fbpx
Menu

Easy: Spaghetti pompoen bolognese

Het was de bedoeling dat het recept voor deze spaghetti pompoen bolognese in mijn boek Feel Good Food zou komen. Maar mooi niet dat ik aan zo’n pompoen kon komen in de zomer. Bummer. Dus die werd doorgestreept en daar kwam iets anders voor in de plaats. En die pompoen, die bleef gewoon op mijn to cook lijstje staan. Want ik wilde dat gewoon een keer proberen. Het is niet een pompoen die je in iedere supermarkt vindt. En hij is ook niet het hele jaar verkrijgbaar. Het seizoen loopt van eind herfst tot begin winter. Nu dus. Dus vraag je groenteboer of hij er eentje voor je kan bestellen.

De spaghetti pompoen is supercool. Na het bakken kan je er draden van trekken, waardoor het lijkt op spaghetti. Het duurt wel even voordat de pompoen gaar is. Echt moeilijk is het niet.  Maar een beetje geduld is nodig. Je kunt iedere saus gebruiken die je lekker vindt. Ik heb nu gekozen voor bolognesesaus. Had ik weer eens zin in. Liever vega? Laat het gehakt dan weg. Of maak hem met pesto en ricotta of met gepofte tomaatjes en burrata. Allemaal even lekker.

spaghetti-pompoen-bolognesesaus

spaghetti-pompoen-bolognesesaus

Ingrediënten voor 4 personen
2 spaghetti pompoenen
1 teentje knoflook
1 tl oregano
Peper en zout
4 el olijfolie

Bolognesesaus
300 gr rundergehakt
2 bollen mozzarella
1 ui
1 teentje knoflook
1 wortel
1 stengel bleekselderij
500 ml gezeefde tomatensaus
1 tl tijm
1 tl oregano
1 tl rozemarijn
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak een kruidenolie van de olijfolie, een gehakt teentje knoflook, de oregano en wat peper en zout. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk ze royaal met de kruidenolie. Giet de rest van de olie in een ovenschaal. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden in de schaal. Bak de pompoenen in 40 – 50 minuten gaar.

In de tussentijd ga je de bolognesesaus maken. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak mee. Snijd de wortel in blokjes en de bleekselderij in ringen. Bak dit kort mee.

Voeg de oregano, de tijm en de rozemarijn toe en verhit kort. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel op een zacht vuur stoven. Net zolang totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met peper en zout.

spaghetti-pompoen-bolognesesaus

Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Wees voorzichtig want het is erg heet. Meng dit met de bolognesesaus.

Schep de vulling terug in de pompoen.  Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen.  Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de mozzarella kan smelten.

spaghetti-pompoen-bolognesesaus

spaghetti-pompoen-bolognesesaus

Liever Voedselzandloper proof? Laat het gehakt  dan achterwege of vervang het door kippengehakt.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

  • Irene Wijn
    17 januari 2019 om 15:51

    Ik zag ze regelmatig ( ik woon in het Westland, en dat liggen ze in het seizoen bijna overal) maat had dus heen flauw idee hoezo het een spaghetti pompoen heet. Nu dus wel! Staat nu ook op mijn to cook lijstje :-)

    Beantwoorden
  • Eef
    3 november 2018 om 14:05

    Klinkt allemaal erg lekker. Vraag is echter of ik de schil gewoon mee opeet of niet? Bij de oranje pompoen (hokkaido) eet ik de schil gewoon mee.

    Beantwoorden
  • Lieselotte
    20 oktober 2018 om 18:13

    Dat ziet er heerlijk uit! Hoe maak je deze met ricotta en pesto? Alles mengen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 oktober 2018 om 09:36

    Yes! of de ricotta er in bergjes boven op verdelen.

    Beantwoorden
  • Merel
    15 oktober 2018 om 11:06

    Ik kwam een spaghetti pompoen tegen bij de Odin! Ik ga aan de slag met dit recept, klinkt heerlijk. Maar laten we wel wezen, met pompoen is bijna alles lekker.

    Beantwoorden
  • Annika
    17 oktober 2018 om 16:46

    Absoluut! Love pompoen!

    Beantwoorden
  • Emiel van Heijst
    7 november 2017 om 08:04

    Vorige week kwam ik de Spaghettipompoen tegen bij de Jumbo, waar vanwege Halloween vele diverse pompoenen lagen. Vanwege de unieke naam heb ik hem gekocht, geen idee wat ermee te gaan doen. Jouw uitleg heeft me gisteren aan 't werk gezet met deze mooie vrucht en het resultaat was super. Bedankt!

    Beantwoorden
  • Bianca Boom
    31 augustus 2017 om 17:45

    De pompoenerie twente heel veel soorten pompoenen te verkrijgen ook deze en nog vele eetbare vanaf half aug. Of kijk op de fb pagina 😉groetjes Bianca is bedankt voor je heerlijke recept

    Beantwoorden
  • J groot
    25 augustus 2017 om 20:12

    Bewaar de zaadjes, droog ze en geef ze aan iemand met groense vingers. Ik krijg nu regelmatig de pompoen terug want kennelijk is het een makkelijke plant!

    Beantwoorden
  • Suzanne
    17 augustus 2017 om 16:29

    Zojuist een spaghetti pompoen gekocht lang de weg bij een boomkweker in Hazerswoude. Eetbaar stond erbij vermeld, maar nu weet ik pas wat voor soort het is. Super leuk recept!

    Beantwoorden
  • Annika
    18 augustus 2017 om 16:16

    Wat leuk om te horen! Geniet ervan :)

    Beantwoorden
  • Hedwich Kamphuis
    1 juli 2017 om 19:03

    Vandaag heb ik de spagettipompoen kunnen scoren bij EkoPlaza. er is idd een feestje mee te maken!

    Beantwoorden
  • Elize
    11 januari 2017 om 19:54

    Leuk om hem ook zo 'in de schil' te eten.. Zal het binnenkort ook weer eens meenemen. Blijft leuk ingrediënt!

    Beantwoorden
  • Henrike
    11 januari 2017 om 12:00

    Wil al heel lang een keer iets maken met zo'n pompoen, maar ik kan hem nergens vinden :( ....waar heb jij hem vandaan?? (Ik woon ook in Haarlem)

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2017 om 11:03

    Ik scoorde deze bij Marqt :)

    Beantwoorden
  • Demi | StudioKOOK
    11 januari 2017 om 10:01

    Wat een leuk recept met pompoen!

    Beantwoorden
  • Ayla
    11 januari 2017 om 08:24

    Oh wauw! Dit heb ik echt nog nooit gezien, wat een apart ding die pompoen! Het klinkt heel lekker, als ik er eentje tegenkom dan ga ik er zeker mee aan de slag!

    Beantwoorden
  • Nicole
    11 januari 2017 om 07:40

    Ja die zijn lekker! Ooit een van een collega gekregen ?

    Beantwoorden
  • jonna@burgertrutjes
    11 januari 2017 om 06:47

    Wat een lekker receptje! Met pompoen ben ik nog niet verder dan soep gekomen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen