel de spinazie over de bodem van de filodeegtaart. Giet de vulling op de spinazie. Verkruimel tenslotte de feta over de spinazietaart.

Vouw alle punten van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant  lichtjes met olijfolie.

Verdeel het sesamzaad over de taart.

Bak de spinazietaart in ongeveer 30 minuten goudbruin. Wordt hij tussentijds te donker? dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie.

Serveer de hartige taart meteen of eet hem koud.

Vers is de spinazietaart het lekkerste, maar je kunt hem max. 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen gaat helaas niet.

spinazietaart-met-fetaspinazietaart-met-fetaspinazietaart-met-feta

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

  • Christiaan
    7 september 2019 om 21:21

    Gisteren deze Griekse taart gemaakt. Erg lekker! Slechts 5 velletjes filodeeg van AH gebruikt. Met beleid goed gelukt.

  • Irene
    26 juli 2019 om 18:35

    Super lekker!

  • Annika
    13 november 2018 om 08:14

    Dan zou ik voor geitenkaas gaan.

  • K
    9 november 2018 om 20:46

    Kan ik de feta ook vervangen door een andere kaas? Zo ja, welke is dan het lekkerste?

  • Emmie
    10 maart 2018 om 17:33

    Het staat in de oven! Heb per ongeluk maar 1 zak spinazie. Zal wel goed komen. En de filodeeg van de supermarkt is een beetje puzzelen, maar het gaat (met 8 kleine velletjes. 5 op de bodem en 3 erover). Een lekkere tomatensalade met balsamico dressing erbij en smullen maar!

  • Marijke
    22 augustus 2017 om 23:12

    Filo deeg van de Tanger supermarkt kun je na gebruik prima in alu folie inpakken en invriezen dus hoef je niet van alles te maken op het deeg op te maken!!

  • Pauline
    17 juli 2017 om 10:22

    Hi, je zou plantaardige yoghurt kunnen gebruiken. Alleen dan moet het niet een te sterke soja smaak hebben. Ander overheerst dat in de taart.

  • Marloes
    15 juli 2017 om 18:39

    Hoi, kun je de kwark ook vervangen door iets wat niet gemaakt is van koeienmelk?

  • Annika
    28 februari 2017 om 09:43

    Ja dat kan prima!

  • Florence Delbecq
    27 februari 2017 om 11:08

    Zou je de kwark ook kunnen vervangen door ricotta ?

  • Arianne
    21 februari 2017 om 12:31

    Kun je de taart ook maken met bladerdeeg?

  • Annika
    10 februari 2017 om 09:21

    Bedoel je een elektrische oven? Dan moet je hem op ongeveer 220 gr zetten.

  • Petra
    9 februari 2017 om 13:14

    Hoeveel graden voor de gewone oven?

  • Petra
    9 februari 2017 om 13:13

    Je schrijft 200 gr. gebaseerd op hete lucht oven. Hoeveel graden voor 'gewone' oven?

  • Pauline
    30 januari 2017 om 11:30

    Bij ons is er nog volop spinazie verkrijgbaar. Maar diepvries kan ook. Eerst laten ontdooien en heel goed uit laten lekken. je hoeft het niet te verwarmen.

  • Harmke
    28 januari 2017 om 19:26

    Wat te doen bij een mislukte spinazie oogst?? Ik heb nu diepvries bladspinazie gekocht (450 gr). Moet ik nog extra maatregelen treffen om deze taart met diepvries spinazie te laten slagen?? Is 450 gr. voldoende? Help.....

  • Thea
    28 januari 2017 om 18:04

    Heerlijk! ik heb hem net gemaakt! Als ik een deel in de koelkast wil bewaren, moet ik hem dan eerst helemaal laten afkoelen of kan dat gelijk? Alvast bedankt :)!

  • Annika
    27 januari 2017 om 09:28

    Je zou wat paneermeel op de bodem kunnen leggen.

  • Marianne van der Waals
    26 januari 2017 om 10:39

    Van de week de taart gemaakt. Hij was weer heerlijk, maar hoe voorkom ik dat de onderkant soppig wordt?

  • Herbert Lubbertsen
    26 januari 2017 om 09:52

    Lekkere taart!

  • Demi | StudioKOOK
    26 januari 2017 om 07:56

    Ziet er echt heerlijk uit!

  • Pauline
    25 januari 2017 om 15:31

    Dit is een 24 cm vorm.

  • Pauline
    25 januari 2017 om 15:31

    Nee dan wordt het filodeeg nattig. Ik zou hem direct afbakken. Opwarmen in de oven kan wel heel goed. Een kwartiertje op 180 graden en hij is warm.

  • Ingrif
    25 januari 2017 om 13:38

    Kun je deze ruim van te voren maken voordat ie de oven in gaat?

  • Lise
    25 januari 2017 om 12:01

    Heerlijk! Sinds een tijdje gebruik ik ook het filodeeg van de Turk en het is inderdaad een grote verpakking, maar als je het goed verpakt kun je het best een week bewaren. Ik maak graag aan het begin van de week zo'n taart zodat ik doordeweeks een stukje voor de lunch of als tussendoortje kan eten.

  • Karin
    25 januari 2017 om 10:34

    Hoi Pauline, ik zou graag de maat van de springvorm willen weten. met vriendelijke groet. Karin van den Bos.

  • Nicole
    25 januari 2017 om 09:29

    Lekker! Het blijft een goede combinatie.

  • lisette
    25 januari 2017 om 07:36

    Dat ziet er weer heerlijk uit. Ik ga hem eens uitproberen!

  • Britt
    25 januari 2017 om 07:35

    Oeh, ziet er heerlijk uit!

  • [email protected]
    25 januari 2017 om 07:02

    Voor Grieks eten mag je mij midden in de nacht wakker maken! Deze taart ziet er verrukkelijk uit! Jammie!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.