voorraadkast

Kooktip: Hoe lang kook je pasta, rijst, granen en groente

Hoe bereid je perfecte pasta? Hoe krijg je rijst precies goed? En hoe lang moeten granen zoals boekweit, spelt en freekeh koken? En hoe zit het met groente koken? Ook niet onbelangrijk: hoeveel water gebruik je? Het lijkt ingewikkeld, maar vaak vind je op de verpakking precies hoe lang iets moet koken en hoeveel vocht je nodig hebt. Maar wij helpen je natuurlijk graag een extra handje.

Er zijn duidelijke verschillen: sommige pasta’s zijn binnen 2 minuten klaar, andere hebben 10 minuten nodig. Wilde rijst heeft een langere kooktijd nodig dan witte rijst. Bij granen maakt het uit of je hele korrels of geplette korrels hebt.

Hoe lang kook je pasta, rijst en granen?

Hieronder vind je een handige lijst om bij de hand te houden. Beschouw het als een spiekbriefje. Print het uit en hang het in de keuken, dan zit je altijd goed. En natuurlijk kun je altijd de verpakking raadplegen, maar als je alles direct in potten opbergt zoals wij, helpt deze cheat sheet je verrassingen voorkomen.

Wat Verhouding graan : vocht Hoe lang koken?
Amaranth 1 : 2 25 – 30 minuten op een laag vuur
Boekweit 1 : 1,6 5 tot 8 minuten
Boekweit noodles (soba) In ruim water 4 minuten
Bulgur 1 : 2 10 minuten op een laag vuur (wellen kan ook)
Couscous 1 : 1,2 Wellen in gekookt water
Farro 1 : 4 45 minuten
Freekeh 1 : 5 15 – 20 minuten op een laag vuur
Havermout (gekneusde versie) 1 : 5 4 – 5 minuten op een laag vuur
Havervlokken 1 : 5 10 – 15 minuten op een laag vuur
Parelgort (snelle versie) In ruim water 30 – 35 minuten
Gedroogde pasta In ruim water 8 – 10 minuten
Quinoa 1 : 1,5 10 – 12 minuten
Spelt In ruim water 40 – 45 minuten op een laag vuur
Wide rijst 1 : 2 Afgedekt 45 minuten op een laag vuur
Zilvervliesrijst 1 : 2 Afgedekt 10 – 12 minuten op een laag vuur

Tip: in plaats van water, kan je ook bouillon gebruiken.

Couscoussalade

Groente koken: zo doe je dat

Bij het bereiden van groenten is timing cruciaal voor de perfecte textuur en smaak. Hier is een gids voor de kooktijden van de 10 bekendste groenten:

  • Asperges koken: 4-6 minuten voor dunne asperges, 8-10 minuten voor dikke.
  • Bloemkool koken: In roosjes ongeveer 5-8 minuten koken.
  • Spinazie koken: Slechts 1-2 minuten koken, totdat het net slinkt.
  • Broccoli koken: In roosjes gesneden, 5-7 minuten koken.
  • Mais koken: Kook hele kolven 5-7 minuten.
  • Spruitjes koken: Halveer en kook 6-8 minuten.
  • Sperziebonen koken: 5-7 minuten voor knapperige bonen.
  • Wortelen koken: 4-5 minuten voor plakjes, 10-15 minuten voor hele wortelen.
  • Pompoen koken: Blokjes 7-10 minuten koken.
  • Erwten koken: Verse erwten hebben ongeveer 3-5 minuten nodig.

Deze kooktijden zijn richtlijnen. Proef dus altijd even om de perfecte garing te bepalen en pas zo nodig de kooktijd aan. Koken gebeurt tenslotte ook een beetje op gevoel…

Ingrediënt: Groene asperges

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in